Je missie uitleven in coronatijd

“Kalm blijven, met compassie omzien naar anderen én voor alles het koninkrijk van God zoeken.” Dat is de kern van de belangrijke les die de vroege kerk ons leert in het omgaan met de uitbraak van het coronavirus, COVID-19. Joel News, een wekelijks e-zine over wereldzending, en netwerkorganisatie MissieNederland lanceerden vandaag gezamenlijk een whitepaper waarin wordt gekeken naar de omgang van de vroege kerk met ingrijpende epidemieën.

Joel News en MissieNederland vinden juist dit het moment om een hoopvol perspectief te bieden. Op www.joelnews.org kunnen kerken het boekje gratis downloaden. Joel News heeft een wereldwijd netwerk van bronnen en houdt de ontwikkelingen - van Wuhan in China tot Italië - goed bij. “Er is veel zorg en onzekerheid. Over de risicos voor de eigen gezondheid, bevoorrading tijdens een mogelijke quarantaine, en de economische gevolgen. Maar een crisis is ook een kans en in zekere zin een geloofstest. Juist in moeilijke tijden kunnen christenen liefde, zorg en hoop brengen,” aldus de website.

Het boekje heeft de titel ‘Hoe de Vroege Kerk omging met twee ingrijpende epidemieën’ en gaat over hoe christenen in de tweede en derde eeuw omgingen met uitbraken van ziekte die het Romeinse Rijk ingrijpend verzwakten. De epidemieën in de jaren 165 en 251 na Christus kostten naar schatting een derde van de bevolking het leven. Daarmee vergeleken is de coronacrisis een relatief klein probleem. Een historisch perspectief kan helpen relativeren.

Hoe de christenen met deze dodelijke epidemie omgingen maakte uiteindelijk alle verschil. Volgens socioloog Rodney Stark, op wiens perspectief het boekje is gebaseerd, werkte de liefdevolle zorg van christenen voor de zieken aanstekelijk. Christenen kwamen sterker uit de crisis, de kerk verdubbelde zelfs in omvang. Christenen boden hoop te midden van de crisis en offerden hun leven op. Stark beschrijft in ‘The Rise of Christianity’ hoe de marginale Jezus-beweging uiteindelijk de belangrijkste godsdienst in Europa werd.

Het boekje biedt ook praktische tips voor kerken en christenen om adequaat met de huidige crisis en een eventuele quarantaine om te gaan. Het kan worden gedownload op: https://www.joelnews.org/#coronavirus 

Het digitale boekje is momenteel beschikbaar in het Engels, Duits, Nederlands en Indonesisch. Tevens worden in Joel News de ervaringen van christenen in Wuhan gedeeld die nu al 7 weken in quarantaine zitten. Hoe gaan zij hiermee om? Ook dat zijn hoopvolle verhalen waar christenen in Nederland inspiratie aan kunnen ontlenen.

Download het e-book

Hoe de kerk kan reageren op de crisis rondom het coronavirus

Download nu