Hoe kun je als kerk tot zegen zijn voor nieuwkomers?

11 januari 2023
  • Profielafbeelding van Annemarie van den Berg
    Door:
    Annemarie van den Berg

Al vanaf 2010 is Ineke den Engelse met haar man betrokken bij het werk vanuit de kerk onder vluchtelingen in de Noordoostpolder. Vanuit de werkgroep Kerk en Vluchteling worden allerlei activiteiten georganiseerd in het House of Joy, o.a. een ‘kledingschuur’ waar nieuwkomers voor een klein bedrag tweedehands kleding kunnen kopen, tot meidenmiddagen, voetbal en Bijbelstudiegroepen. 

Nieuwkomers opnemen in je gemeenschap - InekeVanuit Inekes thuisgemeente, de vrije baptistengemeente De Fontein, zijn heel wat mensen als vrijwilliger betrokken bij de nieuwkomers die wonen in het nabijgelegen asielzoekerscentrum in Luttelgeest. ‘We merken dat er heel veel goodwill is vanuit de gemeente om zich in te zetten voor asielzoekers. Of het nu is als chauffeur om mensen te rijden die in onze samenkomsten komen, of door als vrijwilliger in één van de andere programma’s mee te draaien.’

Nee of ja?

Het contact met nieuwkomers ervaart Ineke als erg verrijkend. ‘Je leert ook je eigen cultuur veel beter kennen, doordat je een spiegel krijgt voorgehouden. Zo zijn wij als Nederlanders behoorlijk gericht op ons eigen gezinnetje. Daarin kunnen we heel erg cocoonen. Terwijl veel nieuwkomers meer gericht zijn op de gemeenschap, de grotere familie. Ook zijn we als Nederlanders vaak erg direct. We zeggen ja of nee, en bedoelen dat ook zo. Terwijl ‘nee zeggen’ in veel andere culturen ‘not done’ is. Dan moet je echt leren luisteren naar andere signalen, en bij een ‘nee’ toch even aandringen. Want het is heel goed mogelijk dat ze uit beleefdheid eerst ‘nee’ zeggen op een uitnodiging bijvoorbeeld, terwijl ze eigenlijk best graag willen komen.’

Gastvrij

Maar wat Ineke vooral verrast heeft, is hoe het contact met nieuwkomers haar een heel nieuwe blik op de Bijbel heeft gegeven. ‘Heel veel van de elementen die je in de Bijbel leest, komen in de culturen van nieuwkomers nog steeds voor. Neem het aspect van de gemeenschap, en ook het gastvrij zijn. Gastvrij zijn is niet zomaar een gezellig extraatje, maar van wezenlijk belang. Mensen laten alles vallen als je bij ze komt. Daar kunnen wij heel veel van leren.’ 

Welkom

Hoe kun je nieuwkomers welkom heten in je kerk? Met haar jarenlange ervaring heeft Ineke een paar tips voor je: 

  • AZC’s liggen vaak relatief afgelegen, en er is zeker in het weekend niet altijd een goede busverbinding. Zorg daarom voor een rijrooster waardoor nieuwkomers jouw kerkdienst kunnen bezoeken.
  • Je hebt niet altijd een goede tolk in je kerk, en daarbij spreken nieuwkomers allemaal hun eigen taal. Daarom is de app Kefas zo’n goed hulpmiddel. Voor een vast bedrag per maand kun je van drie tot negen talen laten vertalen. Ineke: ‘Het is heel fijn dat mensen gewoon de dienst kunnen volgen, en dan via de app op hun telefoon de vertaling kunnen lezen. Je bent niet meer afhankelijk van een tolk, en mensen hoeven niet meer op een vaste plek in de kerk te zitten vanwege koptelefoons. Daarbij horen ze wel het Nederlands, wat ook weer goed voor hun taalontwikkeling is. We zijn er in onze gemeente heel enthousiast over!’
  • Als je je in wilt zetten voor vluchtelingen kun je contact opnemen met Stichting Gave. Zij hebben op veel plekken werkers op AZC's die je in contact kunnen brengen met vluchtelingen. Ook zijn er op verschillende plekken Houses of Joy, een plek in de buurt van een AZC waar activiteiten voor vluchtelingen worden georganiseerd.

Wellicht vind je dit ook interessant

Hoe christenen een verschil kunnen maken tijdens Halloween

Een aantal jaar geleden werden christenen in Barendrecht geïnspireerd om een alternatief voor Halloween aan te bied…
Lees verder

God heeft maar één Kerk in onze stad

Als God naar een stad kijkt, dan ziet Hij maar één Kerk: alle volgelingen van Jezus samen. Dat geloven ook…
Lees verder

Er gewoon zijn: aansluiten bij wat God doet

Onze buurtbarbecue loopt ten einde. Alles is weer opgeruimd. We zitten nog even na te praten en dan wandelt ineens Abdi …
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema