Hoe kies ik een kinderbijbel?

18 juni 2013
  • Door:
    Tineke Lous

Een kinderbijbel aanschaffen is een belangrijk moment. Het is in veel gevallen de eerste kennismaking van een kind met de verhalen uit de Bijbel. Een keus maken uit het grote aanbod is niet eenvoudig.

Bent u op zoek naar een kinderbijbel voor kinderdienst, club of gezin, let dan op de volgende punten:

1. Voor wie en waarom zoek ik een kinderbijbel?

- Wil ik de kinderbijbel zelf gebruiken of weggeven?
- Wil ik de kinderbijbel voorlezen of zelf laten lezen door kind of tiener?
- Wil ik een uitgebreide kinderbijbel of alleen de kernverhalen uit de Bijbel?
- Wil ik de kinderbijbel gebruiken in mijn gezin of in kinder- en jeugdwerk?
- Is het een eerste kinderbijbel of een extra kinderbijbel in het gezin?
- Informeer bij andere ouders en leen bijvoorbeeld een kinderbijbel.
- Ga eens naar de Openbare Bibliotheek om een kinderbijbel te lenen.

2. Verhaalstijl

De auteur zal de bijbeltekst in zijn vertelling tot zijn recht willen laten komen. Dat maakt de verhaalstijl van kinderbijbels anders dan van jeugdboeken. Veel kinderbijbels sluiten aan bij het huidige onderwijs: een korte, aansprekende tekst en aandacht voor illustraties. Kijk of de verhaalstijl bij u past; dat maakt het voorlezen tot een plezierig moment voor de kinderen en voor u.

3. Theologische visie van de auteur

U kunt bij auteurs globaal twee werkwijzen onderscheiden:
- de auteur blijft in de vertelling dicht bij de oorspronkelijke bijbeltekst;
- de auteur wil de boodschap of bedoeling duidelijk maken en voegt eigen uitleg en interpretatie toe.

De theologische visie komt u op het spoor door een aantal kernverhalen te lezen zoals het scheppingsverhaal, Abrahams offer van Isaäk, de geboorte van Jezus, het Paasverhaal en wonderverhalen. Past de manier waarop deze verhalen verteld worden bij datgene wat u van het geloof wilt overdragen?

4. Aansluiting bij de leeftijd

Of een kinderbijbel aansluit bij de leeftijd van het kind hangt af van zijn of haar ontwikkeling en belangstelling. Deze aspecten veranderen met het opgroeien, waardoor het goed is om een kinderbijbel mee te laten groeien.

  • 0-5 jaar
    De beleving staat centraal. Fantasie en werkelijkheid lopen in elkaar over. Peuterbijbels en kleuterbijbels vertellen korte verhalen over God die van je houdt en voor je zorgt. Illustraties zijn heel belangrijk.
  • 5-8 jaar
    De beleving is belangrijk. De kinderbijbels voor deze leeftijd vertellen de verhalen met extra aandacht voor de leefsituatie, gedachten en gevoelens van de Bijbelse personen. Illustraties zijn ook belangrijk.
  • 8–12 jaar
    Kinderen willen steeds meer weten en vinden persoonlijke opvattingen belangrijk. Ze zijn geïnteresseerd in achtergrondinformatie. Het is prettig om kinderbijbels af te wisselen zodat kinderen de verhalen eens op een andere manier horen.
  • Tieners en jongeren
    Jongerenbijbels volgen meestal de oorspronkelijke bijbeltekst in een eenvoudige vertelling. Ook volwassenen kunnen deze uitgaven goed gebruiken. Jongerenbijbels zijn vaak extra uitgebreid met illustraties of foto’s, een verklarende woordenlijst en uitleg bij de bijbelteksten. Ook zullen ouders/opvoeders met de jongeren in gesprek kunnen gaan om hun vragen te beantwoorden.

5. Illustraties

Illustraties in kinderbijbels hebben verschillende functies:
- een aantrekkelijk plaatje bij het verhaal;
- een toevoeging aan het verhaal om de sfeer uit te beelden;
- de basis van het verhaal. De tekst steunt op de illustratie die een verhaal op zich vormt.

Bedenk dat kinderen illustraties anders ervaren dan volwassenen. Kinderen worden vaak geboeid door eenvoudige tekeningen met duidelijke gezichtsuitdrukkingen. Aansprekende illustraties en een geschikte verhaalstijl of visie gaan echter niet altijd samen.

Lees- en gehoorproblemen

Naast leeftijdscategorieën zijn er ook kinderbijbels in braille, in gebarentaal en voor mensen met een verstandelijke handicap. Verder zijn er ook kinderbijbels en verhalen op dvd, luisterboeken en Daisy cd-rom’s.

Kijk voor meer informatie op: www.kinderbijbels.nl (hier vindt u onder andere een overzicht met besprekingen van bijna alle leverbare Nederlandstalige kinder-, jeugd- en jongerenbijbels)

Wellicht vind je dit ook interessant

Jeugdwerker? Jouw ziel doet ertoe

Jeugdwerkteams staan soms verbaasd te kijken als ze bij LEF binnenstappen voor hun eerste trainingsevent van de Learning…
Lees verder

5 x Jeugdwerk XS

Een moeder uit een gemeente vertelde me eens wanhopig: “Ik ben de tienerleider, mijn dochter van zestien en mijn z…
Lees verder

Hoe houd je het vol?

Hoe houd je het vol in het tienerwerk? Het antwoord: verwacht het van de Here en alles komt goed! Je krijgt nieuwe krach…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema