Kerst en Nieuwjaar 2021/2022

Waar een netwerk sterk in is

1 oktober 2021
 • Profielafbeelding van Martine Versteeg
  Door:
  Martine Versteeg

Denk je na over hoe je kerst en oud en nieuw in de gemeente viert? MissieNederland verzamelt voor jou alle materialen en initiatieven rondom kerst en nieuwjaar vanuit ons netwerk. Daarbij hebben we de diverse initiatieven verdeeld in initiatieven voor de volgende generatie, voor de samenleving en voor de wereldwijde missie. 

Voor de volgende generaties:

 • Bijbel Basics van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap ontwikkelt jaarlijks een kerstproject, zoals deze: Volg de ster.
 • De kindernevendienstmethode Vertel het Maar heeft jaarlijks een kerstproject. Vind alle projecten van Vertel het Maar hier
 • sAmen leren geloven biedt 5 lessen aan voor in jouw kindernevendienst die helpen toeleven naar kerst. In het kerstproject God zoekt ons werkt elke les toe naar een eindproduct en is er aandacht voor verbinding tussen de kinderen en de rest van de gemeente.
 • Geloof in het gezin is een platform van onder andere CGJO. Op dit platform geven zij tips van wat je thuis kunt doen tijdens advent en kerst. Ze hebben tips voor zowel gezinnen met jonge kinderen als gezinnen met tieners
 • GoBoom biedt creatief projectmateriaal, workshops en een interactieve beleef & bezinroute aan rondom advent, kerst en nieuwjaar.
 • Ook dit jaar ontwikkelt Jong Protestant De KerstChallenge. Dit escaperoom-achtig spel van een uur is zeer geschikt voor tienergroepen. 
 • Bekijk het overzicht van kerst-werkvormen van Jong Protestant.
 • De Wonderwolk ontwikkelde dit jaat nieuwe advent-gesprekskaarten voor kinderen in de basisschool leeftijd. Daarnaast vind je diverse kerstmaterialen zoals kerstslinger voor kinderen tot 8 jaar en diverse boeken en knutselplaten. 
 • Als gezin toeleven naar advent… een schitterende periode! Op 25 november organiseert de HGJB in samenwerking met Willemijn de Weerd een gratis online workshop rond het thema ‘Straal en schitter’.
 • Kom deze Kerst in beweging met de GoBoom beleef en beweeg kaarten. Kies zelf een leuke wandelroute, neem de kaart mee en ontdek in de interactieve opdrachten de betekenis van Kerst. 
 • Bestel de online Advents aftelkalender van Youth for Christ. Leuk ook als cadeau voor jongeren in of om jouw gemeente! 
 • Met het doeboek Kliederkerk Kerst kunnen jong en oud samen ontdekken wat Kerst betekent. Een boekje vol leuke opdrachten, spellen, puzzels en gespreksvragen. Ideaal voor (klieder)kerken, scholen en clubs om uit te delen als kerstcadeautje.
 • Nadat de Kerstconferentie opnieuw geannuleeerd moest worden, biedt de HGJB momenteel een alternatief aan.
 • Kerkpunt biedt via hun onlineplatform Leren in de kerk gratis diverse thuisvieringen aan om te gebruiken in het gezin rond kerst en Oud en Nieuw.

Voor de samenleving:

 • Waarom vieren we Kerst? Waarom geven we elkaar rond 25 december cadeautjes, zetten we de grootst mogelijke dennenboom in huis en zingen we liedjes over engelen, herders en een kindje in een stal? Rond deze vragen en meer heeft Agapè op www.ikzoekGod.nl een cursus ontwikkeld ‘Onderweg naar Kerst’. 
 • De Wittenberg organiseerde afgelopen jaren in december themaretraites om toe te leven naar kerst. Zo zal in 2021 de retraite Zorgen voor je ziel in Adventstijd plaatsvinden in het weekend van 3 tot en met 5 december. 
 • Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) organiseert 13 en 14 december webinars rond gedeeltes uit het Lukas- evangelie. In de webinars krijgen voorgangers inspiratie en praktische handvatten voor hun kerst preken, zoals de exegetische aantekeningen naar aanleiding van het vertaalproject van de NBV21. 
 • Ook stelt het NBG gratis het kerstevangelie beschikbaar, als uitdeelboekje. Het boekje heet: Kerst: kracht en kwetsbaarheid. Bestel ze hier.
 • Voor advent en kerst brengt het NBG daarnaast een Bijbelleesplan uit met de titel: ‘Welkom’. Dit leesrooster bevat 25 Bijbelteksten over welkom-zijn, met een vraag of opdracht. Het leesplan is te vinden in de app Mijn Bijbel.
 • Deel de online adventskalender van de Evangelische Omroep. Wie zich aanmeldt, ontvangt alle dagen tot Kerst een mail om te reflecteren, leren, vieren of te inspireren.

Voor de wereldwijde missie:

 • Moedig je gemeenteleden aan om gebruik te maken van de postzegels van Compassion voor hun persoonlijke kerstkaarten. 
 • Jaarlijks brengt Tearfund het kerstverhalenboekje uit. Een boekje met diverse kerstverhalen om samen toe te leven naar het kerstfeest. Het boekje verschijnt medio november. Naast het kerstverhalenboekje organiseert Tearfund ook een speciaal kerstconcert. Meer informatie volgt.
 • Op 28 december is het jaarlijkse Dive2Change event. Op deze landelijke oudjaarsduik van World Servants duiken zo'n 300 World Servants in het koude water voor de diverse projecten. 
 • Ondersteunen jullie als kerk een kind via Compassion of World Vision? Stuur dan samen als kerk een kerstkaart naar jullie sponsorkind! 
 • Ontdek onze eigen tips om aandacht te besteden aan de wereldwijde missie met kerst. 

Tip:

Meer dan ooit kun je ook de Week van gebed voor eenheid van 2022 laten aansluiten bij je kerstactiviteiten. Dit jaar is het thema 'Licht in het duister', gebaseerd op het verhaal van de wijzen. Kijk voor meer informatie op www.weekvangebed.nl.

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en hebben jullie ook initiatieven rond Kerst en of Nieuwjaar 2021 die hier niet vermeld staat? Of ben je geen deelnemer maar wil je daar graag over in gesprek? Neem contact met ons op! 

De wereld heeft een kerk nodig die leven brengt. Daarom verzamelen we de beste initiatieven uit ons netwerk.

Hielp deze KerkenToolkit jou om een volgende stap te zetten?

Of word persoonlijk deelnemer (vanaf € 5 per maand) en ontvang het boek Samen Jong nu cadeau

Nog meer aanbod vanuit de grootste christelijke alliantie van Nederland

bekijk alle toolkits

Toolkit_beeldmerk_grijs

MissieNederland gelooft dat Jezus de potentie heeft gegeven aan de kerk, zijn lichaam, om leven te brengen in de wereld. Met onze alliantie reiken we de kerk steeds weer een volgende stap aan om haar potentieel te verwezenlijken. Met onze KerkenToolkits helpen we je wegwijs te maken in het beschikbare aanbod van al onze alliantiepartners.

 

Kerst en advent 2023

Hoe geef je vorm aan advent en kerst? Er zijn vele initiatieven vanuit de deelnemers van MissieNederland. We maakten er …
Lees verder

Kinderwerkmateriaal

Welk kindermateriaal gebruik jij voor het kinderwerk in of om jouw gemeente? Er is veel materiaal te vinden. En dat is m…
Lees verder

Tienermateriaal

Ben jij op zoek naar tienermateriaal voor jouw tienerclub of catechese groep? Wij hebben het tienermateriaal uit het Mis…
Lees verder