Moeite met bidden? Probeer deze vijf tips

6 oktober 2015
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

Afdwalende gedachten, te weinig rust, twijfel. Er zijn tal van redenen die ons van bidden afhouden. Toch roept de Bijbel ons op om te bidden zonder ophouden, om ons hart te blijven openen voor God. MissieNederland geeft vijf tips voor een beter gebedsleven. .

1. Pen en papier

Schrijf je gebed eens in de vorm van een brief aan God. Het helpt om je gedachten te ordenen en echt te zeggen wat je wilt zeggen zonder in vaste formuleringen te verzanden.

2. Een zucht geeft lucht

Probeer wat je bezighoudt eens te comprimeren tot een zucht. Zucht een paar keer diep voor het aangezicht van God. Ook je dankbaarheid kun je er zo uitzuchten (Romeinen 8 vers 26-27).

3. Samen kom je verder

Vraag aan een of twee medechristenen of ze met enige regelmaat met je mee willen bidden. Een afspraak is een stok achter de deur om het ook echt te doen. Samen kun je krachtig en eensgezind bidden en waar je zelf de woorden niet hebt, kan een ander je aanvullen.

4. Mediteer meer

Meditatie en gebed passen heel goed bij elkaar. Dat boeddhistische stromingen ermee aan de haal gaan, betekent niet dat wij meditatie moeten mijden. David mediteerde al! Meditatietechnieken helpen je om echt stil te worden voor God en je over te geven aan Hem. Lees daar eens een boekje over.

5. Jij bent jij

Iedereen heeft een eigen manier van communiceren. Dat mag ook in gebed tot uiting komen. De een houdt van lange gesprekken, de ander onderneemt graag iets samen. Zoek wat het beste bij je past, en voel je niet schuldig als jouw 'gebed' er anders uitziet. Bid tijdens het autorijden, schilder een gebed, ga op een bankje in de natuur zitten, stel je voor dat Jezus naast je zit en praat met Hem, zing je gebed et cetera.

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema