In 5 stappen naar een veiliger kerk

26 november 2015
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

In Nederland is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nog geen verplichting voor het kerkelijke kinderwerk. Toch is het belangrijk om eens te praten over de veiligheid van de kinderen in jouw kerk.

1. Maak ongewenst gedrag bespreekbaar

Door in de kerk te praten over ongewenst seksueel gedrag zorg je al dat het veiliger wordt. Zet het onderwerp minstens één keer per jaar op de agenda van de kerkenraad. Of vertel tijdens een ledenvergadering wat jullie kerk doet op dit gebied. Door steeds opnieuw aandacht te geven aan het voorkomen van seksueel ongewenst gedrag, verklein je de kans dat het gebeurt.

2. Wees kritisch in het werven van vrijwilligers

In het wilde weg mensen uitnodigen voor het kinderwerk is misschien geen goed idee. Plegers maken bewust misbruik van het vertrouwen bij vrijwilligersorganisaties. Wees dus zorgvuldig en kies er bijvoorbeeld voor om iemand een gedragscode te laten ondertekenen of bij een vacature een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht te stellen.

3. Breng risico’s in kaart

Het is heel belangrijk om te weten waar kinderen risico's lopen in jouw kerk. Zijn ze soms alleen met een vrijwilliger? En waar is dat dan? Bij stichting In veilige handen kun je een workshop risicofactoren volgen. Zet omgangsregels op papier en maak ze bekend. Vergeet regels omtrent social media en beeldmateriaal niet!

4. Maak een meldprotocol en stel een vertrouwenspersoon aan

Met een meldprotocol zet je precies op een rij wat er moet gebeuren als het een keer mis gaat. Kijk op www.inveiligehanden.nl voor een voorbeeld. Door dit vooraf te doen voorkom je misverstanden en verwarring. Met een vertrouwenscontactpersoon maak je duidelijk dat je veiligheid in jouw organisatie serieus neemt.

5. Word lid van Stichting Tuchtrecht Vrijwilligerswerk

Plegers van seksuele misdrijven proberen vaak van de ene naar de andere organisatie te 'hoppen'. Stichting Tuchtrecht Vrijwilligerswerk heeft een registratielijst waarin zulke plegers staan.

Bron: In veilige handen

Wellicht vind je dit ook interessant

Weg met de smartphone?

Angst voor de smartphone en het verwoestende effect ervan op jongeren verlamt en brengt niet verder, zien Saskia de Graa…
Lees verder

Het moet wel ergens over gaan

'Nee hoor, ik ga vrijdag niet naar club, mijn vrienden gaan ook niet. Maar ik kom graag naar catechisatie, daar leer i…
Lees verder

En de ouderen dan?

Het was aan het gezicht van de mevrouw af te lezen dat ze sceptisch was. Hoezo, jonge generaties prioriteit geven? En de…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema