'Een getuigenis komt van binnenuit, Kerkproeverij begint daar'

24 april 2018
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door:
    Jan Willem Janse

'Uitnodigen is altijd iets van getuigen. Dat is kwetsbaar, want het gaat ook over jezelf.' Het zijn de woorden van Stefan Paas. Tijdens de inspiratiedag voor Kerkproeverij sprak hij over de cultuur van uitnodiging in de kerk. Paas is hoogleraar missiologie en daarnaast betrokken als ouderling bij pioniersplek Via Nova in Amsterdam.

De gedachte van Kerkproeverij – het uitnodigen, de gastvrijheid – gaat niet zozeer over iets wat je organiseert, maar over wat je bent, volgens Paas. 'Een getuigenis komt van binnenuit. Daar begint Kerkproeverij.' Paas verwijst naar de woorden van Jezus in Johannes 6 vers 67. Mensen die Jezus’ volgden beginnen af te haken en Hij vraagt: 'Willen jullie soms ook weggaan?' Paas: 'Iedereen die in de kerk zit moet die vraag eens af en toe aan elkaar stellen. In het antwoord op die vraag zit ook het antwoord of Kerkproeverij iets is wat je ook echt kunt doen.'

Gastvrijheid

Uitnodigen moet echt in de cultuur zitten. Eén dag Kerkproeverij is eigenlijk een symbool van iets dat meer is. 'Als je kerkgangers steeds moet vertellen dat ze toch vooral anderen moeten uitnodigen, ben je waarschijnlijk niet gastvrij genoeg. Gastvrijheid is niet zozeer iets wat je organiseert, maar een manier van zijn. Gastvrijheid is de missie. Als gastvrijheid je missie is, draait het niet allereerst om wat wij aanbieden, maar dat we relaties aangaan en ons leven open maken.'

Vanuit gastvrijheid kun je alle aspecten van het kerk-zijn doordenken, zoals de website, het gebouw en de liturgie. 'Gastvrijheid begint misschien wel daar waar degenen die de macht in de gemeente hebben een stapje terug durven doen en ruimte maken voor de inbreng van anderen. Mensen zijn daardoor niet meer toeschouwer, maar eigenaar. Ze zijn gast en gastheer tegelijk. De bereidheid om uit te nodigen heeft veel te maken met dit soort verbindingen: je betrokken voelen, voelen dat het ook iets is van ‘jezelf’.'

De tip die Paas geeft is: doe altijd alsof er gasten zijn. Leg uit wat je doet in een dienst. 'Kerkmensen denken al veel te snel dat iedereen dat wel weet.' Doordat gastvrijheid in het DNA van de diensten zit, is het veel gemakkelijker om vervolgens iemand uit te nodigen. Paas: 'Als kerkgangers vervolgens bij een dienst denken: hier had mijn buurvrouw bij moeten zijn, dan heb je bingo.'

Thema: Cultuur van uitnodiging

Dit artikel hoort bij het thema 'Cultuur van uitnodiging'. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Uit ideaz

Dit artikel werd geschreven voor de Kerkproeverij-special van ideaz, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld. Wil je dit exemplaar helemaal lezen? Bestel 'm dan via de webshop. 

Wellicht vind je dit ook interessant

'Kerken kunnen heel wat leren van goede restaurants'

Jelmer Woudstra (Evangelische gemeente De Salvator, Leeuwarden) over gastvrijheid in de kerk en het belang van uitnodige…
Lees verder

‘God geeft herstel van identiteit’

Wanneer we spreken over ongelijkheid, niet-gezien-zijn, gaat het over wonden die soms heel diep zitten. Zowel bij slacht…
Lees verder

Samen bidden versterkt eenheid, maar niet altijd

Van 16 tot en met 23 januari 2022 vindt de jaarlijkse Week van gebed voor eenheid van christenen plaats. Al 175 jaar bid…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Ontdek dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Ontdek dit thema

Moslims wereldwijd liefhebben en dienen

Hoe kan de Nederlandse kerk groeien in het liefhebben en dienen van moslims wereldwijd? Hoe kan zij hen helpen bij het leren kennen van de liefde van Jezus Christus?
Ontdek dit thema

Samen opvoeden

Dankzij de geloofsgemeenschap hoeven ouders er niet alleen voor te staan. Hoe kan de kerk een partner zijn van ouders in de opvoeding van kinderen?
Lees verder