Aanbod van Samen Jong-partners

KerkenToolkit

16 juni 2022
 • Profielafbeelding van Martine Versteeg
  Door:
  Martine Versteeg

samenjong_logo_tag_kleur

Negentien aangesloten organisaties bij MissieNederland hebben zich verenigd in het netwerk Samen Jong. Zij geloven in de potentie van de geloofsgemeenschap en ontwikkelen samen middelen en mogelijkheden om lokale visiedragers te ondersteunen bij het vormgeven van een 'Samen Jong-cultuur'. Dit doen we in de vorm van verdiepende content, handvatten, coaching en begeleiding. Hieronder zie je een overzicht van het aanbod van de parners van Samen Jong. 

Of je voor het eerst kennismaakt met het gedachtegoed van Samen Jong, of als jouw gemeente al even bezig is met het versterken van de zes Samen Jong kernwaarde: Het Samen Jong netwerk helpt jou en jouw geloofsgemeenschap graag een stap verder:

Inspiratie

Ben je opzoek naar inspiratie om je verder te verdiepen in Samen Jong, of om jouw gemeente te inspireren? Dit biedt het Samen Jong netwerk aan:

 • Dit is misschien een inkopper, maar lees het boek Samen Jong. Het geeft een goede basis van het gedachtegoed van Samen Jong.
 • Verdiep je aan de hand van zeven videotrainingen van Youth for Christ, Kerkpunt, Navigators en Unie ABC in de basis van Samen Jong. Bij iedere videotraining hoort een werkboek waarmee je in groepsverband mee aan de slag kunt. Waardevol voor kerkenraad, gemeenteavond of jeugdleiderstraining. 
 • Bekijk de videotutorial van 4 minuten, waarin de zes kernwaarden van Samen Jong kort worden uitgelegd.
 • CGJO maakte drie podcasts over Samen Jong. Daarin worden de auteurs Jan Wolsheimer, Sabine van der Heijden en Vincenza La Porta geïnterviewd over het boek. 
 • Het Evangelisch College hield een studiedag over Samen Jong en biedt de opnames hiervan aan ter inspiratie.
 • MissieNederland verzamelt diverse artikelen rond Samen Jong en de kernwaarden van Samen Jong.
 • Ook partners uit het netwerk hebben mooie overdenkingen over Samen Jong. Lees bijvoorbeeld de blogs van Navigators LEF.
 • Er zijn ondertussen 
 • Wil je iemand uitnodigen om het verhaal van Samen Jong  in jouw gemeente te delen? Er zijn diverse sprekers beschikbaar. Binnenkort vind je hier een sprekerslijst. Tot die tijd kun je ons mailen voor sprekers advies. 

Procesbegeleiding

Het versterken van een cultuur waarin de kernwaarden zichtbaar zijn is een proces wat vaak langdurig is en soms complex. Daarom kan begeleiding en ondersteuning van een professional waardevol zijn. Diverse organisaties uit het Samen Jong netwerk bieden begeleiding aan voor het proces van cultuurverandering in jouw gemeente.

 • Kerkpunt en CGJO bieden gezamenlijk een begeleidingstraject aan voor kerken.
 • Navigators biedt een Samen Jong traject aan. In negen ontmoetingen (zowel online als offline) en verspreid over een jaar verdiep je met een team uit je gemeente je in de kernwaarden van Samen Jong. Je krijgt concrete stappen om aan de slag te gaan met Samen Jong. 
 • IZB Focus en HGJB hebben Samen Jong geïntegreerd in hun Focus-trajact en nemen dit ook mee in hun toerusting naar kerken.
 • Jeugdwerk.info is een platform van ZZP-ers met hart voor jongeren. Een aantal ZZP-ers zijn experts op het gebied van Samen Jong en kunnen kerken begeleiden in het proces.
 • De Christelijke Hogeschool Ede, Kerkpunt, CGJO en TU Kampen starten in mei 2023 met Professionele Leergemeenschap rondom Samen Jong. Hierin trekken lokale werkers uit kerken die bezig zijn met Samen Jong op met onderzoekers en professionals met expertise op Samen Jong om te ontdekken wat helpende praktijken zijn in het versterken van de Samen Jong kernwaarde in de lokale kerk.

Begeleiding en training op kernwaarden:

Wil je een impuls geven aan een van de kernwaarden? Sommige organisaties hebben zich gespecialiseerd op een kernwaarde of bieden trainingen/ workshops aan bij een of meerdere kernwaarden, waardoor je een verdiepingsslag maakt rond een of meerdere kernwaarden.

 • Xpeditie 3.6.0. richt zich in haar Samen Jong dienstverlening op het versterken van het gesprek tussen ouders/volwassenen en kinderen (Jezus boodschap serieus nemen) en heeft expertise in het prioriteit geven aan de ouders van jonge mensen (prioriteit geven aan jonge generaties). Zo bieden zij ook alle generaties diensten aan, om te proeven hoe het is om samen met alle generaties te vieren. 
 • Lead to Move van Youth with a Mission biedt verdiepende seminars en workshops rond de verschillende kernwaarden van Samen Jong. 
 • World Servants gaat met behulp van een werkvakantie aan de slag met het versterken van de kernwaarden Beste buren zijn en Verantwoordelijkheid geven. Hierin maakt World Srevants gebruik van de inzichten van Samen Jong.
 • Seed begeleid geloofsgemeenschappen die een sociale en maatschappelijke impact willen hebben, om zo werkelijk een beste buur te zijn in jouw omgeving.

Nieuwsbrief

Met de Kerk & Jeugd-nieuwsbrief van MissieNederland blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom Samen Jong. Twee keer per jaar staat de nieuwsbrief volledig in het teken van Samen Jong. Schrijf je nu in.

Thema: Samen Jong

Deze KerkenToolkit hoort bij de kernwaarden van Samen Jong. Ontdek meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community in beweging te komen.

De wereld heeft een kerk nodig die leven brengt. Daarom verzamelen we de beste initiatieven uit ons netwerk.

Hielp deze KerkenToolkit jou om een volgende stap te zetten?

Of word persoonlijk deelnemer (vanaf € 5 per maand) en ontvang het boek Samen Jong nu cadeau

Nog meer aanbod uit het grootste christelijke netwerk

bekijk alle toolkits

Zomerkampen voor kinderen, tieners en jongeren

Kinderen en jongeren vinden in christelijke kampen een plek om hun geloof te delen. Uit onderzoek blijkt dat ouders hun …
Lees verder

Noodhulp bij aardbeving Turkije en Syrië

Op welke manier kan jouw kerk vanuit naastenliefde ondersteuning bieden waar de nood het hoogst is? Verschillende organi…
Lees verder

Jeugd en wereldwijde missie

Wil jij met de jeugd uit jouw geloofsgemeenschap aandacht hebben voor wereldwijde missie?  Op deze pagina hebben we…
Lees verder