Sla links over

Hoofdinhoud

Vier tips voor iedereen die wel eens (s)preekt

spreken in het openbaarmaandag 07 januari 2013 11:52

Spreken voor een groep is iets waar je in een kerk geregeld mee te maken krijgt: in de dienst, bij de tienerclub, etc. Vier tips om van te voren te bedenken of je boodschap wel helder is.

1. Stem je af op je doelgroep

Bedenk van te voren wie je doelgroep is: welke leeftijd, welke achtergrond, wat weten ze al over het onderwerp, welke vragen zouden ze kunnen hebben? Het kost wat extra tijd om een onderwerp van te voren door te spreken met een groep mensen, maar het is zeker de moeite waard! Mocht je minder tijd hebben: een poll via Facebook kan ook al veel informatie opleveren.

2. Formuleer je boodschap in één zin

Wanneer je helder hebt geformuleerd wat je boodschap is, is de kans het grootst dat je punt bij je luisteraars overkomt. Bij je ene zin kun je wel nuances aanbrengen: Wat moet je publiek weten? Wat moet je publiek snappen? Wat moet je publiek met de boodschap kunnen? Wat zouden ze ermee kunnen doen? Wanneer? Met wie? Waar? Hoe?

3. Bedenk een pakkende start

Tijdens de eerste minuut zul je de aandacht moeten trekken. Dit kan op allerlei manieren. Skip lange intro’s over bijzaken en start meteen met iets dat verband houdt met het punt dat je wilt maken.

4. Check je zintuigen

Bij het vertellen van een verhaal maakt je publiek alleen gebruik van het gehoor. Wees creatief en bedenk of er ook andere zintuigen ingeschakeld kunnen worden. Kun je een voorwerp meenemen dat past bij je verhaal om de aandacht te trekken? Kun je iets laten zien, horen, proeven, voelen of ruiken?

Vier vragen

  1. In welke situaties zou je (één van) deze tips kunnen toepassen?
  2. Wat motiveert je om een boodschap over te brengen?
  3. Waar zou je a.s. zondag over willen (s)preken als je daarvoor gevraagd zou worden?
  4. Welke preek/toespraak is jou bijgebleven en hoe kwam dat?

Paulien Vervoorn
Vervoorn is auteur van het boek Hartelijk getalenteerd, organiseert o.a. trainingsdagen voor jongeren over God en studiekeuze en traint ook anderen in het (s)preken.

www.paulienvervoorn.nl
www.geloofwaardigspreken.nl

Labels
Gemeenteopbouw > Praktische organisatie > Kerkdienst
Jeugdwerk > Werkvormen & materialen > Verhalen

« Terug naar Home