Cultuur van uitnodiging centraal tijdens inspiratiedag voor Kerkproeverij

8 februari 2018 om 18:46
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door:
    Jan Willem Janse

Ter voorbereiding op Kerkproeverij 2018 organiseert de Raad van Kerken in samenwerking met diverse partners een inspiratiedag. Kerkproeverij is een interkerkelijk project dat kerken stimuleert om een uitnodigende cultuur te vormen. Tijdens de inspiratiedag worden kerkleiders en enthousiaste leden toegerust om hier in de lokale kerk aan bij te dragen. De inspiratiedag vindt plaats op vrijdag 6 april bij de KRO-NCRV in Hilversum.

Sprekers

Sprekers tijdens deze dag zijn bisschop Gerard de Korte (Rooms-Katholieke Kerk), scriba René de Reuver (Protestantse Kerk) en prof. dr. Stefan Paas, hoogleraar. Paas is gevraagd om een verdiepende inleiding rond nieuwkomers in de kerkdienst. Is er zoiets als een theologie van de uitnodiging? Ook praktische kanten komen aan bod: hoe nodigen we uit en wie? Welke moeiten en bezwaren zijn er?

Vervolgens worden bisschop Gerard de Korte, portefeuillehouder namens de Nederlandse Bisschoppenconferentie voor Kerk en Samenleving, en dominee René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, geïnterviewd over een kerkelijke cultuur van uitnodigen. Zij geven hun visie vanuit de twee grootste Nederlandse kerkgenootschappen die meedoen aan Kerkproeverij.

Workshops

Tijdens het middagprogramma is er ruimte voor verdieping en de toepassing van de kennis door het volgen van verschillende workshops. Best practices, de rol van gebed, het belang van nazorg en de rol van effectieve communicatie in voor- en natraject komen daarbij aan bod.

September

De landelijke campagne rondom Kerkproeverij heeft haar focus op het weekend van 15 en 16 september 2018. Op lokaal niveau kunnen kerken ook zelf beslissen om de Kerkproeverij op een andere datum te organiseren. Via de website www.kerkproeverij.nl kunnen lokale kerken materialen downloaden, zich aanmelden voor de nieuwsbrief en hun kerk op de kaart zetten.

Kerkproeverij

Kerkproeverij werd in 2017 voor het eerst georganiseerd in Nederland en is gebaseerd op de Engelse Back to Church Sunday. Het project is een initiatief van de Raad van Kerken in samenwerking met EO, KRO-NCRV, MissieNederland, Alpha Nederland en de IZB.

Meer informatie en een aanmeldmogelijkheid voor de inspiratiedag van 6 april is te vinden op www.kerkproeverij.nl

Meer nieuws van MissieNederland

Alcohol- en drugsbrillen voor preventiewerk

Wat doen alcohol en drugs met je lichaam?  Alcohol- en drugsbrillen zijn een uitstekend hulpmiddel om jongeren de r…
Lees verder

Oproep MissieNederland: kom in actie tegen antisemitisme en moslimhaat

Haat tegen mensen vanwege hun etniciteit of religie neemt in heel Europa en ook in Nederland toe. Het huidige conflict i…
Lees verder

MissieNederland moedigt kerken aan om geloofsverhalen te delen met de volgende generaties

Diverse partners uit de alliantie van MissieNederland moedigen kerken aan om mee te doen aan de Week van de Opvoeding. Z…
Lees verder