Bidden voor moslims: hoe doe je dat?

22 februari 2023
  • Profielafbeelding van Annemarie van den Berg
    Door:
    Annemarie van den Berg

Hoe bid je voor mensen die zowel een ander geloof, als een andere cultuur hebben? Het was deze vraag die de aanzet gaf tot de vertaling van het boekje dat al in het Engels bestond: ’How to pray for muslims?’

Yessica*, werkzaam voor OMF en vertaler van het boekje vertelt: ‘We hebben diverse werkers in Zuidoost Azië, en zij merkten dat het voor hun achterban, zoals kerk en gebedspartners, vaak lastig is om te bidden voor hun situatie. Er is veel onbekendheid over de islam en de cultuur. Bovendien is de islam in Zuidoost Azië ook weer een andere islam dan die in de Arabische wereld. Ik heb zelf enkele jaren in Zuidoost Azië gewerkt en gewoond, en dan dompel je je helemaal onder in deze setting. Maar voor mensen in Nederland die graag voor de zendingswerkers willen bidden, is het vaak lastig om zich goed een beeld te vormen van hoe het er op het ‘veld’ aan toegaat. Dit boekje wil hierbij helpen, door waargebeurde verhalen van zendingswerkers in Zuidoost Azië te vertellen. Door die verhalen te lezen, krijg je zowel kennis over de islam en de cultuur mee, maar ontdek je ook hoe je concreet kunt bidden voor de mensen daar, maar ook voor de moslims die je in Nederland ontmoet.’

Waarom een boekje speciaal voor moslims?

‘God vraagt van ons om het evangelie op alle plekken in de wereld te brengen, want zijn liefde is voor iedereen. Er bestaan over moslims soms vooroordelen. Maar wat ik gemerkt heb, toen ik zelf in een moslimland leefde, was dat heel veel moslims op zoek zijn naar God. Bovendien zijn er ook heel veel aanknopingspunten om over God en het geloof te spreken met moslims. De koran leert ook over Isa, Jezus. Dat is ook hoe Paulus het aanpakte in Handelingen 17 onder de Atheners. Hij sloot aan bij wat ze al geloofden. Het zou jammer zijn als vooroordelen de aanknopingspunten voor een goed gesprek gaan overschaduwen.’

Heb je wat concrete tips voor mensen die willen bidden voor moslims?

‘Vanuit onze Westerse context vergeten we soms dat religie helemaal geen taboe is voor moslims. Sterker nog, ze vinden het fijn om over God te praten. Je mag dus heel vrijmoedig verhalen uit te Bijbel te vertellen. Wat ook belangrijk is, is om te realiseren dat een moslimcultuur draait om relaties. Dat is hoe je de liefde van God kunt laten zien. Dus kun je bidden voor goede relaties en voor vrijmoedige gesprekken over het geloof.’

Wat hoop je dat dit boekje uit zal werken?

‘Het heeft mij zelf geholpen om meer inzicht te krijgen in moslims, hun geloof en cultuur, waardoor het laagdrempeliger werd om voor hen te bidden. Ik hoop dat dit ook voor andere lezers geldt, zodat mensen gerichter en concreter voor moslims gaan bidden.’

Boek bidden voor moslimsMeer informatie en tools?

Via www.missienederland.nl/biddenvoormoslims kun je het boekje ‘Bidden voor moslims’, bestellen. Ook vind je daar nog veel meer middelen en ideeën om mee aan de slag te gaan!

*Omwille van veiligheidsredenen noemen we niet de volledige naam.

Frontiers_30 Dagen Gebed 2023_Cover

30 dagen bidden voor moslims

Frontiers organiseert elk jaar rond de islamitische vastenmaand de ramadan de gebedsactie: 30 dagen bidden voor moslims. Want stelt de organisatie: ‘Tijdens de ramadan zijn veel moslims extra op zoek naar de wil van God. We zien veel voorbeelden van mensen die in hunzoektocht naar Allah bij Jezus uitkomen. Hoe mooi dat wij in gebed de weg mogen voorbereiden!’

Gids en app

Er is divers materiaal beschikbaar, zoals een gebedsgids die je als kerk of individu kunt bestellen. In de 30 dagen Gebedsgids lees je dagelijks een verhaal dat een volk uit de moslimwereld dichterbij brengt, met specifieke gebedspunten voor dat volk. Daarnaast kun je in deze periode ook gebedspunten ontvangen via whatsapp. De gebedsgids vierde eerder dit jaar haar 30-jarig jubileum, want in 1992 begon deze jaarlijks terugkerende actie. Het thema voor 2023 is: ‘Met vreugde bidden voor moslims’. Meer informatie vind je op: frontiers.nl/30dagen

Alles begint met gebed

De vrije baptistengemeente De Fontein doet al een aantal jaar mee met de gebedsactie van Frontiers tijdens de ramadan. Gemeentelid Ineke den Engelse vertelt: ‘Een paar jaar geleden heb ik op goed geluk 50 boekjes besteld, en ze waren allemaal op. We besteden er in de dienst kort aandacht aan, maar verder is het de bedoeling dat mensen er thuis in het gezin of individueel mee aan de slag gaan. Er is ook extra materiaal dat je kunt downloaden en een app. Het materiaal geeft je achtergrond over een specifiek land of bevolkingsgroep. Mijn man en ik zijn bijvoorbeeld erg betrokken bij Iran, omdat we al een aantal jaren meedraaien in het team dat de Bijbelstudie voor nieuwe gelovigen in het Farsi leidt. Dan is het prettig om in het boekje meer te lezen over dat land. Toen enkele Iraniërs hoorden dat wij voor moslims baden tijdens de ramadan waren ze aanvankelijk erg verbaasd en vroegen ons: “Maar waarom dan?” Toen legden wij ze uit dat wij zonder dat gebed misschien wel nooit met hen in contact waren gekomen. Alles begint immers met gebed.’

Ook bidden met je kerk? Frontiers geeft je zes tips:

1.       Gebedspunten via Whatsapp

Via frontiers.nl/30dagen kun je je hiervoor aanmelden.

2.       Bestel 30dagen-gebedsgidsen

De gebedsgidsen zijn beschikaar in pdf of fysiek te bestellen.

3.       Online bidden

Vorm een online gebedsgroep en bid regelmatig met elkaar.

4.       Online gebedsmuur

Maak een gebedsmuur op bijv. Google Jamboard voor je kerk en deel je gebedspunten met elkaar.

5.       Gebed in de kerk(dienst)

Gebruik bijv. Input uit de gebedsgids voor voorbede in de kerk.

6.       Gebedswandeling

Vraag een aantal gemeenteleden om samen een gebedswandeling te maken.

Wellicht vind je dit ook interessant

Is het wel terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk?

Is het terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk? En hoe nadrukkelijk moet je dan als kerk aanwezig zijn in …
Lees verder

Zo strijden kerken in Congo voor gelijkwaardigheid tussen man en vrouw

Geweld is in de Democratische Republiek Congo (DRC) helaas aan de orde van de dag en je komt het tegen in alle lagen van…
Lees verder

Hoe ga je als kerk om met coronaverdeeldheid?

Verdeeldheid door coronamaatregelen, ze gaat aan christenen niet voorbij. Toch is eenheid tussen christenen een diep ver…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema