Kerk met je wijk

KerkenToolkit

9 januari 2022
 • Profielafbeelding van Martine Versteeg
  Door:
  Martine Versteeg

Toolkit_beeldmerk_grijsWanneer je kerk wilt zijn met alle generaties gaat het niet alleen om het daadwerkelijk goed nieuws zijn in wijk en wereld. Het gaat ook om de houding van de kerk ten opzichte van de cultuur buiten de kerk. Bekijk hier het overzicht met inspiratie, middelen en materialen uit het MissieNederland netwerk om 'Beste buren' te zijn in je eigen wijk.

Ondersteuning bij goed nieuws zijn in je wijk 

 • Een sociale kaart van jouw omgeving kan helpen om de omgeving goed te kennen en te weten welke andere voorzieningen er zijn in jouw buurt. Een sociale kaart geeft inzicht in wat er al aan hulp geboden wordt en brengt de sociale omgeving en leefwereld van verschillende doelgroepen in beeld. Hierdoor kan een betere samenwerking ontstaan en wordt ook zichtbaar welke noden blijven liggen. Kerkpunt heeft op een rijtje gezet hoe je zelf een sociale kaart van jouw omgeving kunt maken. 
 • In Nederland zijn veel lokale stadsnetwerken actief waarbij een diversiteit aan kerken en organisaties is betrokken. City Movements Nederland wil deze netwerken verbinden en ondersteunen. Zo kunnen deze netwerken de volgende stappen zetten voor sociale, culturele en spirituele bloei van hun woonplaats. 
 • SEED helpt je te ontdekken hoe je meer en nieuwe maatschappelijke en sociale impact kan hebben in jouw omgeving. Vervolgens bieden ze ondersteuning om ideeën te vertalen in concrete acties. 
 • Stepping-stones wil christelijke community's opzetten. Een community is een groep van diverse mensen die samen optrekt, met (en op zoek naar) God, en die iets betekent voor de samenleving. Je kunt je via Stepping Stones aanmelden bij een community maar kunt ook coaching ontvangen als je zelf een community wil starten. 
 • In een aanstekelijk boekje 'Ik ben een van wij' gaat Wilkin van de Kamp in op wat er nodig is om samen kerk te zijn in je woonplaats. Je kunt het gratis bestellen bij Vrij Zijn.

Verdieping 

 • Tearfund biedt het programma 'Kerk met beide benen in de buurt' aan. Dit programma helpt de kerk om zich meer bewust te worden van de aanwezigheid van jezus en van haar plaats in de omgeving. Het doel is dat de deelnemers vanuit hun unieke plek en in al hun relaties 'kerk' willen zijn in hun omgeving. 
 • IZB wil gemeentes langdurig ondersteunen met het oog op missionair gemeente-zijn. Het IZB-Focustraject is een leerproces. Er wordt niet alleen een beweging naar binnen, naar het hart van de gemeente beoogt. Maar ook een beweging naar buiten, waarin de kerk zich mag verbinden met het leven van elke dag: ons werk, ons gezin en de plaats waar wij wonen. 
 • A Rocha biedt inspiratie en materialen rondom het thema 'zorg voor de schepping'. Zo biedt A Rocha onder meer een themapakket 'stad in bloei' en verschillende Bijbelstudies aan. 
 • De EO heeft een themapagina 'oog voor anderen'. Hierop staan verhalen waarin verbinding zichtbaar wordt. De verhalen op deze pagina bieden inspiratie, zetten aan tot begrip, om betrokken te zijn bij de ander en op te komen voor degenen die aan de rand van de samenleving staan. 
 • Bekijk de gratis les 'Je inzetten voor de bloei van de buurt' op Weetwatjegelooft.nl 

Activiteiten om te ondernemen met jouw kerk

 • Athletes in Action (onderdeel van Agapé) ziet sport als een unieke en universele taal die God ons heeft gegeven om impact te maken in de wereld. Athletes in Action kan op verschillende manieren helpen om sport in te zetten. Bijvoorbeeld door het organiseren van een sportdag, het starten van een sportcommunity om structureel te investeren in jouw wijk, en het het geven van training en coaching om meer te leren hoe jij in je sport of team je geloof handen en voeten kunt geven. 
 • Stichting Present slaat een brug tussen mensen die vrijwillig hulp willen geven en zij die hulp kunnen gebruiken. Stichting Present biedt gemeenteleden de mogelijkheid om zich in de eigen woonplaats in te zetten voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement.
 • Het Leger des Heils biedt op verschillende manieren maatschappelijke hulpverlening aan diegenen in de samenleving die geen helper hebben, zoals daklozen, prostituees en verslaafden. Als kerk kun je hier op verschillende manieren aan bijdragen. 
 • De Rustplek is een netwerk van huizen waar gasten, die bijvoorbeeld tijdelijk niet thuis kunnen wonen, zich welkom mogen voelen en tot rust kunnen komen. Als kerk kun je samen met Stichting de Rustplek lokale rustplekken oprichten waarbij gastgezinnen zich aan kunnen sluiten.
 • Ark Mission zet zich in om het verhaal van hoop vanuit de Bijbel te vertellen aan gevangenen. Als kerk kun je op verschillende manieren bijdragen. Bijvoorbeeld door het schrijven van kerstkaarten rond kerst. Dan verspreidt Ark Mission jaarlijks duizenden kerstgroeten in gevangenissen. 
 • De missie van Stichting Gave is dat vluchtelingen die naar ons land komen in Jezus' naam zich gezien en geliefd voelen. Gave initieert, organiseert en ondersteunt diaconaal, missionair en pastoraal werk onder vluchtelingen in Nederland. 

Thema: Kerk met je wijk

Deze KerkenToolkit hoort bij het thema 'Kerk met je wijk'. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Missen we nog iets?

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en hebben jullie aanbod dat past bij het thema 'Kerk met je wijk'? Stuur ons een mail: marit@missienederland.nl

De wereld heeft een kerk nodig die leven brengt. Daarom verzamelen we de beste initiatieven uit ons netwerk.

Hielp deze KerkenToolkit jou om een volgende stap te zetten?

Of word persoonlijk deelnemer (vanaf € 5 per maand) en ontvang het boek Samen Jong nu cadeau

Nog meer aanbod vanuit de grootste christelijke alliantie van Nederland

bekijk alle toolkits

Toolkit_beeldmerk_grijs

MissieNederland gelooft dat Jezus de potentie heeft gegeven aan de kerk, zijn lichaam, om leven te brengen in de wereld. Met onze alliantie reiken we de kerk steeds weer een volgende stap aan om haar potentieel te verwezenlijken. Met onze KerkenToolkits helpen we je wegwijs te maken in het beschikbare aanbod van al onze alliantiepartners.

 

Toeleven naar Pasen 2024

Wil je met jouw gemeente toeleven naar Pasen? Dan ben je op de juiste pagina! Hier vind je namelijk de initiatieven vanu…
Lees verder

Kerst en advent 2023

Hoe geef je vorm aan advent en kerst? Er zijn vele initiatieven vanuit de deelnemers van MissieNederland. We maakten er …
Lees verder

Gebed voor Israël en Gaza

Op 7 oktober pleegde Hamas een vreselijke aanslag op dorpen in het zuiden van Israël. Hierop is een oorlog in Gaza …
Lees verder