Eenzaamheid

KerkenToolkit

1 september 2022
 • Profielafbeelding van Marit Wiersma
  Door:
  Marit Wiersma

Toolkit_beeldmerk_grijsHoe kun je als kerk een hoopvol antwoord geven op eenzaamheid? Hoe maak je de verbinding met mensen binnen én buiten de kerk? Wij hebben voor jou het aanbod van partners van MissieNederland rondom dit thema op een rijtje gezet. 

Materialen en middelen om in gesprek te gaan

 • De Goed-gesprek-box van Kerkpunt kan je helpen om in gesprek te gaan met je kerkenraad, diaconie, commissie, jeugd- of kindergroep. Om zo de verbinding met elkaar als gemeente van Christus te blijven zoeken. 
 • HGJB heeft de Bijbelstudies Ik heb (geen) vrienden en Je bent niet in je eendje ontwikkeld rondom het thema eenzaamheid. Deze Bijbelstudies zijn gericht op tieners en kun je bijvoorbeeld doen met de tienergroep in jouw kerk. 
 • De Protestantse Kerk heeft Bijbelstudies ontwikkeld over uiteenlopende thema's waaronder eenzaamheid. Deze Bijbelstudies zijn gratis te downloaden en waar nodig aanpasbaar voor jouw groep. 
 • BEAM, de jongerenafdeling van de Evangelisch Omroep heeft een themapagina rond eenzaamheid, met artikelen over dit thema. 
 • Op het platform Leren in de kerk van Kerkpunt vind je een Bijbelstudie rondom het thema eenzaamheid. 
 • Jong Protestant heeft een programma ontwikkeld om met jongeren in gesprek te gaan over eenzaamheid. Door middel van spelletjes en gespreksvragen gaan jongeren met elkaar in gesprek en denken ze na over eenzaamheid in de tijd van de Bijbel en nu. 
 • De Evangelische Omroep heeft een serie gemaakt met als titel: Wie kent mij nog? In deze serie delen diverse mensen hun levensverhaal waardoor de eenzaamheid tastbaar wordt. Er zijn verschillende afleveringen beschikbaar van elk ongeveer 8 minuten. 
 • Editie 27 van ideaz magazine (juli 2021) stond volledig in het teken van eenzaamheid. Met hierin onder meer inspirerende praktijkvoorbeelden om eenzaamheid tegen te gaan. Ben je deelnemer van MissieNederland of abonnee van het magazine? Dan kun je 'm online lezen. Je kunt ook een fysiek exemplaar nabestellen in de webshop. 
 • Zorg voor jongeren ontwikkelde in samenwerking met Stronglife twee Lifeboxen om aan de slag te gaan met tieners in de leeftijd van 12 t/m 16 jaar. In Lifebox 2 wordt onder andere het thema eenzaamheid behandeld. 
 • Als kinderen of jongeren het idee hebben dat ze geen luisterend oor hebben kunnen ze chatten, mailen of bellen met stichting Chris en Voorkom! Met 'Chris, wat er ook is!' bieden zij een anoniem luisterend oor.

Activiteiten om te ondernemen met jouw kerk

 • Eenzaamheid kan een thema zijn dat in jouw wijk speelt. Umoja, onderdeel van Tearfund biedt 'Met Beide Benen in de Buurt' aan. Dit is een proces dat je als gemeente aangaat. Gedurende enkele maanden ga je in een groep of met je kerk thema's behandelen die je inspireren en uitdagen om daadwerkelijk met je beide benen in je buurt te gaan en te blijven. 
 • Eenzaamheid komt ook vaak voor onder zendingswerkers. MemberCare Nederland is de plek voor ondersteuning van missionair werkers en hun eventuele kinderen. Via het netwerk MemberCare vindt je tips, tools en organisaties die je kunnen helpen dat jij als zendingswerker of de zendingswerker die je ondersteunt mentaal gezond blijft. 
 • De School voor Compassie is een initiatief van het Leger des Heils. Deze christelijke organisatie staat in een eeuwenlange traditie van het beoefenen van compassie en zet zich in voor een samenleving waarbij niemand buiten de boot valt. Dat doet zij door tal van vormen van hulpverlening. Maar ook door op andere manieren te investeren in onderlinge aandacht en verbondenheid. De School voor Compassie is daarvan een voorbeeld.
 • Kerkpunt heeft een overzichtsartikel gemaakt met hierin cijfers rondom eenzaamheid en praktische tips over wat kerken kunnen doen om eenzaamheid tegen te gaan. 
 • Een sociale kaart van jouw omgeving kan helpen om de omgeving goed te kennen en te weten welke andere voorzieningen er zijn in jouw buurt. Een sociale kaart geeft inzicht in wat er al aan hulp geboden wordt en brengt de sociale omgeving en leefwereld van verschillende doelgroepen in beeld. Hierdoor kan een betere samenwerking ontstaan en wordt ook zichtbaar welke noden blijven liggen. Kerkpunt heeft op een rijtje gezet hoe je zelf een sociale kaart van jouw omgeving kunt maken.

Thema: Samen (eenzaam) zijn

Deze KerkenToolkit hoort bij het thema 'Eenzaamheid omarmen en aanpakken'. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Missen we nog iets?

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en hebben jullie ook aanbod beschikbaar dat een bijdrage levert aan het omarmen én aanpakken van eenzaamheid? Laat het ons weten via marit@missienederland.nl. Of ben je geen deelnemer maar wil je daar graag over in gesprek? Neem contact met ons op! 

De wereld heeft een kerk nodig die leven brengt. Daarom verzamelen we de beste initiatieven uit ons netwerk.

Hielp deze KerkenToolkit jou om een volgende stap te zetten?

Of word persoonlijk deelnemer (vanaf € 5 per maand) en ontvang het boek Samen Jong nu cadeau

Nog meer aanbod vanuit de grootste christelijke alliantie van Nederland

bekijk alle toolkits

Toolkit_beeldmerk_grijs

MissieNederland gelooft dat Jezus de potentie heeft gegeven aan de kerk, zijn lichaam, om leven te brengen in de wereld. Met onze alliantie reiken we de kerk steeds weer een volgende stap aan om haar potentieel te verwezenlijken. Met onze KerkenToolkits helpen we je wegwijs te maken in het beschikbare aanbod van al onze alliantiepartners.

 

Toeleven naar Pasen 2024

Wil je met jouw gemeente toeleven naar Pasen? Dan ben je op de juiste pagina! Hier vind je namelijk de initiatieven vanu…
Lees verder

Kerst en advent 2023

Hoe geef je vorm aan advent en kerst? Er zijn vele initiatieven vanuit de deelnemers van MissieNederland. We maakten er …
Lees verder

Gebed voor Israël en Gaza

Op 7 oktober pleegde Hamas een vreselijke aanslag op dorpen in het zuiden van Israël. Hierop is een oorlog in Gaza …
Lees verder