Zo voorkom je conflicten - een verklaring

25 februari 2016
  • Profielafbeelding van Karin Somhorst
    Door:
    Karin Somhorst

Conflicten ontstaan in veel gevallen niet plotseling maar kennen een langere tijd van opstapeling van irritatie en misverstanden et cetera. Om te voorkomen dat negatieve emoties tot een escalatie leiden, kan de volgende verklaring helpen.

1. Als ons iets dwarszit of er ontstaan negatieve gevoelens dan nemen wij het initiatief om dit bespreekbaar te maken met als doel de relatie te herstellen en/of te verbeteren.

2. We praten met elkaar en niet over elkaar. Als er een misverstand of onenigheid is, praten we met degene om wie het gaat. We vermijden kritiek achter elkaars rug om.

3. Als we iets uit te praten hebben, benaderen we de ander vriendelijk, met nederigheid en geduld. Het gaat om het probleem dat tussen ons is, de persoon is niet het probleem dat opgelost moet worden.

4. We luisteren zorgvuldig naar elkaar. We willen begrijpen en begrepen worden en daarom nemen we tijd voor het gesprek, vatten samen wat de ander zegt voordat we reageren.

5. We gedragen ons waardig; stellen ons oordeel uit tot de zaak helder is, beheersen onze emoties en zoeken naar een gezamenlijke oplossing van het conflict.

6. We zoeken een constructieve manier om onze onenigheid op te lossen:

  • Luisteren waar de ander behoefte aan heeft
  • Onderzoeken of onze belangen beide (geheel of gedeeltelijk) vervuld kunnen worden
  • Samenwerken aan een oplossing die beide voldoening geeft
  • We bemoedigen elkaar als er een gezamenlijke stap vooruit is gezet

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema