Jongeren begeleiden richting financiële zelfstandigheid

In de praktijk

1 april 2017
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door:
    Jan Willem Janse

Zeker als je in de schulden zit, heb je iemand nodig die in je gelooft en je helpt. Zonder te oordelen, maar gewoon met je aan de slag gaat om weer financieel orde op zaken te stellen. De maatjes van SchuldHulpMaatje doen dat. Robert Westert (30) uit Zwolle is zo’n maatje. Hij begeleidt voornamelijk jongeren.

'Als SchuldHulpMaatje ga ik naast de jongere staan. Ik ga dan met de jongere aan de slag om zijn schulden zo snel mogelijk af te lossen. Ik help dan bijvoorbeeld om betalingsregelingen te treffen. Dat laat ik de jongeren trouwens zoveel mogelijk zelf doen. Wel kan het zijn dat ik erbij ben als ze een telefoontje plegen. Ondertussen kan ik dan tips aanreiken en – als het echt nodig is – het gesprek overnemen.'

Zo veel mogelijk zelf doen

'Omdat ze het uiteindelijk zelfstandig moeten kunnen doen, is de intentie om de acties zoveel mogelijk bij de jongere te laten. Je laat daarmee de verantwoordelijkheid echt bij de ander zelf. Dat wordt bij de training voor schuldhulpmaatjes ook duidelijk aangegeven: het moet niet jouw probleem worden. Wij hoeven daarom ook niet met het vingertje te wijzen of een oordeel te hebben over iemands uitgaven. Ieder mens is anders en heeft ook andere waarden. Door daar oog voor te hebben geeft het je de ruimte om de ander vrij te laten in zijn of haar keuzes. Daardoor kun je echt naast de ander staan.'

De ander helpen zichzelf te helpen

Robert: 'Tijdens onze afspraken bespreken we samen de acties die moeten gebeuren. Daar maken we dan concrete afspraken over. Op die manier help je de ander om zichzelf te helpen. Dat doe je niet door iets van hen naar huis te nemen of door geld te geven. Een voorbeeld: soms moet iemand wat printen en is het gemakkelijk om te zeggen dat ik het thuis wel even doe. Maar toch is het beter als ik het de hulpvrager zelf laat oplossen: door bij vrienden te printen of in de bibliotheek. Het streven is namelijk altijd dat iemand uiteindelijk ook zonder mij kan. Dat is wat je de ander gunt.'

Thema: Vrij van armoede

Dit artikel hoort bij het thema armoedebestrijding. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Wellicht vind je dit ook interessant

Is het wel terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk?

Is het terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk? En hoe nadrukkelijk moet je dan als kerk aanwezig zijn in …
Lees verder

'We hebben als kerken niet door hoe groot ons potentieel is voor de maatschappij'

In een groeiend aantal steden en dorpen in Nederland is een beweging zichtbaar van kerken en christelijke organisaties d…
Lees verder

Er gewoon zijn: aansluiten bij wat God doet

Onze buurtbarbecue loopt ten einde. Alles is weer opgeruimd. We zitten nog even na te praten en dan wandelt ineens Abdi …
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema