De bouwput van Crossroads Rotterdam (1/3)

31 juli 2012
  • Profielafbeelding van Ron Becker
    Door:
    Ron Becker

Regelmatig verbaas ik mij over de bouwput bij Rotterdam CS. De tekeningen beloven een prachtig eindresultaat, maar nu zien we slechts diepe kuilen en een aantal staalconstructies.

Het is een beeld dat ik steeds voor ogen houd in het proces van transitie waar we met Crossroads Rotterdam aan zijn begonnen. Een verandering die er toe moet leiden dat we, in plaats van verder uitdijen rondom de dienst op zondag, gaan uitgroeien tot een familie van missional communities in Rotterdam: groepen van twintig tot vijftig mensen elk met een specifieke missie in de samenleving. Deze omvorming betekent dat er dingen gaan stoppen, soms dingen die heel dierbaar zijn geworden. Het betekent dat er dingen gaan veranderen, dat er iets nieuws gaat komen dat nog niet zichtbaar is, hooguit wat contouren. En dus bevinden we ons in een overgangssituatie, met alle onzekerheid, onduidelijkheid en onrust die daar bijkomt.

Effectiviteit

Het is een lang proces waarvoor we hebben gekozen, een proces dat begon met de constatering dat we in missionair opzicht niet effectief genoeg waren, ook al zit er een stijgende lijn in het aantal bezoekers van de diensten. Er was altijd veel verlangen om missionair te zijn, maar het vertaalde zich te weinig in daden of impact. Dat bracht ons tot bezinning, tot het opnieuw luisteren naar God en daarna, het ons geleid weten om missional communities te bouwen in de stad.

Consequenties

Dit is een keuze waarvan we beseffen dat de gevolgen ingrijpend zijn en dat we er mensen door kwijt kunnen raken. Zomaar wat consequenties van deze stap: voortaan gaan niet meer de meeste middelen en menskracht naar de dienst, kringen en andere goede dingen, maar naar mission. We organiseren ons niet langer meer rondom ‘de eredienst’, maar rondom missionaire passie en focus. We stoppen geen energie in nog grotere en betere bands en andere toeters en bellen, maar kiezen voor downsizen, om mensen vrij te zetten voor missional communities.

Dit lijkt nogal rigoureus en dat is het misschien ook wel. Maar we weten ook waarom we het doen: omdat we het Koninkrijk van God willen zien doorbreken in Rotterdam en daar een onderdeel van willen zijn. Ook als dat betekent dat wij moeten veranderen.

www.crossroadsrotterdam.nl

Uit idea(z)

Dit artikel werd geschreven voor idea 2 van 2012. idea is opgevolgd door ideaz, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld.

Wellicht vind je dit ook interessant

Er gewoon zijn: aansluiten bij wat God doet

Onze buurtbarbecue loopt ten einde. Alles is weer opgeruimd. We zitten nog even na te praten en dan wandelt ineens Abdi …
Lees verder

Is het wel terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk?

Is het terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk? En hoe nadrukkelijk moet je dan als kerk aanwezig zijn in …
Lees verder

Zo strijden kerken in Congo voor gelijkwaardigheid tussen man en vrouw

Geweld is in de Democratische Republiek Congo (DRC) helaas aan de orde van de dag en je komt het tegen in alle lagen van…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema