In gesprek over racisme en etnische diversiteit

Waar een netwerk sterk in is

30 juni 2022
 • Profielafbeelding van Martine Versteeg
  Door: Martine Versteeg

Etnische diversiteit is onderdeel van de veelkleurige en uitbundige schepping. Daarin zien we ook iets van Gods karakter. Vooroordelen en racisme doen afbreuk aan de diversiteit die God bedoeld heeft. Racisme doet ook afbreuk aan de gemeenschap van gerechtigheid die we als kerk rondom Jezus Christus willen zijn. Hoe kan de kerk op een gezonde(n) manier haar plek innemen in het gepolariseerde racismedebat en hoe kan zij zelf getuige zijn van een veelkleurige God? Hieronder verzamelden wij voor jou een overzicht van tips en materialen om het gesprek aan te gaan in jouw gemeente en om een positieve bijdrage te leveren aan de wereld zonder racisme. 

Inspiratie voor jezelf of jouw gesprekskring:

 • Micha Nederland biedt een extra module aan voor de Micha Cursus om de veelkleurigheid van de kerk te bespreken.

 • De Evangelische Omroep heeft op haar themapagina 'Racisme' diverse programma's en artikelen verzameld over dit thema. Bekijk bijvoorbeeld de speciale afleveringen van #ookhier samen met je kring en ga erover in gesprek. 

 • De Protestantse Kerk in Nederland biedt diverse Bijbelstudies rond maatschappelijke thema's in het kader van contextueel Bijbellezen. Hierbij wordt ook een Bijbelstudie aangeboden over racisme en discriminatie rond Marcus 7 vers 24-30.

 • Tearfund startte een boekenclub om ook in je leesgedrag meer etnische diversiteit te stimuleren. 

 • George Harinck, docent aan de Theologische Universiteit Kampen-Utrecht, gaat in de podcast 'Dick & Daniel geloven het wel' in op de vraag: Dragen kerken schuld aan de slavernij?

 • Het materiaal voor de jaarlijkse Week van gebed voor eenheid 2023 besteedt uitgebreid aandacht aan onrecht en onderdrukking in de vorm van racisme, slavernij en kolonialisme. 

 • Editie 25 van ideaz magazine stond volledig in het teken van racisme en etnische diversiteit. Je kunt 'm online lezen (als abonnee of deelnemer) of nabestellen in de webshop.

Materialen en middelen om in gesprek te gaan met jongeren:

 • Youth for Christ ontwikkelde een handreiking met 5 gespreksvormen om met de jongeren in jouw gemeente in gesprek te gaan over racisme.

 • In Lifebox 2 van Stronglife en Zorg voor jongeren wordt het thema racisme behandeld door middel van een video en een bijpassend jeugdwerkprogramma. Geschikt voor tieners in de leeftijd 12 tot en met 16 jaar.

 • Op het platform Leren in de kerk van Kerkpunt vind je diverse jeugdwerklessen rond racisme en discriminatie om met tieners en jongeren in gesprek te gaan.

 • Lees het artikel 'Meer kleur in je opvoeding' van Geloof in het gezin, een platform van onder anderen CGJO.

 • BEAM, het jongerenmerk van de Evangelisch Omroep heeft ook een themapagina rond racisme, met artikelen, podcasts en programma's. 

 • MOVE community maakte de video 'Ben ik een racist?' waarin Tim Thijs Ketting op zoek gaat naar antwoord op deze en andere vragen die volgers van MOVE op Instagram stelden.

 • MOVE community, Youth for Christ, Jong Protestant en stichting Present organiseerden in 2020 het online event WAKE. Dit is hier nog terug te kijken.

Missen we nog iets?

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en hebben jullie ook aanbod beschikbaar dat een bijdrage levert aan een toekomst zonder racisme in de kerk? Laat het ons weten via info@missienederland.nl. Of ben je geen deelnemer maar wil je daar graag over in gesprek? Neem contact met ons op! 


Thema: Meer dan kleur

Dit artikel hoort bij het thema 'Meer dan kleur'. Ontdek meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community in beweging te komen op het thema-overzicht.

Naar het overzicht

Nog meer aanbod uit ons netwerk

Eenheid versterken

Hoe kun je omgaan met polarisatie in jouw geloofsgemeenschap? En hoe kan je bijdragen aan verbinding in de samenleving?…
Lees verder

Aanbod van Samen Jong-partners

Zestien aangesloten organisaties bij MissieNederland hebben zich verenigd in het netwerk Samen Jong. Zij geloven in de…
Lees verder

Leiderschapsontwikkeling

Wanneer je jongeren niet alleen klusjes, maar ook grotere en uitdagende verantwoordelijkheden geeft, zullen zij zich eer…
Lees verder