Kerst en advent 2022

KerkenToolkit

20 oktober 2022
 • Profielafbeelding van Marit Wiersma
  Door:
  Marit Wiersma

Toolkit_beeldmerk_grijsHoe geef je vorm aan advent en kerst? Er zijn vele initiatieven vanuit het netwerk van MissieNederland. We maakten er een overzicht van. We hebben de diverse initiatieven verdeeld in initiatieven voor de volgende generatie, voor de samenleving en voor de wereldwijde missie. Voldoende inspiratie voor de donkere dagen van 2022. 

Voor de samenleving:

 • De Wittenberg biedt met kerst een speciale ontmoeting: Advent en Kerst - kan het ook anders? In deze driedaagse retraite ontdek je op een andere manier Gods passie en intentie om als weerloos kind naar de aarde te komen. 
 • Waarom vieren we kerst? Waarom geven we elkaar rond 25 december cadeautjes, zetten we de grootst mogelijke dennenboom in huis en zingen we liedjes over engelen, herders en een kindje in een stal? Rond deze vragen en meer heeft Agapè op www.ikzoekGod.nl een cursus ontwikkeld ‘Onderweg naar Kerst’
 • Werk als kerken samen en overhandig vluchtelingen een kerstpakket. Een warm gebaar met weinig kosten. Stichting Gave maakte een handreiking om kerken te helpen een kerstpakkettenactie voor vluchtelingen op te zetten. 
 • Inspireer mensen met christelijke muziek door te luisteren naar de Top 1008 van Groot Nieuws Radio. Deze wordt uitgezonden tussen kerst en oud & nieuw.
 • Ga met het Advents- en Kerstproject van Kerkpunt op zoek naar de familiegeschiedenis van Jezus. Het thema van het project is 'Levenslicht' en bestaat uit een Bijbelleesrooster, een handreiking voor liturgiecommissies, voorgangers en predikers, vespers voor Advent en een Inspiratie- en ideeënboekje. 
 • Verspreid hoop onder jongeren en in jullie buurt! Youth for Christ heeft als aanvulling op de Hope-waaier vier advent challenges gemaakt. Deze challenges dagen je uit om onder je jongeren en in jullie buurt hoop te verspreiden. Voor elke adventzondag vind je er een laagdrempelige opdracht die je kan uitvoeren met jouw jeugdgroep.  

Voor de volgende generaties:

 • Bijbel Basics, de kindernevendienstmethode van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap, heeft een adventsproject ontwikkeld met als thema: ‘Ik kan niet wachten!'. Er is onder meer een adventsposter voor gezinnen en voor kerken te verkrijgen. Naast dit materiaal komen er op bijbelbasics.nl ook vijf verhalen voor Oekraïense kinderen beschikbaar. Voor de vier adventszondagen zijn ze al te downloaden. 
 • De kindernevendienstmethode van Vertel het Maar heeft ook dit jaar een kerstproject: Het gaat goedkomen. Allerlei facetten van Gods liefde komen aan bod en er wordt bekeken hoe Gods plan voor de wereld aan mensen bekend gemaakt wordt. 
 • CGJO ontwikkelde het Bijbelstudiemateriaal ID met het thema Waarom Kerst? Er is materiaal beschikbaar voor tieners (12-14 jaar) en jongeren (16+).
 • De HGJB Kerstconferentie is een conferentie voor jongeren van 17 tot en met 25 jaar. Van 28 tot 30 december komen honderden jongeren samen om verdieping te zoeken in hun persoonlijk geloof. 
 • Youth for Christ ontwikkelde vijf interactieve kerstprogramma’s om uit te voeren bij jou in de buurt. Kinderen van de basisschoolleeftijd maken op een interactieve wijze kennis met het kerstverhaal. 
 • Daarnaast heeft Youth for Christ kerstprogramma's voor verschillende leeftijdsgroepen. In deze programma's ontdekken en doorleven tieners en jongeren het kerstverhaal op verschillende manieren.
 • sAmen leren geloven heeft 5 lessen voor jouw kindernevendienst om toe te leven naar kerst. In het kerstproject God zoekt ons werkt elke les toe naar een eindproduct en is er aandacht voor verbinding tussen de kinderen en de rest van de gemeente.
 • De Wonderwolk heeft een adventsproject, een kleutertijdschrift over kerst en een adventskalender voor jonge kinderen om samen met kinderen naar kerst toe te werken.
 • De Kliederkerk heeft verschillende activiteiten en werkvormen ontwikkeld om met kerst een Kliederkerk te organiseren. Het thema van dit programma is: 'Op reis met de wijzen'. Het gaat over het verhaal van de wijzen uit het Oosten n.a.v. Matteus 2:1-12. 
 • GoBoom ontwikkelde de beweeg & beleefkaart 'Focus op het licht'. Met de kaart wandel je vanuit het scheppingsverhaal naar het kerstverhaal. Bij de kaart is tevens een handleiding te verkrijgen om een beleef & bezin kerstwandeling uit te zetten. 
 • Jong Protestant heeft de KerstChallenge waar jongeren op reis gaan gemaakt. Spelers gaan in drietallen op pad. Ze worden naar locaties gestuurd waar ze spellen spellen en waar het verhaal steeds meer onthuld wordt. 
 • Wat is een engel? Wil je aan de hand van challenges en verhalen samen met je kinderen ontdekkingen doen over engelen? Xpeditie 3.6.0. heeft hier materiaal voor ontwikkeld waar iedereen aan mee kan doen. 

Voor de wereldwijde missie:

 • Ondersteun je met je gemeente een kind via Compassion of World Vision? Stuur dan samen als kerk een kerstkaart naar jullie sponsorkind! 
 • Op 17 december is het jaarlijkse Dive2Change event. Dit jaar is de landelijke oudjaarsduik van World Servants verspreid over verschillende locaties. Jongeren springen in het koude water om geld op te halen voor de diverse projecten.

Missen we nog iets?

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en hebben jullie ook initiatieven rond kerst en of nieuwjaar 2022/2023 die hier niet vermeld staat? Stuur dan even een mailtje naar marit@missienederland.nl Ben je geen deelnemer, maar wil je daar graag over in gesprek? Neem contact met ons op! 

De wereld heeft een kerk nodig die leven brengt. Daarom verzamelen we de beste initiatieven uit ons netwerk.

Hielp deze KerkenToolkit jou om een volgende stap te zetten?

Of word persoonlijk deelnemer (vanaf € 5 per maand) en ontvang het boek Samen Jong nu cadeau

Nog meer aanbod vanuit de grootste christelijke alliantie van Nederland

bekijk alle toolkits

Toolkit_beeldmerk_grijs

MissieNederland gelooft dat Jezus de potentie heeft gegeven aan de kerk, zijn lichaam, om leven te brengen in de wereld. Met onze alliantie reiken we de kerk steeds weer een volgende stap aan om haar potentieel te verwezenlijken. Met onze KerkenToolkits helpen we je wegwijs te maken in het beschikbare aanbod van al onze alliantiepartners.

 

Toeleven naar Pasen 2024

Wil je met jouw gemeente toeleven naar Pasen? Dan ben je op de juiste pagina! Hier vind je namelijk de initiatieven vanu…
Lees verder

Kerst en advent 2023

Hoe geef je vorm aan advent en kerst? Er zijn vele initiatieven vanuit de deelnemers van MissieNederland. We maakten er …
Lees verder

Gebed voor Israël en Gaza

Op 7 oktober pleegde Hamas een vreselijke aanslag op dorpen in het zuiden van Israël. Hierop is een oorlog in Gaza …
Lees verder