De bouwput van Crossroads Rotterdam (1/3)

31 juli 2012
  • Profielafbeelding van Ron Becker
    Door:
    Ron Becker

Regelmatig verbaas ik mij over de bouwput bij Rotterdam CS. De tekeningen beloven een prachtig eindresultaat, maar nu zien we slechts diepe kuilen en een aantal staalconstructies.

Het is een beeld dat ik steeds voor ogen houd in het proces van transitie waar we met Crossroads Rotterdam aan zijn begonnen. Een verandering die er toe moet leiden dat we, in plaats van verder uitdijen rondom de dienst op zondag, gaan uitgroeien tot een familie van missional communities in Rotterdam: groepen van twintig tot vijftig mensen elk met een specifieke missie in de samenleving. Deze omvorming betekent dat er dingen gaan stoppen, soms dingen die heel dierbaar zijn geworden. Het betekent dat er dingen gaan veranderen, dat er iets nieuws gaat komen dat nog niet zichtbaar is, hooguit wat contouren. En dus bevinden we ons in een overgangssituatie, met alle onzekerheid, onduidelijkheid en onrust die daar bijkomt.

Effectiviteit

Het is een lang proces waarvoor we hebben gekozen, een proces dat begon met de constatering dat we in missionair opzicht niet effectief genoeg waren, ook al zit er een stijgende lijn in het aantal bezoekers van de diensten. Er was altijd veel verlangen om missionair te zijn, maar het vertaalde zich te weinig in daden of impact. Dat bracht ons tot bezinning, tot het opnieuw luisteren naar God en daarna, het ons geleid weten om missional communities te bouwen in de stad.

Consequenties

Dit is een keuze waarvan we beseffen dat de gevolgen ingrijpend zijn en dat we er mensen door kwijt kunnen raken. Zomaar wat consequenties van deze stap: voortaan gaan niet meer de meeste middelen en menskracht naar de dienst, kringen en andere goede dingen, maar naar mission. We organiseren ons niet langer meer rondom ‘de eredienst’, maar rondom missionaire passie en focus. We stoppen geen energie in nog grotere en betere bands en andere toeters en bellen, maar kiezen voor downsizen, om mensen vrij te zetten voor missional communities.

Dit lijkt nogal rigoureus en dat is het misschien ook wel. Maar we weten ook waarom we het doen: omdat we het Koninkrijk van God willen zien doorbreken in Rotterdam en daar een onderdeel van willen zijn. Ook als dat betekent dat wij moeten veranderen.

www.crossroadsrotterdam.nl

Uit idea(z)

Dit artikel werd geschreven voor idea 2 van 2012. idea is opgevolgd door ideaz, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld.

Wellicht vind je dit ook interessant

De bouwput van Crossroads Rotterdam (3/3)

Er is inmiddels een dak te zien bij het nieuwe Rotterdam CS. We krijgen een idee van wat de stationshal zou kunnen worde…
Lees verder

De bouwput van Crossroads Rotterdam (2/2)

Onlangs hebben we onze eerste Missional Community ‘uitgezonden’. Niet naar een ver land, maar naar een plek …
Lees verder

Hoe christenen een verschil kunnen maken tijdens Halloween

Een aantal jaar geleden werden christenen in Barendrecht geïnspireerd om een alternatief voor Halloween aan te bied…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Ontdek dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Ontdek dit thema

Moslims wereldwijd liefhebben en dienen

Hoe kan de Nederlandse kerk groeien in het liefhebben en dienen van moslims wereldwijd? Hoe kan zij hen helpen bij het leren kennen van de liefde van Jezus Christus?
Ontdek dit thema

Samen opvoeden

Dankzij de geloofsgemeenschap hoeven ouders er niet alleen voor te staan. Hoe kan de kerk een partner zijn van ouders in de opvoeding van kinderen?
Lees verder

Wat is MissieNederland?

Zien

wij zien

Wij zien een gebroken wereld die het leven in volheid mist.

Geloven

wij geloven

Wij geloven dat Jezus potentie geeft aan zijn kerk om leven te brengen in de wereld. 

Bieden

wij bieden

Wij bieden een verbindend platform dat betrokken kerkleden helpt om met hun lokale geloofsgemeenschap leven te brengen in de wereld.

Zijn

wij zijn

Wij zijn een alliantie die de kerk steeds weer een volgende stap aanreikt om haar potentieel te verwezenlijken.