Missionaire podcasts

Waar ons netwerk sterk in is

maandag 4 november 2019
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door: Jan Willem Janse

Je even laten bijpraten over dat wat er speelt in jouw interessegebied: dat is met podcasts wel heel gemakkelijk geworden. Of je nu in de auto zit, aan het koken bent of een wandeling maakt: podcasts luisteren kun je overal. In je podcast-app kun je op zoek naar programma's die aansluiten bij onderwerpen die jou bezighouden. Dus ook onderwerpen die de kerk bewegen!

Podcasts zijn eenvoudig te maken, en ze schieten dan ook als paddestoelen uit de grond. In dit artikel zetten we de podcasts op een rijtje die de deelnemers van het MissieNederland-netwerk aanbieden.

Podcasts rondom de samenleving

De Ongelooflijke Podcast (EO)
'De Ongelooflijke Podcast' gaat over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Journalist David Boogerd en 'Theoloog des Vaderlands' Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten.

Dit doet God (Kerkenraden Steunpunt, Nederlands Gereformeerde Toerusting)
Dit doet God brengt bemoedigende verhalen over wat God aan het doen is in de kerk.

Ecologische gerechtigheid (Tear)
De collegedag van Tear over Ecologische gerechtigheid gemist? Niet getreurd. Je kunt de lezingen terugluisteren als podcast!

Eerst dit (EO en IZB)
Het luisteren van Eerst dit helpt je om in je drukke leven te groeien in geloof in God en daagt je uit het evangelie van Jezus te laten zien op de plek waar je woont en werkt. Een dagelijkse bijbelpodcast van 7 minuten.

Het Groene Pad (Groot Nieuws Radio)
Hoe kun je als christen ook goed nieuws zijn voor de schepping? Hoe maak je de transitie naar een duurzaam leven? Dat onderzoeken Lukas Kramer en Maria Danse van Groot Nieuws Radio in de podcastserie Het Groene Pad. Naast deze serie biedt Groot Nieuws Radio nog veel meer podcasts aan.

Op weg met de Bijbel (Trans World Radio)
Een diverse groep van sprekers neemt je op weg met de Bijbel. 

Podcasts rondom de volgende generatie

BEAM Bijbel Podcast (EO)
De redactie van EO BEAM bespreekt hoofdstukken uit de Bijbel.

Frankie (EO)
Een podcast waarin pubers, vertellen over hun leven. Ideaal om je te verdiepen in wat zij meemaken, waar ze mee worstelen en wat ze leren. 

Jongeren Onderweg Naar God (HGJB)
Deze podcast is voor jongeren zelf. Samen gaan zij opzoek naar wat de Bijbel zegt en gaan we moeilijke vragen niet uit de weg. 

Podcasts voor en door ouders (JOP, Jong Protestant en HGJB)
Hoe kun je als kerk investeren in geloofsopvoeding? Daarop gaan de Podcasts voor en door ouders van MijnKerk, HGJB en JOP, Jong Protestant in.

INNOV8-podcast (MissieNederland)
Ook onze eigen INNOV8-podcast kan niet in dit overzicht ontbreken. Experts uit het netwerk van professionals in en om de kerk gaan in gesprek over het jeugdwerkthema van de maand.

Podcasts rondom de wereldwijde missie

De missie van de kerk (TWR Nederland/CAMA Zending)
In een serie met verschillende korte podcastafleveringen legt Boudewijn van Schoonhoven uit wat de missie van de kerk is.

Global Missions Podcast (o.a. Interserve)
Een programma voor mensen die effectief willen deelnemen in Gods werk, zowel thuis als tot de einden der aard.

Open Doors LIVE (Open Doors)
Open Doors LIVE is een maandelijkse podcasts van Open Doors Australië. Deze podcast brengt de vervolgde kerk dichtbij. Met in elke aflevering levensveranderende verhalen en updates over de trends en ontwikkelingen van geloofsvervolging.

The New Activist (International Justice Mission)
Elke week hoor je de verhalen van activisten en wereldveranderaars die de grootste wereldproblemen aanpakken.

World Vision podcasts (World Vision)
Kijk achter de schermen bij World Vision en leer meer over de de wereld van noodhulp, ontwikkelingssamenwerking en lobbywerk. Dit is een podcast van World Vision USA. Ook World Vision Australia heeft een podcastserie onder de naam: The YAK.

Wycliffe Podcast (Wycliffe Bijbelvertalers)
In de eerste aflevering van de Wycliffe Podcast gaat Anne Grijzenhout in gesprek met Michiel Nap (Navigators) over geven.

En dan...

En dan heb je nog de almaar groeiende database aan preken die als podcasts worden gepubliceerd. Ook diverse gemeenten uit ons netwerk delen deze op hun website of in de diverse podcastapps. Je vindt hen via dit overzicht.

Hebben we nog iets gemist?

Het kan zomaar dat jij of jouw organisatie een podcast aanbiedt die helemaal past bij dit overzicht. En toch sta je er niet bij? Oeps! Als jouw organisatie deelnemer is van MissieNederland plaatsen we jouw aanbod er graag bij. Stuur ons een mailtje, dan hebben we er even contact over!

'De Ongelooflijke Podcast' gaat over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Journalist David Boogerd en 'Theoloog des Vaderlands' Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten.