Bidden via Instagramverhalen tijdens de coronacrisis

Het medicijn tegen angst in jouw omgeving

17 maart 2020
 • Profielafbeelding van Marcel Oosterkamp
  Door:
  Marcel Oosterkamp

Wat kan ik doen om mensen te helpen? Boodschappen doen? Oppassen op mijn buurkinderen omdat de scholen dicht zijn? Of... gebed aanbieden via Instagram? Ik kies voor dat laatste. En ik wil jou uitdagen dat ook te gaan doen! 

Bidden via Instagramverhalen

Afgelopen zondag experimenteerde ik al met dit concept. In mijn Instagramverhalen plaatste ik een simpel berichtje. Ik vertelde mijn volgers dat ik later die dag zou gaan bidden. En dat mensen hun naam, of de naam van iemand anders konden achterlaten. Ik zou die avond specifiek hun naam noemen in gebed en luisteren naar wat God wilde zeggen.

Gebed vanwege angst

Om eerlijk te zijn was ik een beetje overweldigd door de reacties die ik kreeg. Veel meer mensen reageerden dan ik van tevoren dacht. Ik kreeg reacties van mensen die ik goed ken, maar ook van mensen die wat verder van mij af staan. Ze vroegen gebed voor zichzelf en voor hun dierbaren; mensen die kwetsbaar zijn, maar ook mensen die angstig zijn.

God geeft antwoord

In de avond nam ik de tijd om te bidden. Ik ging zitten op een rustig plekje, met mijn Bijbel dichtbij. Nadat ik kort tijd had met Jezus, noemde ik om de beurt de namen van de mensen die reageerden via Instagram en werd vervolgens stil. Ik wilde luisteren naar wat God te zeggen had. En wat had Hij veel te zeggen! Voor elk persoon kreeg ik een beeld, Bijbeltekst, lied of bemoediging in mijn gedachten die ik vervolgens weer doorstuurde naar de mensen die hun naam achterlieten.

Dag van Nationaal Gebed Instagramverhaal.JPGDit is hoe jij het ook kunt doen:

 1. Open je Instagramverhalen en maak een nieuw verhaal.
  Dit kan met een foto, bijvoorbeeld de afbeelding onderaan dit blogartikel, of een normale, simpele achtergrond.
  Tip, houd de afbeelding met je duim langer vast om hem op te slaan op je telefoon.
 2. Schrijf een persoonlijk berichtje. Zoiets als “Hoi mensen! Ik geloof in God en praat graag met Hem. Vandaag neem ik tijd om te bidden. Kan ik ook voor jou bidden? Laat dan je naam achter. Het maakt niet uit of je christen bent of niet. Ik bid graag voor jou, of mensen die je dierbaar zijn.” Je kunt het ook algemener houden, bijvoorbeeld door te schrijven: "Vandaag bid ik voor mensen die getroffen worden door de coronacrisis en als je wilt, bid ik ook voor jou".
 3. Klik op het 'stickermenu' en selecteer 'vragen'. Wijzig de tekst in: “Laat hier je naam achter”.
 4. Bekijk op het moment dat je wilt gaan bidden je gemaakte Instagramverhaal en veeg omhoog. Je ziet daaronder de reacties staan van de mensen. Neem in je gebed voor iedereen ook een minuut de tijd om te luisteren. Misschien krijg je wel een gedachte die de ander kan bemoedigen.
 5. Stuur een reactie terug naar iedere persoon dat je voor hem of haar gebeden hebt. Als je wilt kun je dan ook delen wat er in je op kwam tijdens het bidden: een Bijbeltekst, bemoediging of lied kan al een groot verschil maken! Let er op dat je bemoediging altijd positief is en nooit in strijd is met wat de Bijbel zegt.

Dag van Nationaal Gebed instagramachtergrond.jpg

Wellicht vind je dit ook interessant

Komen gezinnen terug naar de kerk?

Twee jaar lang zijn veel gezinnen niet of slechts af en toe naar de kerk geweest. Een online dienst kijken tijdens de co…
Lees verder

Hoe houd je jongeren in het oog?

Het jeugdwerk is online en je ziet elkaar ook niet op zondagmorgen, even een spontaan gesprekje in de wandelgangen is da…
Lees verder

Hoe ga je als kerk om met coronaverdeeldheid?

Verdeeldheid door coronamaatregelen, ze gaat aan christenen niet voorbij. Toch is eenheid tussen christenen een diep ver…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema