Missionaire podcasts

Waar ons netwerk sterk in is

4 november 2019
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door:
    Jan Willem Janse

Je even laten bijpraten over dat wat er speelt in jouw interessegebied: dat is met podcasts wel heel gemakkelijk geworden. Of je nu in de auto zit, aan het koken bent of een wandeling maakt: podcasts luisteren kun je overal. In je podcast-app kun je op zoek naar programma's die aansluiten bij onderwerpen die jou bezighouden. Dus ook onderwerpen die de kerk bewegen!

Podcasts zijn eenvoudig te maken, en ze schieten dan ook als paddestoelen uit de grond. In dit artikel zetten we de podcasts op een rijtje die de deelnemers van het MissieNederland-netwerk aanbieden.

Podcasts rondom de samenleving

De Ongelooflijke Podcast (EO)
'De Ongelooflijke Podcast' gaat over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Journalist David Boogerd en 'Theoloog des Vaderlands' Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten.

Dit is de Bijbel (EO)
Dit is de Bijbel is de podcast die je meeneemt in de fascinerende wereld van het meest gelezen boek ooit. Met elke week een eerlijk gesprek over de mooie, moeilijke en merkwaardige kanten van de Bijbel. Elke aflevering praat journalist David Boogerd met een expert over de Bijbel. 

Dit doet God (Kerkenraden Steunpunt, Nederlands Gereformeerde Toerusting)
Dit doet God brengt bemoedigende verhalen over wat God aan het doen is in de kerk.

Tear
Tear maakt verschillende podcastseries: verhalen van Veerkracht, Minella zoomt in met... en Lokaal. In Verhalen van Veerkracht gaan bekende christenen in gesprek met elkaar hoe zij veerkracht vinden. Minella van Bergeijk gaat in de podcastserie Minella zoomt in.. met voorlopers tegen onrecht. Onrecht heeft veel gezichten, hoe meer je inzoomt op onrecht, hoe meer onderbelichte vormen van onrecht je tegenkomt, en hoe meer onrecht met elkaar verbonden lijkt. 

Eerst dit (EO en IZB)
Het luisteren van Eerst dit helpt je om in je drukke leven te groeien in geloof in God en daagt je uit het evangelie van Jezus te laten zien op de plek waar je woont en werkt. Een dagelijkse bijbelpodcast van 7 minuten.

Het Groene Pad (Groot Nieuws Radio)
Hoe kun je als christen ook goed nieuws zijn voor de schepping? Hoe maak je de transitie naar een duurzaam leven? Dat onderzoeken Lukas Kramer en Maria Danse van Groot Nieuws Radio in de podcastserie Het Groene Pad. Naast deze serie biedt Groot Nieuws Radio nog veel meer podcasts aan.

Op weg met de Bijbel (Trans World Radio)
Een diverse groep van sprekers neemt je op weg met de Bijbel. 

Weetwatjegelooft
Er zijn verschillende podcasts beschikbaar over uiteenlopende onderwerpen die je kunnen helpen je geloof te verdiepen. 

Podcasts rondom de volgende generatie

BEAM Bijbel Podcast (EO)
De redactie van EO BEAM bespreekt hoofdstukken uit de Bijbel.

Eerst Dit voor Kids
Eerst dit voor kids is een initiatief van de EO en de missionaire organisatie IZB. Bijbelverhalen zijn ingebed in een verhaal over een fictief personage, Daan. Er komen verschillende voor kinderen herkenbare thema's aan bod: angst, jezelf zijn, keuzes maken, vragen zonder antwoord, verdriet en genezing. 

Kerk en ik
Heeft de opgroeiende generatie straks nog iets met de kerk? Hoe ziet de kerk van morgen eruit? Welke positieve ontwikkelingen zijn er te zien? In deze podcast gaat Elbert Smelt op zoek naar de toekomst van de kerk. 

Jongeren Onderweg Naar God (HGJB)
Deze podcast is voor jongeren zelf. Samen gaan zij opzoek naar wat de Bijbel zegt en gaan we moeilijke vragen niet uit de weg. 

INNOV8-podcast (MissieNederland)
Ook onze eigen INNOV8-podcast kan niet in dit overzicht ontbreken. Experts uit het netwerk van professionals in en om de kerk gaan in gesprek over het jeugdwerkthema van de maand.

Heilige grond
De podcast Heilige Grond van weetwatjegelooft.nl staat stil bij de grond onder je voeten. In de podcast gaan de presentatoren met zijn gasten het gesprek aan over onderwerpen die schuren, thema's die de kerk van nu bezighouden en de actuele maatschappelijke vraagstukken. 

Podcasts rondom de wereldwijde missie

De missie van de kerk (TWR Nederland/CAMA Zending)
In een serie met verschillende korte podcastafleveringen legt Boudewijn van Schoonhoven uit wat de missie van de kerk is.

Global Missions Podcast (o.a. Interserve)
Een programma voor mensen die effectief willen deelnemen in Gods werk, zowel thuis als tot de einden der aard.

Justice Seekers Podcast (International Justice Mission)
Elke week hoor je de verhalen van activisten en wereldveranderaars die de grootste wereldproblemen aanpakken.

En dan...

En dan heb je nog de almaar groeiende database aan preken die als podcasts worden gepubliceerd. Ook diverse gemeenten uit ons netwerk delen deze op hun website of in de diverse podcastapps. Je vindt hen via dit overzicht.

Hebben we nog iets gemist?

Het kan zomaar dat jij of jouw organisatie een podcast aanbiedt die helemaal past bij dit overzicht. En toch sta je er niet bij? Oeps! Als jouw organisatie deelnemer is van MissieNederland plaatsen we jouw aanbod er graag bij. Stuur ons een mailtje, dan hebben we er even contact over!

'De Ongelooflijke Podcast' gaat over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Journalist David Boogerd en 'Theoloog des Vaderlands' Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten.

De wereld heeft een kerk nodig die leven brengt. Daarom verzamelen we de beste initiatieven uit ons netwerk.

Hielp deze KerkenToolkit jou om een volgende stap te zetten?

Of word persoonlijk deelnemer (vanaf € 5 per maand) en ontvang het boek Samen Jong nu cadeau

Nog meer aanbod vanuit de grootste christelijke alliantie van Nederland

bekijk alle toolkits

Toolkit_beeldmerk_grijs

MissieNederland gelooft dat Jezus de potentie heeft gegeven aan de kerk, zijn lichaam, om leven te brengen in de wereld. Met onze alliantie reiken we de kerk steeds weer een volgende stap aan om haar potentieel te verwezenlijken. Met onze KerkenToolkits helpen we je wegwijs te maken in het beschikbare aanbod van al onze alliantiepartners.