29 feb.

donderdag 29 februari 2024 tot donderdag 18 april 2024

Begin: 19:30 Einde: 21:30 Organisatie: De Hoop ggz en Vrienden van De Hoop Locatie: De Hoop ggz, Provincialeweg 122, 3329 KP Dordrecht Kosten: € 195,- E-mailadres: s.schuil@vriendenvandehoop.nl Toelichting:

Vanaf 29 februari start er een verdiepingscursus pastoraat in Dordrecht. In de pastorale praktijk van de kerkelijke gemeente kom je mensen tegen met depressiviteit, autisme, verslaving of persoonlijkheidsstoornissen. Hoe kun je hen het beste helpen? Tijdens de cursus op vijf donderdagavonden, geven professionals van De Hoop ggz onderwijs en praktische handvatten.

Tijdens de cursus leer je over psychiatrische ziektebeelden en krijg je lessen mee in het praktisch omgaan met psychiatrische problemen. Pastoraat verlenen doet ook wat met jezelf; je bent geen neutrale toeschouwer. Je eigen persoon en karakter spelen een rol. Hoe ga je om met je eigen betrokkenheid en bezorgdheid, als het gaat om de pastorale zorg voor mensen in je eigen gemeente? En wanneer kun je iemand beter doorverwijzen naar een reguliere ggz-instelling?
“De uitleg en kenmerken bij verschillende ziektebeelden waren een eyeopener voor mij. Het is goed om te weten waar je op moet letten en hoe je iemand verder kunt helpen”, vertelt een oud-deelnemer.

Een goed vangnet voor mensen met verslavings- en psychische problemen
De cursus is voor mensen met een pastorale taak in de kerkelijke gemeente, zoals pastoraal werkers, ambtsdragers, geestelijk verzorgers, mantelzorgers en predikanten/voorgangers.

Data, kosten en locatie
De verdiepingscursus wordt twee keer per jaar gegeven. In het voorjaar start de cursus op 29 februari in Dordrecht. De daaropvolgende avonden staan gepland op: 7 maart, 21 maart, 4 april en 18 april. Locatie: Dorp De Hoop, Provincialeweg 122, Dordrecht. Kosten bedragen € 195 per persoon inclusief cursusmateriaal en het ‘Handboek pastoraat’. Aanmelden kan op www.vriendenvandehoop.nl/verdiepingscursus

 • 14 jun.

  Bijbel & AI Hackathon

  EO en NBG
 • 15 jun.

  DAYCamp

  Camps4kids
 • 15 jun.

  Huis van Gebed Gebedsdag

  Rafaël Nederland
 • 17 jun.

  Open avond Inside-out

  De Wittenberg