Gelijkwaardig gaan

Een reflectie bij No Choice

8 november 2019
  • Profielafbeelding van Haije Bergstra
    Door: Haije Bergstra

Het missionaire landschap is de laatste halve eeuw geweldig veranderd. Eén van de oorzaken is de verzelfstandiging van voormalige kolonies. Eigen baas in eigen land. In een aantal van deze voormalig gekoloniseerde landen is de kerk explosief is gegroeid. Kijk naar Latijns-Amerika en delen van Afrika. Het christendom is er booming en de kerk charismatisch en dynamisch. De kerkelijke gelijkwaardigheid tussen de westerse en de kerk van de ‘global south’ groeide sindsdien langzaam. Dit is merkbaar op mondiale kerkelijke conferenties en vergaderingen waar de kerk van het zuiden tegenwoordig in de meerderheid is.

Ondanks deze veranderingen in de wereldkerk, blijft één belangrijk feit gelijk: de opdracht van Jezus om het evangelie aan de hele wereld bekend te maken. Uit onwetendheid hoor ik mensen wel eens zeggen dat iedereen op deze aarde in de gelegenheid is geweest om het evangelie te horen. Deze uitspraak is echter niet juist. Er zijn nog steeds bevolkingsgroepen die geen kennis hebben van het evangelie en niet weten dan Jezus ongeveer 2000 jaar geleden op deze aarde heeft rondgelopen. Er zijn plaatsen op deze aarde waar de lokale kerk haar missionaire taak niet kan oppakken. Ze is te klein en hulp van buitenaf is dan nodig. Koreanen pakken Jezus’ opdracht daarom met verve op en vertrekken naar Centraal Azië. Latino’s strijken neer in Noord-Afrika. Filippijnse christenen werken in het Midden-Oosten en leven hun geloof uit. De kerk die eerst missionair werkers binnen haar grenzen had, stuurt nu zelf werkers uit naar onbereikte volken. Ze treden in de voetsporen van de apostelen uit de eerste eeuw.

De kerk die eerst missionair werkers binnen haar grenzen had, stuurt nu zelf werkers uit naar onbereikte volken. Ze treden in de voetsporen van de apostelen uit de eerste eeuw.

Aandacht voor onbereikte volken kan beginnen door te leren van het toenemende aantal broers en zussen uit de meerderheidswereld die met heilig Vuur de onbereikte wereld intrekken met het evangelie. We horen nog te weinig van de verhalen van missionair werkers uit het zuiden (en oosten). De veranderende kerkelijke verhoudingen tussen noord en zuid merken we met name door gemeentestichting vanuit de meerderheidswereld in Nederland zelf. Er gebeurt echter veel meer dan dat. Wanneer de kerk van het noorden zich werkelijk gelijkwaardig, maar ook nederig en bescheiden, opstelt naast de broers en zussen uit de meerderheidswereld dan werkt ze zij aan zij met Peruanen, Nigerianen of Brazilianen aan dit ene doel: Jezus bekend maken waar Hij nog niet gekend is.

Drie actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Ontdek dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Ontdek dit thema

Meer dan sekse

De kerk heeft de potentie om goed nieuws te zijn als het gaat om een gezonde omgang tussen mannen en vrouwen.
Ontdek dit thema

Vraag een gratis proefnummer aan van ideaz

ideaz zet jou en jouw gemeente in beweging voor het uitleven van de missie van Jezus in wijk én wereld. In een lekker praktisch magazine voorziet het netwerk van MissieNederland je drie keer per jaar van tips en inspiratie op een actueel missionair onderwerp. Dit alles uiteraard voorzien van een prettig leesbare onderbouwing. Vraag nu gratis een proefnummer aan, digitaal of per post.

Aanvragen
ideaz 30 - Jonge generaties voorop - mock-up.png

Wellicht vind je dit ook interessant

Als Westerse vrouw werken in een moslimcontext: wat zijn de uitdagingen en kansen?

Frontiers is een internationale organisatie die in meer dan vijftig landen werkt onder moslims. Hoe is het voor vrouweli…
Lees verder

Uitgenodigd door een ‘onbereikt volk’

'Officieel valt Zuid-Soedan niet onder ‘onbereikt gebied’. Vaak hoor je dat dat het 10-40 raam* is. Maar onz…
Lees verder

Het begint bij bewustwording: Er zijn nog onbereikte volken

“Ook voor de kerk van Nederland, is er een uitdaging om alle etnische volken op aarde te bereiken.” Aan het …
Lees verder