'Een getuigenis komt van binnenuit, Kerkproeverij begint daar'

24 april 2018
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door:
    Jan Willem Janse

'Uitnodigen is altijd iets van getuigen. Dat is kwetsbaar, want het gaat ook over jezelf.' Het zijn de woorden van Stefan Paas. Tijdens de inspiratiedag voor Kerkproeverij sprak hij over de cultuur van uitnodiging in de kerk. Paas is hoogleraar missiologie en daarnaast betrokken als ouderling bij pioniersplek Via Nova in Amsterdam.

De gedachte van Kerkproeverij – het uitnodigen, de gastvrijheid – gaat niet zozeer over iets wat je organiseert, maar over wat je bent, volgens Paas. 'Een getuigenis komt van binnenuit. Daar begint Kerkproeverij.' Paas verwijst naar de woorden van Jezus in Johannes 6 vers 67. Mensen die Jezus’ volgden beginnen af te haken en Hij vraagt: 'Willen jullie soms ook weggaan?' Paas: 'Iedereen die in de kerk zit moet die vraag eens af en toe aan elkaar stellen. In het antwoord op die vraag zit ook het antwoord of Kerkproeverij iets is wat je ook echt kunt doen.'

Gastvrijheid

Uitnodigen moet echt in de cultuur zitten. Eén dag Kerkproeverij is eigenlijk een symbool van iets dat meer is. 'Als je kerkgangers steeds moet vertellen dat ze toch vooral anderen moeten uitnodigen, ben je waarschijnlijk niet gastvrij genoeg. Gastvrijheid is niet zozeer iets wat je organiseert, maar een manier van zijn. Gastvrijheid is de missie. Als gastvrijheid je missie is, draait het niet allereerst om wat wij aanbieden, maar dat we relaties aangaan en ons leven open maken.'

Vanuit gastvrijheid kun je alle aspecten van het kerk-zijn doordenken, zoals de website, het gebouw en de liturgie. 'Gastvrijheid begint misschien wel daar waar degenen die de macht in de gemeente hebben een stapje terug durven doen en ruimte maken voor de inbreng van anderen. Mensen zijn daardoor niet meer toeschouwer, maar eigenaar. Ze zijn gast en gastheer tegelijk. De bereidheid om uit te nodigen heeft veel te maken met dit soort verbindingen: je betrokken voelen, voelen dat het ook iets is van ‘jezelf’.'

De tip die Paas geeft is: doe altijd alsof er gasten zijn. Leg uit wat je doet in een dienst. 'Kerkmensen denken al veel te snel dat iedereen dat wel weet.' Doordat gastvrijheid in het DNA van de diensten zit, is het veel gemakkelijker om vervolgens iemand uit te nodigen. Paas: 'Als kerkgangers vervolgens bij een dienst denken: hier had mijn buurvrouw bij moeten zijn, dan heb je bingo.'

Thema: Cultuur van uitnodiging

Dit artikel hoort bij het thema 'Cultuur van uitnodiging'. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Uit ideaz

Dit artikel werd geschreven voor de Kerkproeverij-special van ideaz, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld. Wil je dit exemplaar helemaal lezen? Bestel 'm dan via de webshop. 

Wellicht vind je dit ook interessant

Mensen uitnodigen bij de online dienst

Hoe nodig je de ander uit om een online kerkdienst bij te wonen? Volstaat het om een linkje te sturen naar je buren? Hoe…
Lees verder

Mensen betrekken bij de gemeenschap

Je kijkt met verbazing naar de statistieken van je livestream: er kijken veel meer mensen dan normaalgesproken aanwezig …
Lees verder

Je buurt uitnodigen voor een kerkdienst tijdens Burendag

Het concept van een Kerkproeverij is heel eenvoudig: jij en de leden van jouw geloofsgemeenschap worden uitgedaagd om ee…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema