Meer contact met je buren

6 december 2011
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

We leven gemakkelijk langs elkaar heen als buren. Iedereen is druk, ook christenen. Tien tips voor meer en beter contact met je buren.

1. Praat eens over het weer met je buren, ook al heb ze in geen maanden gesproken.
Andere gespreksonderwerpen:
- parkeerproblemen
- afval in de straat
- de huizen/huurprijzen in de straat
- wie er verhuist in de straat, wie er verbouwt, et cetera.

2. Probeer vaker op straat te zijn.
Repareer je fiets, of poets je auto op straat. Schoffel je voortuin of verf je voordeur. Zonder haast. Neem een klapstoel en thermosfles koffie mee naar buiten. Dan weet iedereen dat je de tijd ervoor neemt. Veel mensen die langskomen zullen spontaan met je gaan praten. Ruim ook af en toe de rommel op die op straat ligt. Dan kun je over afval op straat praten met iemand die toevallig voorbijloopt.

3. Pak vaker de fiets, of ga lopen.
Zo kom je meer mensen uit de straat tegen. Groet hen en ontdek waar iedereen woont of welke auto/ fiets hij heeft.

4. Leen je spullen makkelijk uit.
Bied je boor, ladder, snoeischaar, auto of wat dan ook aan om buren te helpen. Of ga zelf iets lenen bij buren in plaats van te huren bij een doe-het-zelfzaak en bied daarna aan dat de ander ook bij jou iets kan lenen. Wees bereid om mee te sjouwen als je een verhuizing ziet of bak een welkomstcake, en stel je meteen voor.

5. Wees actief in je straat.
Woon eens een straat/wijkberaad bij of neem er zitting in. Leer de mensen daar kennen. Probeer met anderen een straatBBQ te organiseren, of een simpele koffieochtend om elkaar te leren kennen.

6. Plak je raam vol.
Bijzondere kerkdiensten, evenementen, je afstuderen, de verjaardag van je kind: alles mag je groots op je ramen plakken. Zo weten buren wie je bent en spreken ze je mogelijk sneller aan op straat.

7. Neem de tijd voor je buren.
Veel mensen in Nederland hebben weinig familie en geen gezellige kerk en zijn daarom meer afhankelijk van leuke collega’s of leuke buren voor contact. Probeer zo’n contact te zijn voor iemand.

8. Kinderen.
Kinderen en zwangerschappen zijn een dankbare bron van contact in de buurt. Iedereen wil er wel over babbelen; neem er dan ook de tijd voor. Stuur alle directe buren een geboortekaartje. Nodig ze uit voor de doopdienst. Wees gastvrij naar kinderen van de buren en laat ze bij jou spelen, en bied ruiloppas aan.

9. Speciale kerkdiensten.
Geef met een speciale kerkdienst al je buren persoonlijk een uitnodigingskaart, met je naam en huisnummer erop. Nu christenen steeds publiekelijker geaccepteerd zijn (ChristenUnie in de regering, EO-jongerendag op het journaal,) en mensen minder weten over het christelijk geloof, komt zoiets minder vreemd over dan jaren terug. Als je buren eenmaal weten dat je christen bent, verwachten, nee misschien hopen ze zelfs op een uitnodiging?

10. Uitstraling.
Kortom, “Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen.” (Filippenzen 4 vers 5)

Bewerking van een krantenartikel van Maaike Harmsen over deze tien tips.

Wellicht vind je dit ook interessant

Hoe christenen een verschil kunnen maken tijdens Halloween

Een aantal jaar geleden werden christenen in Barendrecht geïnspireerd om een alternatief voor Halloween aan te bied…
Lees verder

6 lessen voor de kerk vanuit het misbruik bij The Voice

De media raken er bijna niet over uitgepraat en elke dag zijn er nieuwe meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedr…
Lees verder

Take-away #2: Schaken zonder koningin

Wat we volgens Geert van 't Veer (teamleider LEF Navigators en aanstaand voorganger) kunnen leren van goede schakers en …
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Ontdek dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Ontdek dit thema

Meer dan sekse

De kerk heeft de potentie om goed nieuws te zijn als het gaat om een gezonde omgang tussen mannen en vrouwen.
Ontdek dit thema

Samen opvoeden

Dankzij de geloofsgemeenschap hoeven ouders er niet alleen voor te staan. Hoe kan de kerk een partner zijn van ouders in de opvoeding van kinderen?
Lees verder

Vraag een gratis proefnummer aan van ideaz

ideaz geeft jou en jouw geloofsgemeenschap concrete ideeën om leven te brengen in de wereld. In een lekker praktisch magazine voorziet het netwerk van MissieNederland je van tips en inspiratie rondom een actueel missionair onderwerp. Dit alles uiteraard voorzien van een prettig leesbare onderbouwing. Vraag nu gratis een proefnummer aan, digitaal of per post.

Aanvragen
ideaz 30 - Jonge generaties voorop - mock-up.png