Proeven aan de kerkenraad

In de praktijk

6 februari 2018
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door:
    Jan Willem Janse

‘Ambtsdragers in opleiding’ worden ze genoemd. Nieuwe ambtsdragers die – hoewel aangesteld voor vier jaar – eerst een jaar mogen proeven aan het ambt. Een jaar van training, meekijken en meedoen. Met als gehoopte uitkomst dat jonge ambtsdragers ook de rest van de termijn in kerkenraad of diaconie met enthousiasme invullen.

Proeven aan de kerkenraad - Harrie de HulluDs. Harrie de Hullu is predikant bij de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt (GKv) in Ommen en een van de initiatiefnemers van het broodnodige concept: 'Ik heb het vaak meegemaakt: enthousiaste jonge mensen die graag iets betekenen voor de kerk worden voorgedragen als ambtsdrager. Toch zien ze het niet zitten om ‘ja’ te zeggen op dit ambt. Deels vanwege drukte rondom werk en gezin, maar ook omdat het een te grote stap blijkt te zijn. We vonden het nodig om daar wat aan te doen.'

Meelopen

Het concept is eenvoudig: 'Ambtsdragers die voor het eerst in de kerkenraad of diaconie komen, lopen eerst een jaar mee. Ze worden verbonden aan een mentor, iemand die al langer deel is van de kerkenraad. De nieuwe ouderlingen en diakenen doen mee met vergaderingen, maar dragen niet direct de verantwoordelijkheid voor het pastoraat of diaconaat in een gedeelte van de wijk. Daarnaast krijgen ze enkele trainingen. Je leert over wat het ambt inhoud, hoe de kerk functioneert, maar ook bijvoorbeeld gesprekstechnieken. In onze gemeente zitten een aantal coaches die dit soort trainingen kunnen verzorgen, maar je kunt natuurlijk ook een externe training volgen.'

'We merkten dat de gemeente er heel positief op reageerde en blij was jonge ambtsdragers te krijgen.'

Positief ontvangen

'Het project loopt nu sinds drie jaar en werd direct positief ontvangen. In de meeste gevallen leidde het ertoe dat de ambtsdrager in opleiding, na een jaar ook zelfstandig het werk als ouderling of diaken kon voortzetten. Gemeenteleden zijn enthousiast dat er mede dankzij dit project jonge mensen in de kerkenraad zitten. We zien zo een verjonging van de kerkenraad op gang komen, die voor de vitaliteit van de gemeente ook hard nodig is.'

Doorbraak

'Ik maak ook weleens mee dat mensen met hangen en wurgen de taak wel op zich nemen, uit plichtsbesef. Dan is het niet iets waar mensen zich mee laten feliciteren; je moet ze vooral heel veel sterkte wensen. Nu maak ik betrekkelijk jonge mensen mee die blij zijn om deze taak op zich te nemen. Dat zie ik als een doorbraak. Zo bedoelt Paulus het denk ik ook als hij zegt dat het een voortreffelijke taak is. Het is eigenlijk voor het eerst in mijn loopbaan dat ik daar ook het plezier van merk!'

Thema: Samen Jong

Dit artikel hoort bij de kernwaarde 'Verantwoordelijkheid geven' van Samen Jong. Ontdek meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten richting een kerk met álle generaties.

Wellicht vind je dit ook interessant

Het moet wel ergens over gaan

'Nee hoor, ik ga vrijdag niet naar club, mijn vrienden gaan ook niet. Maar ik kom graag naar catechisatie, daar leer i…
Lees verder

7 tips om met je kerk aan te haken bij de EO Jongerendag

Tijdens de EO-Jongerendag ontdekken 15.000 jongeren hoeveel God van ze houdt en hoe we samen de wereld mooier kunnen mak…
Lees verder

En de ouderen dan?

Het was aan het gezicht van de mevrouw af te lezen dat ze sceptisch was. Hoezo, jonge generaties prioriteit geven? En de…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema