Sla links over

Hoofdinhoud

10 tips voor een kerk vol jongeren

10 tips voor een kerk vol jongeren.jpgdinsdag 06 september 2011 13:27

Jongeren en jong volwassenen verlaten massaal de kerk. Hieronder tien tips voor een kerk vol jongeren.

.

1. Lees het boek ‘Puberbrein’!

Dit boek toont het opnieuw aan: jongeren zijn gevoelig voor relaties. Ze zoeken hun vrienden op. Zijn er geen vrienden in de kerk? Dan verlaten zij die uiteindelijk.

2. Leef de liefde

De kerk is de plek waar jongeren liefde ervaren, zowel bij vrienden, in de diensten en bij volwassenen die in hen geïnteresseerd zijn en met ze oplopen.

3. Spreek de juiste taal

Een jongere zei laatst: “Als het geloof er af zou spatten bij ons in de kerk, dan zou ik komen en mijn niet-gelovige vrienden meenemen.’’ Laat de kerk in de taal van vandaag zeggen wie Jezus is en wat dat betekent voor het leven van elke dag.

4. Wees niet oppervlakkig

Jongeren willen best diep graven in de Bijbel. Geef hen daarom goed onderwijs. Er wat omheen kletsen, daar komen ze niet voor.

5. Eer de ouders

Jongeren zijn eerst kinderen en die worden opgevoed door ouders. Laat de kerk hen helpen! En zorg ervoor dat onderdelen van een dienst waarbij de kinderen aanwezig zijn ook echt kindvriendelijk en kindgericht zijn.

6. Gebruik goede muziek

Muziek is belangrijk voor jongeren. Hun Iphones bevatten al hun favoriete nummers (soms Nederlandstalig, meestal in het Engels). Gebruik daarom ook goede muziek en songteksten in de dienst.

7. Laat ze leiden

Bang dat jongeren geen verantwoordelijkheid aankunnen? Er is geen ‘juniorversie’ van de Heilige Geest. Geef ze taken.

8. Experimenteer

Laat jongeren zelf experimenteren en pionieren en roep niet te snel: Dat kan echt niet in onze kerk!

9. Loop naar buiten

Loop eens naar buiten, want de meeste jongeren bevinden zich buiten de kerk. Praat met hen, ontdek wat ze bezighoudt en onderzoek wat jouw kerk voor hen kan betekenen.

10. Praat met ze

Vraag de jongeren in de kerk zelf eens wat hun top 10 tips zijn. Misschien wel heel andere dan bovenstaande, maar waarschijnlijk werken ze beter.

Manifest

Lees voor meer inspiratie de 9,5 stellingen van het ‘Spijkerhard Manifest’. Docenten van de jongerenwerkersopleiding presenteerden ze op Hervormingsdag aan de kerken van Nederland. Het manifest kan als een goede basis dienen om als kerk aan de slag te gaan met het thema ‘jongerenwerk’.

Vincenza LaPorta

Overgenomen uit IDEA 6-2009 (nu IDEAZ), magazine van MissieNederland over missionaire gemeenteopbouw. Kijk voor een abonnement op www.missienederland.nl/ideaz

Kernwoorden: Jongeren, evangelisatie

Labels
Jeugdwerk > Jeugdbeleid > Beleid maken

« Terug naar Home

Archief > 2011 > september