Toeleven naar Pasen 2022

Waar een netwerk sterk in is

14 februari 2022
 • Profielafbeelding van redactie
  Door:
  redactie

Wil je met jouw gemeente toeleven naar Pasen 2022? Dan ben je op de juiste pagina. Hier vind je namelijk de initiatieven vanuit ons netwerk in een handig overzicht. Pasen vind dit jaar plaats op zondag 17 april. De veertigdagentijd begint op woensdag 2 maart.

 • Mockup-kalender_2022 kleinOok dit jaar biedt Tearfund (voorheen Tear) een pakket aan voor de veertigdagentijd. Het pakket bestaat uit een kalender 40 dagen Onderweg met dagelijkse overdenkingen, gesprekshandleiding, liturgie voor de stille week, Paaskalender voor kinderen en een spaarproject. Meer informatie vind je hier
 • Je kunt je gemeente ook betrekken bij 40 dagen hier & nu, dat diverse organisaties (waaronder Kerkpunt) gezamenlijk aanbieden. 40 dagen hier & nu is een podcastserie die jaarlijks wordt aangevuld met preekschetsen, kringmaterialen en diverse andere extra's. Kerken kunnen gratis gebruik maken van de materialen.

 • Wie in de veertigdagentijd bewust vanuit de Bijbel wil toeleven naar Pasen, kan inspiratie halen uit het veertigdagenboekje Samen op weg naar Pasen van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). Het boekje bevat een Bijbelleesplan over het thema ‘bevrijding’ en is gratis aan te vragen.

 • EO Visie biedt een themapagina aan met een laagdrempelige uitleg en achtergrondinformatie over de veertigdagentijd.

 • Paasbrunch met een missie. Hoe zat het ook weer met Jezus aan het kruis en zijn opstanding uit de dood? Voor veel mensen is de betekenis van Pasen lastig te verwoorden. Een mooie kans dus om daar het gesprek over aan te gaan. IZB biedt daarom maaltijdboxen aan, om zo je buren of anderen te verrassen met een Paasbrunch waarin je op leuke wijze ingesprek kunt gaan over Pasen. 

 • Vrij Zijn biedt de interactieve Bijbelstudiereis De laatste 18 uur aan voor kleine groepen. De reis gaat langs elk van de zeven momenten waarop het bloed van Jezus vloeide. Deze momenten laten je stilstaan bij vergeving, verlossing, reiniging, genezing, bevrijding, verzoening en het krijgen van een heel nieuw leven. Daarnaast organiseert Vrij Zijn op vrijdag 15 en zaterdag 16 april een Paasconferentie

Voor het toeleven naar Pasen samen met kinderen, tieners en jongeren bieden deelnemers een grote hoeveelheid middelen en materialen:

 • Xpeditie 3.6.0. neemt de gezinnen uit jouw gemeente deze Pasen mee op expeditie! Met de Xpeditie@Pasen stuur je als kerk tussen Palmpasen en Pasen elke dag een mail naar jouw gezinnen met een kort filmpje dat eindigt met een vraag of actie. Daarnaast bestaat het materiaal uit een gezins/kindermoment in de Palmpasen- en Paasdienst.

 • HGJB ontwikkelde diverse materiaal om toe te leven naar Pasen. Zo is er een gezinsboekje, bordspel voor gezinnen om samen toe te leven naar Pasen. Maar er is ook clubmateriaal voor tieners en de JONG-podcast staat ook stil bij Pasen. Bekijk hier het overzicht. 

 • Stronglife maakte de video Jij bent toch de messias?. Een aansprekend filmpje over Pasen. Deze video is goed bruikbaar in een viering en bij tienerbijeenkomsten. Of je kunt 'm versturen naar je tieners in bijvoorbeeld de appgroep of op sociale media. Binnenkort is er ook een programma beschikbaar voor jouw tienerclub gekoppeld aan dit filmpje. Houd de website in de gaten.

 • Het kinderwerkprogramma Bijbel Basics van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap besteedt aandacht aan de veertigdagentijd. Deze biedt jaarlijks een nieuw project aan. Dit jaar is het thema van het Paasproject Beloofd land in zicht. Je kunt ook projecten van jaren ervoor gebruiken. 

 • Ook dit jaar kun je met je jeugdgroep (leeftijd ca. 10 tot 17 jaar) meedoen met de PaasChallenge van Jong Protestant. Het thema is 'Alles komt goed?!' De PaasChallenge is een interactieve spel waarin de jongeren in de rol kruipen van volgeling van Jezus en zo het Paas verhaal doormiddel van diverse challenges ontdekken.

 • Jong Protestant  biedt ook in haar werkvormendatabase meer dan vijftig werkvormen en programma's aan die je helpen om aandacht te geven aan Pasen in jouw gemeente.

 • Kinderdienstmethode Vertel het maar ontwikkelt elk jaar een veertigdagenproject. Dit jaar is het thema: Jezus maakt het verschil.

 • Tijdens de lijdenstijd kunnen kinderen stilstaan bij wat verlatenheid betekent aan de hand van een lessenserie van sAmen leren geloven. In acht lessen kijken we naar de tijd van toen en de tijd van nu, naar de overeenkomsten en de betekenis ervan voor ons. Wat herkennen we, wat kunnen we ervan leren, wat heeft het ons te zeggen? Elke serie werkt toe naar een eindproduct en heeft aandacht voor verbinding tussen de kinderen en de rest van de gemeente.  

 • GoBoom biedt creatief projectmateriaal, workshops en interactieve beleef -en bezinroutes aan rondom het thema Pasen en Pinksteren.

 • De Wonderwolk ontwikkelde diverse materialen om samen met jonge kinderen toe te leven naar Pasen. Sta met de 40-dagen Dankkalender elke dag van de veertigdagentijd stil bij grote en kleine dingen om dankbaar voor te zijn. Of gebruik in de veertigdagentijd het materiaal De Bijbel Rond in 40 kaartjes. Ook is er een Paas zelfleesboekje en bemoedigingspakketjes voor kinderen rond Pasen. 

 • Kom deze veertigdagentijd in actie voor kinderen in armoede door mee te doen met de Zip Your Lip-actie van World Vision. Zip your Lip is een onvergetelijke ervaring waarin jongeren samen 24 uur niet eten voor het goede doel. Samen kunnen we honger verslaan! 

 • ZIjn er LEGO-fans in jouw gemeente? Dan is dit veertigdagentijdproject van CGJO echt wat voor jullie. Het project bestaat uit zeven kleine bouwwerken die uiteindelijk het grote bouwwerk vormen. Met de bouwwerken staan gezinnen stil bij verschillende momenten uit het leven van Jezus. Bij de bouwwerken zijn gezinsmomenten geschreven.

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en hebben jullie ook een initiatief rond Pasen 2022 dat hier nog niet vermeld staat? Laat het dan hier weten. Ben je geen deelnemer, maar wil je daar graag over in gesprek? Neem contact met ons op! 

De wereld heeft een kerk nodig die leven brengt. Daarom verzamelen we de beste initiatieven uit ons netwerk.

Hielp deze KerkenToolkit jou om een volgende stap te zetten?

Of word persoonlijk deelnemer (vanaf € 5 per maand) en ontvang het boek Samen Jong nu cadeau

Nog meer aanbod vanuit de grootste christelijke alliantie van Nederland

bekijk alle toolkits

Toolkit_beeldmerk_grijs

MissieNederland gelooft dat Jezus de potentie heeft gegeven aan de kerk, zijn lichaam, om leven te brengen in de wereld. Met onze alliantie reiken we de kerk steeds weer een volgende stap aan om haar potentieel te verwezenlijken. Met onze KerkenToolkits helpen we je wegwijs te maken in het beschikbare aanbod van al onze alliantiepartners.

 

Toeleven naar Pasen 2024

Wil je met jouw gemeente toeleven naar Pasen? Dan ben je op de juiste pagina! Hier vind je namelijk de initiatieven vanu…
Lees verder

Kerst en advent 2023

Hoe geef je vorm aan advent en kerst? Er zijn vele initiatieven vanuit de deelnemers van MissieNederland. We maakten er …
Lees verder

Gebed voor Israël en Gaza

Op 7 oktober pleegde Hamas een vreselijke aanslag op dorpen in het zuiden van Israël. Hierop is een oorlog in Gaza …
Lees verder