6 nov.

maandag 6 november 2023 tot maandag 6 november 2023

Begin: 10.00u Einde: 11.00u Thema: 3-delige webinarserie 'Geroepen om vrij te zijn' over slavernij en bevrijding, voor voorgangers Organisatie: Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap Locatie: Online Kosten: Gratis E-mailadres: choogerwerf@bijbelgenootschap.nl Toelichting:

Vraag je je als voorganger af hoe je met je gemeente het slavernijverleden en de doorwerking daarvan kunt behandelen? Meld je dan aan voor deze webinars, gegeven door Matthijs de Jong en Coor Hoogwerf over slavernij, bevrijding en de macht van geld in Bijbels perspectief. Deel 1 was op 30 oktober, deel 2 op 6 november en deel 3 op 13 november, met een Antilliaanse gastspreker. Deelname is gratis.   

Aanleiding is het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Met deze webinars wil het NBG voorgangers inspireren om met dit thema aan het werk te gaan. Centraal staat maatschappelijke en geestelijke bevrijding, vanuit het Bijbelse visioen van vrijheid voor alle mensen. Bijbelwetenschappers Matthijs de Jong en Cor Hoogerwerf geven de webinars en lezen daarbij de Bijbel door een sociaal-maatschappelijke bril. Gastspreker is de Antilliaanse theoloog en UBS-vertaalconsulent Marlon Winedt, pastor van de Iglesia Bida Nobo op Curaçao. Een artikel van hem staat in het NBG-gespreksboekje Geroepen om vrij te zijn. Bijbelstudies over slavernij en vrijheid, bedoeld voor gebruik in kerken en kringen (voor € 1 te bestellen in de NBG-webshop).

Van Egypte tot Filemon

In het eerste webinar behandelt Matthijs de Jong een kernpunt uit het Oude Testament: de bevrijding van Israël uit de slavernij in Egypte. In tweede webinar behandelt Cor Hoogerwerf Jezus’ uitspraken over de macht van geld. In het derde webinar behandelt Marlon Winedt de casus van de slaaf Onesimus uit de Brief van Paulus aan Filemon. In zijn uitleg verbindt Winedt Paulus’ brief met de koloniale slavernij en de doorwerking daarvan vandaag.

Datum, onderwerp en aanmelding

De webinars zijn interactief en worden gehouden op maandagochtend van 10 tot 11 uur.

30 oktober:     Israël en de exodus. Bevrijding uit slavernij.

6 november:    Niemand kan twee heren dienen. Jezus en de macht van het geld.

13 november: Paulus en Onesimus. Slaven en vrijen in de vroegchristelijke beweging.

Deelname is gratis, vooraf aanmelden is noodzakelijk.

 

 • 19 mei

  Lofprijsavond

  Vrienden van De Hoop
 • 21 mei

  Children at Risk: Human Trafficking

  Jeugd met een Opdracht Heidebeek
 • 24 mei

  Wittenberg-Weekend

  De Wittenberg
 • 24 mei

  JWO-module: Vieren: Spreken, vertellen en presenteren

  Evangelisch College