Creatief reageren op preventieve maatregelen rondom coronavirus

KerkenToolkit

13 maart 2020
 • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
  Door:
  Jan Willem Janse

Toolkit_beeldmerk_grijsDe maatregelen rondom het coronavirus dagen kerkgemeenschappen uit om creatief om te gaan met de invulling van bijvoorbeeld zondagse vieringen en andere activiteiten. En belangrijker nog: hoe kunnen juist nu goed nieuws zijn voor wijk en wereld? Gelukkig zijn er vele organisaties in ons netwerk die met jouw gemeente meedenken.

Update oktober 2020: Dit artikel is inmiddels verouderd. Kijk voor het volledige overzicht rondom 'missie in coronatijd' op deze pagina.

Voor wijk en wereld


Voor jeugd en gezin

Ben je op zoek naar tips en materialen voor het ondersteunen van gezinnen in je gemeente? Of zoek je naar alternatieven voor kinder- en jeugdwerk? Goed nieuws! We maakten een uitgebreid overzicht van alle tips en materialen. 

Naar Jeugd en gezin


Alternatieven voor bijeenkomsten

 • Dagelijkse bemoediging om 19.00 uur en 24/7 livestream
  In samenwerking met Evangelisch Werkverband, Opwekking, 24-7 Prayer, Events for Christ en Alpha Nederland deelt stichting Presence dagelijks bemoediging uit vanuit Downtown in Veenendaal. Daarnaast is er ook een 24/7 livestream met bemoediging, hoop en aanbidding.
 • Extra tv-kerkdiensten op NPO 2
  De EO zendt in maart iedere zondagmorgen om 9.20 uur een televisie-kerkdienst uit op NPO 2. Ingrediënten van de tv-kerkdienst zijn een Bijbellezing, gebed, enkele liederen en een overdenking.
 • Gebedsmuur op EO.nlDe EO maakte een digitale gebedsmuur op haar website om mensen een plek te geven waar zij hun gebeden en gebedsverzoeken kunnen delen. 
 • Live kerkdienst op Groot Nieuws Radio
  Groot Nieuws Radio zendt komende zondagen een live-kerkdienst uit. De diensten wordt geleid door respectievelijk Ron van der Spoel, Arie de Rover en Wim Hoddenbagh en beginnen om 10.00 uur. Met live-muziek van Joke Buis en muzikale vrienden.
 • Online kerkdienst op YouTube voor jongeren
  EO BEAM zendt om 11.00 uur live op YouTube een eigen kerkdienst uit met de BEAM Worship Band.
 • OpwekkingTV op YouTube
  Stichting Opwekking organiseert in maart internetdiensten via het kanaal YouTube OpwekkingTV, om zo toch onze muziek en het evangelie te brengen. Vanwege de maatregelen van de overheid moest Opwekking haar jaarlijkse Worship Weekend annuleren.
 • Prayer Course als coronaproof-kerkconcept
  24-7 Prayer NL en Alpha Nederland bieden een plug-and-play alternatief voor de kerkdienst: de Prayer Course. Met dit materiaal organiseert de kerk gemakkelijk kleine groepen rond het inspirerende thema gebed.
 • Deelnemende gemeenten
  Ook diverse kerken uit het MissieNederland-netwerk komen online samen aan de hand van een livestream. Bijvoorbeeld NGK-gemeenten in Ede, Haarlem en Houten, de Vrije Baptistengemeente De Stadskerk in Groningen en de Vrije Evangelisatie Zwolle. 
  De Unie van Baptisten/ABC-gemeenten delen voor alle denominaties de mogelijkheid om op www.kerkstream.nl hun kerkdienst aan te melden.

Er gebeurt meer...

Het kan zomaar dat jij of jouw organisatie een dienst aanbiedt die helemaal past bij dit overzicht. Als jouw organisatie of gemeente deelnemer is van MissieNederland plaatsen we jouw aanbod er graag bij. Vul je aanbod in op deze pagina.

De wereld heeft een kerk nodig die leven brengt. Daarom verzamelen we de beste initiatieven uit ons netwerk.

Hielp deze KerkenToolkit jou om een volgende stap te zetten?

Of word persoonlijk deelnemer (vanaf € 5 per maand) en ontvang het boek Samen Jong nu cadeau

Nog meer aanbod vanuit de grootste christelijke alliantie van Nederland

bekijk alle toolkits

Toolkit_beeldmerk_grijs

MissieNederland gelooft dat Jezus de potentie heeft gegeven aan de kerk, zijn lichaam, om leven te brengen in de wereld. Met onze alliantie reiken we de kerk steeds weer een volgende stap aan om haar potentieel te verwezenlijken. Met onze KerkenToolkits helpen we je wegwijs te maken in het beschikbare aanbod van al onze alliantiepartners.

 

Toeleven naar Pasen 2024

Wil je met jouw gemeente toeleven naar Pasen? Dan ben je op de juiste pagina! Hier vind je namelijk de initiatieven vanu…
Lees verder

Kerst en advent 2023

Hoe geef je vorm aan advent en kerst? Er zijn vele initiatieven vanuit de deelnemers van MissieNederland. We maakten er …
Lees verder

Gebed voor Israël en Gaza

Op 7 oktober pleegde Hamas een vreselijke aanslag op dorpen in het zuiden van Israël. Hierop is een oorlog in Gaza …
Lees verder