De bouwput van Crossroads Rotterdam (2/2)

31 juli 2012
  • Profielafbeelding van Ron Becker
    Door:
    Ron Becker

Onlangs hebben we onze eerste Missional Community ‘uitgezonden’. Niet naar een ver land, maar naar een plek elders in Rotterdam.

Onwennig

Een missional community is een groep mensen georganiseerd rondom een missionair verlangen. De uitzending was een feestelijke gebeurtenis, maar de weken erna was het onwennig in onze samenkomst. Opeens was er een aantal lege plekken en ontbraken er vertrouwde gezichten. Dat gaf een dubbel gevoel.

Enerzijds ben ik blij als mensen ervoor kiezen om hun missionaire passie uit te leven. Deze mensen ervaren niet alleen een bewogenheid, ze doen er ook iets mee. Anderzijds, het zijn wel vrienden van me die ik nu minder vaak zie. Niet meer wekelijks zoals eerst, maar nu een keer per maand, als ze meedoen met de grote centrale viering. En dat doet pijn.

Meer community's

In de komende tijd gaan we dat vaker meemaken als we de volgende Missional Communities uitzenden. Opnieuw blijheid over een groep mensen die de stem van God en zijn bewogenheid hebben verstaan en daarop reageren door een gemeenschap te vormen rondom die bewogenheid. En dan weer de pijn dat we hen minder vaak zullen zien.

Gaten in roosters

Bij het ‘uitzenden’ van die groepen is bijna de helft van onze leden betrokken. Een betrokken kern, met misschien wel onze beste leiders, zet zich nu op een andere plek in om aan Gods Koninkrijk te bouwen. Mensen die we vrij hebben gezet van hun taken en verantwoordelijkheden. En dus vallen er nu gaten. We krijgen roosters niet altijd meer gevuld.

Zending centraal

Toen we aan het proces van transitie begonnen stelden we: als we belangrijk vinden dat mission centraal staat, dan zullen we ons daaromheen moeten organiseren. Dan moeten we voelen en zien dat die mission het belangrijkste is en de kern van wie wij zijn. Dan moet het niet iets zijn wat we er ook nog even bij doen. En dus ‘zenden’ we mensen ‘uit’, en dus blijven bepaalde vacatures open. Dat wringt. Maar we geloven wel dat het de moeite waard is.

Meer informatie over het werken met ‘missional communities’: www.nederlandzoekt.nl

Uit idea(z)

Dit artikel werd geschreven voor idea 2 van 2012. idea is opgevolgd door ideaz, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld.

Wellicht vind je dit ook interessant

Er gewoon zijn: aansluiten bij wat God doet

Onze buurtbarbecue loopt ten einde. Alles is weer opgeruimd. We zitten nog even na te praten en dan wandelt ineens Abdi …
Lees verder

Is het wel terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk?

Is het terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk? En hoe nadrukkelijk moet je dan als kerk aanwezig zijn in …
Lees verder

Zo strijden kerken in Congo voor gelijkwaardigheid tussen man en vrouw

Geweld is in de Democratische Republiek Congo (DRC) helaas aan de orde van de dag en je komt het tegen in alle lagen van…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema