7 tips om met je kerk aan te haken bij de EO Jongerendag

10 mei 2023
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door:
    Jan Willem Janse

Tijdens de EO-Jongerendag ontdekken 15.000 jongeren hoeveel God van ze houdt en hoe we samen de wereld mooier kunnen maken. Hoe kun je ervoor zorgen dat je de waarde van de EO Jongerendag ook in jouw geloofsgemeenschap helemaal tot uiting laat komen? 

Zelf ben ik al sinds m'n 11e enthousiast over de waarde van de EO Jongerendag voor jongeren. Ieder jaar raak ik opnieuw onder de indruk van deze prachtige dag die getuigt van een ongekende liefde voor Jezus en voor tieners. Dat wil je het liefst toch delen? Daarom schreef ik wat tips op, zodat je de EO Jongerendag optimaal laat meehelpen in jouw missie om Jezus' leven te delen met de volgende generatie.

Tip 1: Deel jouw ervaring

Worden er in jouw geloofsgemeenschap getuigenissen gedeeld? Of heb je een catechese- of clubavond waar je tijd doorbrengt met jongeren? Vertel voorafgaand aan de EO Jongerendag wat deze dag in jouw leven heeft betekend. Was er een lied/artiest die je raakte en grote betekenis kreeg in jouw geloofsleven? Was er een preek die jou raakte en in beweging zette? Werd je bemoedigd door het feit dat er nog veel meer andere christelijke leeftijdsgenoten waren en voelde je je daardoor minder alleen? Deel het!

Tip 2: Bid voor tieners die naar de Jongerendag gaan

Uiteraard kun je persoonlijk bidden voor de jongeren die 3 juni naar de EO Jongerendag gaan. Maar je kunt dit ook een plek geven tijdens een samenkomst. Is er algemeen voorbedemoment? Dan kun je de EO Jongerendag daarin meenemen, bijvoorbeeld in de week ervoor (met Pinksteren). Je kunt eraan vooraf eventueel vragen of tieners die van plan zijn om te gaan om hun hand op te steken. Zodat zij ook echt gezien zijn. 

Tip 3: Regel een bus

Zorg dat vervoer voor tieners geen drempel hoeft te zijn om naar de EO Jongerendag te gaan. Regel vanuit je gemeente - eventueel samen met andere kerken in de buurt - een bus die naar Ahoy rijdt. Op de website van de EO Jongerendag vind je alle nodige informatie rondom parkeren. 

Tip 4: Stel budget beschikbaar 

Zijn er tieners die thuis een financieel uitdagende situatie hebben? Door budget beschikbaar te stellen en hier actief over te communiceren, kun je laten weten aan tieners dat zij zich niet door hun financiële situatie hoeven te laten belemmeren. Denk daarbij niet alleen aan het ticket, maar ook aan vervoer en eten tijdens de dag. 

Soms kan het zijn dat jongeren door de EO Jongerendag salaris mislopen van hun zaterdagbaantje. Wellicht heeft jouw kerk zelfs hier een oplossing voor? 

Tip 5: Kom naar het jeugdleidersprogramma

Ga zelf mee met je jeugdgroep en laat je inspireren tijdens het jeugdleidersprogramma. Alpha Youth, EO BEAM, HGJB, PKN en Youth for Christ bieden gezamenlijk een programma aan dat jou weer verder bemoedigt in je missie onder tieners.

Tip 6: Preek over het thema

'Tijdens de EO Jongerendag leren jongeren hun idealen en dromen serieus te nemen en ontdekken dat Jezus de grootste pionier aller tijden is. Want een pionier ziet de wereld niet alleen zoals die is, maar ook hoe die kan worden!' Met deze woorden presenteert EO BEAM het thema. Dat biedt genoeg mogelijkheden om bij aan te sluiten met een preek of bij de opening van je samenkomst. Spreek over één van de vele pioniers uit de Bijbel, deel over het verlangen dat God heeft voor zijn wereld. En moedig mensen aan om hun plek in te nemen. 

Tip 7: Nodig tieners uit hun verhaal te delen

Niet iedere tiener zit hier wellicht op te wachten, maar wellicht zijn sommige jongeren na de EO Jongerendag wel zó enthousiast dat zij hun verhaal willen delen met de gemeente. Is er bijvoorbeeld de gewoonte om getuigenissen te delen? Dan kun je in de uitnodiging hiervoor specifiek vragen om verhalen over de EO Jongerendag. Wellicht kan de jeugdleider daarin een eerste stap zetten om zelf naar voren te stappen en anderen mee te nemen. Is er geen centraal moment om verhalen, dan kan het nooit kwaad om gewoon persoonlijke interesse te tonen bij het koffie/fris dinken na de dienst. Wees nieuwsgierig! 

Er is nog veel meer te bedenken om aan te haken bij de EO Jongerendag, maar hopelijk is jouw creativiteit hier al wat mee aangeboord. Tot op 3 juni in Ahoy!

Jan Willem Janse is netwerkleider Kerk & Samenleving bij MissieNederland

Wellicht vind je dit ook interessant

En de ouderen dan?

Het was aan het gezicht van de mevrouw af te lezen dat ze sceptisch was. Hoezo, jonge generaties prioriteit geven? En de…
Lees verder

Komen gezinnen terug naar de kerk?

Twee jaar lang zijn veel gezinnen niet of slechts af en toe naar de kerk geweest. Een online dienst kijken tijdens de co…
Lees verder

Geloofsgroei stimuleren bij jongeren

Het geloofsleven van veel jongeren lijkt soms niet meer dan een smeulend kampvuurtje. Toch kan schijn bedriegen.…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema