Armoedebestrijding in je omgeving

KerkenToolkit

10 oktober 2022
 • Profielafbeelding van Marit Wiersma
  Door:
  Marit Wiersma

Toolkit_beeldmerk_grijs'Ik red het niet meer.' Steeds meer mensen lopen er tegenaan dat stijgende (energie)prijzen ervoor zorgen dat zij het financieel niet meer redden. En dat terwijl er ook vóór de energiecrisis en inflatie al veel mensen leven onder de armoedegrens. Veel kerken zijn daarom al langere tijd - vanuit hun diaconie - betrokken op armoede binnen én buiten Nederland. Maar wat als je met jouw geloofsgemeenschap in deze tijd net even iets extra wilt doen óf als gevolg van de huidige ontwikkelingen voor het eerst aan de slag gaat met (structurele) armoedebestrijding in de buurt? Daarvoor bieden partners uit het netwerk van MissieNederland diverse tools en tips. Je vindt ze in dit overzicht.

Armoede in je eigen wijk

 • Onder de naam 'ReShare, opnieuw delen' zamelt het Leger des Heils kleding, schoenen en textiel in waarmee ze mensen kunnen helpen die deze spullen hard nodig hebben. 
 • In diverse plaatsen loopt de actie 'Geef warmte door'. Kerken zamelen hierbij geld in om mensen te helpen die in de knel komen met de energierekening. Kerkpunt geeft je meer informatie hoe je dit in praktijk kunt brengen. 
 • Haak aan bij een online gespreksuur met adviseurs van Kerkpunt en de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk.
 • Ga aan de hand van het programma ‘Met beide benen in de buurt’van Umoja (Tearfund) met je gemeente een proces aan: gedurende enkele maanden behandel je samen thema’s die je inspireren en uitdagen om daadwerkelijk met je beide benen in je buurt te gaan én blijven.
 • De Rustplek biedt plaatsen in gastgezinnen aan waar mensen die niet thuis kunnen wonen een tijd van rust kunnen vinden. Ook wanneer mensen vanwege financiële problemen op straat dreigen te belanden, kan de Rustplek hulp bieden. 
 • Stichting Present brengt mensen die iets te bieden hebben in contact met mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Present wil hiermee de drempel verlagen om iets voor een ander te doen. 
 • SEED helpt kerkgemeenschappen om verandering en impact te realiseren in onze maatschappij. Met behulp van SEED ontdek je hoe je meer en nieuwe maatschappelijke en sociale impact kan hebben, bijvoorbeeld rondom het thema armoede in jouw omgeving. Vervolgens bieden ze ondersteuning om ideeën te vertalen in concrete acties. 
 • Organiseer samen met andere kerken voor komende zomer een pop-upcamping voor gezinnen die krap bij kas zitten een weekje zorgeloos te laten. Naar aanleiding van succesvolle pilots tijdens afgelopen zomer werkt IZB Dabar aan een handleiding. 
 • Schuldhulpmaatje streeft ernaar om mensen met (dreigende) schulden vroegtijdig te bereiken. Via de netwerkaanpak worden mensen bereikt en wordt hulp geboden door getrainde vrijwilligers. Zij bieden begeleiding en ondersteuning. Centraal staan hierin gedragsverandering en begeleiding naar financiële zelfredzaamheid. 

Achtergrondinformatie

 • Het Knooppunt Kerken en Armoede, waar netwerk MissieNederland ook deel van uitmaakt, maakte een brochure over armoede in Nederland. Het is een praktische handreiking voor met tips voor kerken en diaconieën. 
 • In de brochure 'Yes, ik ben diaken (deel 2)' van Kerkpunt vind je tips rond het signaleren van financiële zorgen en het bespreekbaar maken ervan. 
 • Ontdek wat de Bijbel zegt over het delen van eten en drinken. Weetwatjegelooft.nl heeft een serie gemaakt over de zeven werken van barmhartigheid en behandelt daarin ook aandacht voor eten en drinken delen. 
 • Een sociale kaart van jouw omgeving kan helpen om de omgeving goed te kennen en te weten welke andere voorzieningen er zijn in jouw buurt. De kaart geeft inzicht in wat er al aan hulp geboden wordt en brengt de sociale omgeving en leefwereld van verschillende doelgroepen in beeld. Hierdoor kan een betere samenwerking ontstaan en wordt ook zichtbaar welke noden blijven liggen. Kerkpunt zette op een rijtje hoe je zelf een sociale kaart van jouw omgeving kunt maken.
 • Kerpunt adviseert en geeft informatie aan diaconieën op het gebied van armoede. Er zijn verschillende pagina's op de website van Kerkpunt geven hier informatie over: armoede en schulden, signaleren van noden, energiearmoede, inflatie en de diaconie en steun bij financiële problemen

Activiteiten en materialen

 • Jeugdwerk met LEV bestaat uit programma's voor 4 jaar voor tieners van 12 tot 16 jaar waar elk jaar aandacht besteed wordt aan het thema armoede/recht en gerechtigheid. Zorg voor jongeren werkt hierbij samen met verschillende organisaties zoals bijvoorbeeld stichting Present en Compassion. 
 • Het Budgetspel van het Knooppunt Kerken en Armoede is een werkvorm die helpt om mensen met een goed inkomen te laten ervaren hoe moeilijk het is om de eindjes aan elkaar te knopen als je van het minumum moet leven en voor welke keuzes je dan staat. 
 • Het Kliederkerkprogramma rondom de weduwe van Sarafat gaat over de thema's Armoede en Delen. Er worden verschillende elementen aangeboden om een programma samen te stellen over deze thema's en dit Bijbelverhaal. 

Armoede wereldwijd

Uiteraard moedigen we je ook aan om je blik breed te houden en daarmee ook oog te hebben voor armoede wereldwijd. Bekijk op deze pagina het overzicht van al onze partners uit ons netwerk die zich specifiek bezighouden met armoede. Ook kun je op de Micha Zondag extra aandacht geven aan de problematiek van armoede en onrecht (dichtbij en ver weg).

Thema: Kerk met je wijk

Deze KerkenToolkit hoort bij het thema 'Kerk met je wijk'. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Missen we nog iets?

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en hebben jullie ook aanbod beschikbaar dat een bijdrage levert aan het bestrijden van armoede? Laat het ons weten via neline@missienederland.nl. Of ben je geen deelnemer maar wil je daar graag over in gesprek? Neem contact met ons op! 

De wereld heeft een kerk nodig die leven brengt. Daarom verzamelen we de beste initiatieven uit ons netwerk.

Hielp deze KerkenToolkit jou om een volgende stap te zetten?

Of word persoonlijk deelnemer (vanaf € 5 per maand) en ontvang het boek Samen Jong nu cadeau

Nog meer aanbod vanuit de grootste christelijke alliantie van Nederland

bekijk alle toolkits

Toolkit_beeldmerk_grijs

MissieNederland gelooft dat Jezus de potentie heeft gegeven aan de kerk, zijn lichaam, om leven te brengen in de wereld. Met onze alliantie reiken we de kerk steeds weer een volgende stap aan om haar potentieel te verwezenlijken. Met onze KerkenToolkits helpen we je wegwijs te maken in het beschikbare aanbod van al onze alliantiepartners.

 

Toeleven naar Pasen 2024

Wil je met jouw gemeente toeleven naar Pasen? Dan ben je op de juiste pagina! Hier vind je namelijk de initiatieven vanu…
Lees verder

Kerst en advent 2023

Hoe geef je vorm aan advent en kerst? Er zijn vele initiatieven vanuit de deelnemers van MissieNederland. We maakten er …
Lees verder

Gebed voor Israël en Gaza

Op 7 oktober pleegde Hamas een vreselijke aanslag op dorpen in het zuiden van Israël. Hierop is een oorlog in Gaza …
Lees verder