Sla links over
Hoofdinhoud

Hoe blijft het thuisfront betrokken bij missionair werkers?

maandag 26 februari 2018 21:51

Het thuisfront van een zendeling bestaat uit diverse groepen zoals familie, vrienden, bekenden, buren, gemeenteleden van de uitzendende kerk, mensen van betrokken organisaties en stichtingen, maar ook onbekenden mensen die met name geïnteresseerd zijn in de passie van de desbetreffende zendeling in een specifiek land. Al deze groepen hebben zo hun eigen directe of indirecte betrokkenheid met de zendeling.

Vaak worden deze groepen met elkaar verbonden door een thuisfrontteam, ook wel ‘spin in het web’ genoemd. Een thuisfrontteam heeft een belangrijke brugfunctie tussen het thuisfront in Nederland en een zendeling in het buitenland. Dit team speelt een grote rol om de betrokkenheid van het thuisfront met de zendeling en andersom te ondersteunen. Die betrokkenheid kan vorm krijgen door middel van diverse soorten ondersteuningen, zoals gebed, financiën, pastoraat, sociale contacten, aandacht voor de kinderen in het gezin van een zendeling, geven van presentaties, maar ook het stimuleren van interactie tussen het thuisfront en de zendeling door bijvoorbeeld het organiseren van uitwisselingsprojecten met de kerk of het bevorderen van zendingsvisie binnen de kerk.

Belangrijk hierbij is wel dat een thuisfrontteam regelmatig bij elkaar komt om het contact met de zendeling en het thuisfront levendig te houden. Heel waardevol is, blijkt uit ervaring, om voor en na een vergadering skypecontact te hebben met een zendeling. Voor die tijd om informatie, gebedspunten en agendapunten te delen, en na die tijd om verslag te doen van een vergadering. Verder kun je de betrokkenheid ook vergroten door een netwerk van mensen uit het thuisfront om het team heen te bouwen, mensen die af en toe iets willen doen in de ondersteuning van de zendeling.

Paulus geeft in Handeling 14 vers 27 een mooi voorbeeld om het thuisfront betrokken te houden bij zijn zendingsreizen. Hij deed verslag van wat voor grote dingen God met hen gedaan had. Dit is een goed voorbeeld voor elke zendeling om te volgen, verslag doen (denk aan sociale media, vlogs, blogs, nieuwsbrieven en presentaties) en vertellen op welke manier God door zijn leven heen werkt.

Door Margriet Muurling
Margriet Muurling heeft als zendeling gewerkt in Cambodja en Albanië. In 2009 heeft zij InToMission opgericht. Ze is als professioneel persoonlijk deelnemer betrokken bij MissieNederland. Bekijk haar profiel hier.

IDEAZ

Dit artikel werd geschreven voor IDEAZ 4 van 2017, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld. Wil je dit exemplaar helemaal lezen? Bestel 'm dan via de webshop. 

Labels
Kerk naar buiten > Zending > De Thuisfrontcommissie
Kerk naar buiten > Zending > Zending & gemeente
Nieuwe website: Toerusting voor thuisfrontteams
Nieuwe website: voor de wereldwijde missie

« Terug naar Home