Advent, kerst en oud & nieuw 2020/2021

KerkenToolkit

27 november 2020
 • Profielafbeelding van redactie
  Door:
  redactie

De feestdagen zien er in 2020 wat anders uit dan gebruikelijk. Hoe geef je in coronatijd op missionaire wijze invulling aan kerst en oud & nieuw? Gelukkig zijn er vele initiatieven vanuit het netwerk van MissieNederland. We maakten er een overzicht van. We hebben de diverse initiatieven verdeeld in initiatieven voor de volgende generatie, voor de samenleving en voor de wereldwijde missie. Voldoende inspiratie voor de donkere dagen van 2020. 

 • Volg vanaf 29 november de serie 'O Come Emmanuel' van 24-7 Prayer in de app Lectio365

Voor de samenleving:

 • Social-media-Nietalleen.jpgOp 29 november start de campagne: ‘Je hoeft het #Nietalleen te doen!’ Juist in deze tijd, waarin veel mensen zich somber of eenzaam voelen, is het belangrijk om je omgeving te laten weten dat ze er niet alleen voor staan. Sluit je aan bij #Nietalleen, deel hierbij een #Nietalleen kaars of kaartje uit en word onderdeel van een landelijk initiatief waarbij zoveel mogelijk mensen horen.

 • IZB Areopagus biedt preekhulp voor advent, kerst en oud & nieuw

 • De Wittenberg biedt met kerst een speciale ontmoeting: Stil worden bij het wonder van kerst. In deze vierdaagse retraite krijg je gelegenheid om in alle rust kerstfeest te vieren en samen met anderen erbij stil te staan waar het met Kerst nu echt om gaat. 
 • Kerst voor jou! van onder andere Ark Mission is een website vol met kerstideeën. Een compleet Kerstvoorjou_Logo_200.pngprogramma voor 3 adventsavonden en 1 kerstavond. Deze programma’s bieden je alles wat je nodig hebt om thuis een kleurrijke kerst te organiseren voor een grote(re) groep of huiskamer.

 • Waarom vieren we kerst? Waarom geven we elkaar rond 25 december cadeautjes, zetten we de grootst mogelijke dennenboom in huis en zingen we liedjes over engelen, herders en een kindje in een stal? Rond deze vragen en meer heeft Agapè op www.ikzoekGod.nl een cursus ontwikkeld ‘Onderweg naar Kerst’
 • Kerst Echo 2020 van de IZB is een hulpmiddel bij het missionaire gesprek. Deze magazine is gericht op lezers die nauwelijks bekend zijn met de kerk en het christelijk geloof. 
 • Werk als kerken samen en overhandig vluchtelingen een kerstpakket. Een warm gebaar met weinig kosten. Stichting Gave maakte een handreiking om kerken te helpen een kerstpakkettenactie voor vluchtelingen op te zetten. 
 • Inspireer mensen met christelijke muziek door te luisteren naar de Top 1008 van Groot Nieuws Radio. Deze wordt uitgezonden tussen kerst en oud & nieuw.

Voor de volgende generaties:

 • Vraag de gratis digitale advent aftelkalender aan van Youth for Christ om in 28 dagen thuis toe te leven naar kerst.
 • Bible Basics Kerst 2020Bijbel Basics, de kindernevendienstmethode van het Nederlands Bijbelgenootschap, heeft een adventsproject ontwikkeld met als thema: ‘Dicht bij het licht’. Hierbij staan er tijdens elke adventszondag en het kerstfeest vijf verhalen over het licht centraal. Alle verhalen verwijzen uiteindelijk naar het verhaal dat we met kerst lezen uit Johannes: Jezus is het licht voor de mensen.
 • De kindernevendienstmethode van Vertel het Maar heeft ook dit jaar een kerstproject: Ik zie toekomst in jou. In de Bijbelse geschiedenissen op weg naar kerst laat God zien welke toekomst Hij voor ogen heeft voor de wereld en hoe Hij die gaat realiseren.
 • CGJO ontwikkelde het Bijbelstudiemateriaal ID met het thema Waarom Kerst? Er is materiaal beschikbaar voor tieners (12-14 jaar) en jongeren (16+).
 • De KerstChallenge van Jong Protestant is een spannend escaperoom-kerstspel dat je kunt spelen met je jeugdgroep (10 tot 16 jaar). Het thema is dit jaar 'Het geheim van het Ikoon'. Je kunt het spel spelen vanuit je eigen huis, online staan de jongeren in verbinding met elkaar. 
 • De HGJB Kerstconferentie is een conferentie voor jongeren van 17 tot en met 26 jaar. Jaarlijks komen van 27 tot 30 december zo’n 1.000 jongeren samen om verdieping te zoeken in hun persoonlijk geloof. Dit jaar krijgt de conferentie een hybride vorm, van deels digitaal en deel komen jongeren in kleine groepen bijeen.  
 • Youth for Christ ontwikkelde vijf interactieve kerstprogramma’s om uit te voeren bij jou in de buurt. Kinderen van de basisschoolleeftijd maken op een interactieve wijze kennis met het kerstverhaal. Daarnaast hebben zij ook een online clubprogramma ontwikkeld Kerst: Licht op aarde
 • Meld je aan voor de adventsmailing van Navigators IMPACT, netwerk voor young professionals, of volg hen via Instagram. Tijdens advent staat een thema centraal en bieden ze werkbladen aan met bijbeltekst en verwerking. 
 • sAmen leren geloven heeft 5 lessen voor jouw kindernevendienst om toe te leven naar kerst. In het kerstproject God zoekt ons werkt elke les toe naar een eindproduct en is er aandacht voor verbinding tussen de kinderen en de rest van de gemeente.
 • Word je donateur van de Evangelische Omroep, dan ontvang je deze maanden een gratis Cobi Kerststal. Leuk om samen met jouw (klein)kinderen te bouwen en ondertussen het kerstverhaal met hen te delen.
 • Diverse organisaties hebben overzichten gemaakt met tips voor kerst en advent. Kijk bijvoorbeeld op de site van Jong Protestant of CGJO.

Voor de wereldwijde missie:

 • Ondersteun je met je gemeente een kind via Compassion of World Vision? Stuur dan samen als kerk een kerstkaart naar jullie sponsorkind! 
 • Op 19 december is het jaarlijkse Dive2Change event. Dit jaar is de landelijke oudjaarsduik van World Servants verspreid over verschillende locaties. Jongeren springen in het koude water om geld op te halen voor de diverse projecten. 
 • Ook dit jaar brengt Tear het kerstverhalenboekje uit. Een boekje met diverse kerstverhalen om samen toe te leven naar het kerstfeest. 
 • Luister de kersteditie van de JustTalks van International Justice Mission en stuur deze door naar je gemeenteleden. 
 • Richting de feestdagen start ook No Choice een nieuwe campagne om aandacht te vragen voor de 40% van de wereldbevolking die nog nooit het kerstverhaal gehoord hebben. Meer informatie volgt. 

Meer mogelijkheden

 • Wil je samen met anderen nadenken over meer mogelijkheden? Deelnemers van MissieNederland en hun medewerkers/vrijwilligers hebben toegang tot een online community op onze website. In dit communitybericht kunnen meer ideeën gedeeld worden. Inloggen is wel even nodig.
 • Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en hebben jullie ook initiatieven rond kerst en of nieuwjaar 2020/2021 die hier niet vermeld staat? Laat het dan hier weten. Ben je geen deelnemer, maar wil je daar graag over in gesprek? Neem contact met ons op! 
De wereld heeft een kerk nodig die leven brengt. Daarom verzamelen we de beste initiatieven uit ons netwerk.

Hielp deze KerkenToolkit jou om een volgende stap te zetten?

Of word persoonlijk deelnemer (vanaf € 5 per maand) en ontvang het boek Samen Jong nu cadeau

Nog meer aanbod vanuit de grootste christelijke alliantie van Nederland

bekijk alle toolkits

Toolkit_beeldmerk_grijs

MissieNederland gelooft dat Jezus de potentie heeft gegeven aan de kerk, zijn lichaam, om leven te brengen in de wereld. Met onze alliantie reiken we de kerk steeds weer een volgende stap aan om haar potentieel te verwezenlijken. Met onze KerkenToolkits helpen we je wegwijs te maken in het beschikbare aanbod van al onze alliantiepartners.

 

Toeleven naar Pasen 2024

Wil je met jouw gemeente toeleven naar Pasen? Dan ben je op de juiste pagina! Hier vind je namelijk de initiatieven vanu…
Lees verder

Kerst en advent 2023

Hoe geef je vorm aan advent en kerst? Er zijn vele initiatieven vanuit de deelnemers van MissieNederland. We maakten er …
Lees verder

Gebed voor Israël en Gaza

Op 7 oktober pleegde Hamas een vreselijke aanslag op dorpen in het zuiden van Israël. Hierop is een oorlog in Gaza …
Lees verder