Logo Zondag van de Geloofsopvoeding (RGB).pngWanneer een kind wordt opgedragen of gedoopt, beloven we als kerk de ouders te ondersteunen met de opvoeding. Maar hoe geef je daar invulling aan? De Zondag van de Geloofsopvoeding daagt gemeenteleden uit om na te denken over hun eigen opvoeding en welke rol zij zelf hebben in het tot bloei brengen van de kinderen in hun gemeente als kinderen van God.

Bekijk hieronder de tips en materiaal van 2020 of ga naar het materiaal voor de Week en Zondag van de (Geloofs)opvoeding 2021. 

Week van de Opvoeding 2021

Tips en materialen voor 2020

Vanuit het Rondom het Kind-netwerk ontwikkelde diverse christelijke organisaties tips en materialen voor kerken om zondag 11 oktober stil te staan bij het thema opvoeden.

speech bubble RGB - Wide purple 1 geel tekst.png

Handreiking 'Op je deurpost'

CGJO maakte een handreiking ‘Op je deurpost’ voor de invulling van de viering op Zondag van de Geloofsopvoeding. Deze handreiking bevat een preekschets, exegese, liedsuggesties en een verwerking voor ouders en gezinnen. Het uitgangspunt van de handreiking is de tekst uit Deuteronomium 6. Hierin wordt het volk Israël wordt opgeroepen de geboden van God in te prenten bij hun kinderen en deze geboden een zichtbare plaats te geven in het dagelijks leven, bijvoorbeeld op de deurpost.

Meer informatie

Rondom het Kind speech bubble RGB tip 2.png

Terugblikken op eigen jeugd

Laat diverse gemeenteleden (jong en oud) een kort filmpje maken van maximaal 30 seconden waarin zij zelf terugblikken op hun jeugd. Voor wie zijn zij dankbaar in hun geloofsopvoeding? Wie heeft hen geholpen om te groeien als kind van God? 

Komende maand zullen ook diverse bekende en minder bekende kerkelijke leiders filmpjes delen, waarin zij dankbaar terugblikken op hun geloofsopvoeding. Deze filmpjes worden verzameld op het YouTube-kanaal van MissieNederland. 

Bekijk de filmpjes

Tip 3.png

Vaderschap

HGJB, Jong Protestant en Mijn Kerk deden gezamenlijk onderzoek naar wat vaders nodig hebben aan ondersteuning voor de opvoeding. Daaruit ontwikkelden de diverse organisaties zowel materiaal voor kerken om vaders beter te ondersteunen als materiaal om tijdens de Zondag van de Geloofsopvoeding stil te staan bij het thema vaderschap. De directe link naar dit materiaal volgt binnenkort.


Meer informatie

Tip 4.png

Geef een ‘Je-doet-het-goed-tasje’

Iedere ouder kan op z’n tijd wel een bemoediging gebruiken. Deel daarom voorafgaand aan de Week van de Opvoeding of op de Zondag van de Geloofsopvoeding een Je-doet-het-goed-tasje uit. Vul deze met bijvoorbeeld wat lekkers en een bemoedigend kaartje met Bijbeltekst. Dit is een van de tips die Opwekking GO (Geloof en Opvoeding) de komende weken via hun socials deelt. Kijk voor deze en meer tips op het Instagram- of Facebookaccount van Opwekking GO.

Meer informatie

tip5.png

Kindermoment Er Op uit!

Een week voorafgaand aan de Zondag van de Geloofsopvoeding vieren veel kerken Israëlzondag. Kinderwerk Er op uit! ontwikkelde voor de Israëlzondag kinderwerkmateriaal en voor de Zondag van de Geloofsopvoeding is nu ook een kindermoment ontwikkeld, die deze twee zondagen aan elkaar verbindt.

Kinderwerk Er op Uit

tip 6.png

Doe mee aan de Week van de Opvoeding

De Zondag van de Geloofsopvoeding valt in de Week van de Opvoeding. Aan dit initiatief van onder andere het Nederlands Jeugdinstituut, doen al jaren diverse kerken mee, die lokaal iets aanbieden voor ouders in en om hun kerk. Doe ook mee en bekijk de tips uit het Rondom het Kind netwerk. 

Tips Week van de Opvoeding

Doe meer tijdens de Week van de Opvoeding

Bekijk ook de tips voor de gehele Week van de Opvoeding 2020