Week-van-de-Opvoeding

Zondag-van-de-geloofsopvoeding

Van 4 tot en met 10 oktober 2021 vindt de jaarlijkse Week van de Opvoeding. Dit jaar sluit het netwerk van MissieNederland aan met het thema: Vertel eens... Ook dit jaar roept het MissieNederland-netwerk kerken op om in deze week extra aandacht te hebben voor hun rol in het mede-opvoeden van kinderen in en om hun geloofsgemeenschap. Organiseer een activiteit, bemoedig ouders uit je gemeenschap of vier samen als gemeenschap de Zondag van de Geloofsopvoeding. Diverse aangesloten organisaties uit het MissieNederland-netwerk bieden inspirerende materialen aan om tijdens deze week en de rest van het jaar aan de slag te gaan met het thema opvoeden.

Thema 2021: Vertel eens...

Martine-Versteeg.pngIn het thema van de Week van de Opvoeding 2021 klinkt de echo van Psalm 78.  ...onze ouders hebben het ons verteld. Wij willen het onze kinderen niet onthouden.
Maar wat als dat vertellen stokt?

Lees het hele artikel

Tips en materialen voor 2021

speech bubble RGB - Wide purple 1 geel tekst.png

Kleurplaat en korting op boeken

De Wonderwolk heeft een speciale Week van de Opvoeding-actie. Download de kleurplaat over de ontwikkeling van het jong kind, naar aanleiding van het boek Samen op ontdekkingsreis. Een leuk cadeautje voor ouders in jouw gemeente. Samen op Ontdekkingsreis is het opvoedboek voor christelijke ouders van jonge kinderen vol praktische tips en creatieve ideeën. Tijdens de Week van de Opvoeding worden alle bestellingen via de webshop van de Wonderwolk gratis verzonden! 

Meer informatie

Rondom het Kind speech bubble RGB tip 2.png

Groei (in opvoeding)

GroeiMagazine  van de Internationale Bijbelbond (IBB) laat al ruim twintig jaar de Bijbel spreken! Met een frisse uitstraling en scherpe artikelen daagt GroeiMagazine je uit om een discipel van Jezus Christus te zijn. De GroeiMagazine-editie van dit najaar sluit aan bij het thema van de Week van de Opvoeding: Vertel eens...

Meer informatie

Tip 3.png

Friendshipcards

Youth with a Mission Heidebeek (YWAM-Heidebeek) ontwikkelde de Friendshipcards. Een kaartspel dat bedoeld is om de communicatie in het gezin en in de jeugdgroep te versterken. Het kaartspel versterkt niet alleen de relatie, maar helpt bij het oplossen van conflicten. 

Meer informatie

Tip 4.png

Preekschets voor de Zondag van de Geloofsopvoeding

10 oktober (de zondag in de Week van de Opvoeding) is het de Zondag van de Geloofsopvoeding. CGJO ontwikkelt een preekschets passend bij het thema van de Week van de Opvoeding: Vertel eens...

Meer informatie

tip5.png

Inspiratie artikel

Hoe kun je het onderlinge gesprek tussen generaties bevorderen? Jong protestant schreef een inspiratie artikel vol ideeën en materialen. 

Lees meer

tip 6.png

Vertel eens.... vraagkaartjes

Wakker het gesprek aan tussen de generaties in jouw gemeente met de vraagkaartjes van HGJB, Jong Protestant en Mijn Kerk. De vraagkaarten sluiten aan bij het thema van de Week van de Opvoeding en brengt jong en oud met elkaar in gesprek. Leuk als activiteit in je gemeente of geef ze cadeau aan de gezinnen in jouw gemeente.

Download de kaartjes

tip 7.png

Online Workshop

Ga het (geloofs)gesprek aan met kinderen en tieners. HGJB biedt in we de Week van de Opvoeding op 7 oktober een online workshop rond dit thema. Hoe ga je in jouw gesprekken een tandje dieper? Wat zijn goede vragen?

Ontdek meer

tip 8.png

Kliederkerk Doeboek

Ken jij de Kliederkerk Doeboeken al? Een leuk cadeau voor de gezinnen in jouw gemeente! Er was al eerder een zomerse editie rond het verhaal van Naäman. Rond de Week van de Opveoding komt Kliederkerk met een Doeboek wat aansluit bij de Week van de Opvoeding. Meer informatie volgt.

tip 9.png

IBB biedt materiaal aan

Het Internationale Bijbel Bond heeft een overzicht gemaakt van materiaal die mooi aansluit bij de Week van de Opvoeding. In de gratis te downloaden PDF vind je een inkijkje in diverse materiaal. Neem bijvoorbeeld een kijkje in het boek Ontdekkingsreis door de bijbel, voor kinderen. Of In100 teksten door de bijbel voor tieners. Maar ook Opweg naar het doel. Een ontdekkingsreis door de bijbel voor volwassenen. 

Ontdek meer

tip 10.jpg

EO - opvoeden

De Evangelische Omroep heeft opvoeden als thema omarmt. Bekijk een van de vele inspirerende artikelen of films rond opvoeden. Zoals Opvoeden volgens... Waarin bekende en minder bekende Nederlanders iets delen over hun eigen opvoeding en dat van hun kinderen. 

Ontdek meer

Tip 11.jpg

Vertel eens... wandelingen 

GoBoom haar dienstverlening komt voort uit een passie voor o.a. Psalm 78 “Vertellen van Zijn wonderrijke daden opdat de volgende generatie het niet vergeten zal”. GoBoom biedt voor jong en oud materialen en diensten om  door creativiteit  ‘op verhaal te komen’. De natuur is daarbij haar grootste inspirator. Hierbij zet zij creatieve werkvormen in om Gods Woord op een interactieve  manier te laten beleven.  Bijvoorbeeld door wandelend gesprek en beleving in beweging te zetten. Hiervoor ontwikkelde GoBoom interactieve beleef -en bezinroutes, workshops, beweeg& beleefkaarten, en een tweetal (wandel)dagboekjes

Ontdek meer

tip 12.jpg

Diversiteit in creativiteit

Deze video van Weetwatjegelooft.nl inspireert en geeft je handvatten om samen met kinderen op ontdekkingsreis door de Bijbel te gaan. De video begint met een inhoudelijke introductie waarbij Hanna stil staat bij het belang van samen beleven en ervaren; de beste start om samen te praten over hartszaken en met kinderen je geloof te delen. Verder geeft ze tips voor een open gesprek en het samenstellen van een programma.

Ontdek meer

tip 13

Theologiseren met kinderen

Wat is er nodig om een waardevol geloofsgesprek te voeren met kinderen? Het Nederlands Vlaams Bijbelgenootschap bundelde het antwoord in het boek: Nooit meer een kleurplaat. Maartien Hutter en Henk Kuindersma inspireren jou om na te denken en aan de slag te gaan met kindertheologie. Voor kinderwerkers, predikanten, leerkrachten, ouders en andere opvoeders. Een mooi handvat passend bij het thema Vertel eens... 

Ontdek meer

    tip 14 (1)

Geloofsopvoeding: Wat werkt?

Deze (al wat oudere) video van Weetwatjegelooft.nl geeft een mooi overzicht van hoe je als kerk goede keuzes en beleid kan maken waarin je de samenwerking zoekt met ouders. Een goede eerste stap wanneer je in jouw gemeente de samenwerking met ouders en gezinnen wil versterken. 

Ontdek meer

   tip 14

Heb jij nog tips?

Doet jouw kerk op een of andere manier mee aan de Week (of Zondag) van de (Geloofs)opvoeding? Vertel hoe en wat jij gedaan hebt en inspireer daarmee andere kerken om mee te doen!

We delen jouw inspiratie via sociale media en deze website. 

Deel jouw verhaal

samenjong_logo_kleurWil jij vanuit jouw geloofsgemeenschap met ouders samenwerken in het positief beïnvloeden van de (geloofs)ontwikkeling van jonge mensen? Ontdek dan ook eens netwerk Samen Jong. Een netwerk dat zich inzet om zes kernwaarden van kerkzijn met alle generaties te versterken in jouw geloofsgemeenschap.

Lees verder