Sla links over

Hoofdinhoud

Bel Henk Binnendijk!

KeesJan_liggends_Trust Fotografie.jpgdonderdag 08 december 2016 16:09

Ik heb een nieuwe baan: ik maak filmpjes voor Dag6, een christelijk nieuwsplatform dat cool staat op je tijdlijn. ‘Hoopvol verslag doen van wat nieuw en wat nieuws is’, dat is de bedoeling - en dan op zo’n manier dat je niet-christelijke facebookvrienden het ook kunnen meemaken.

.
In die hoedanigheid hang ik aan de telefoon met Henk Binnendijk. Ik ben aan het experimenteren: ik probeer zijn meditaties uit de jaren ’80 terug te knippen tot filmpjes van anderhalve minuut.
Zoals het een internetfilmpje betaamt, gooi ik er om de twee zinnen een associatief videofragmentje tussen, als het even kan actueel. Heeft Binnendijk het over ‘mensen vangen’? Dan laat ik twee seconden een hardhandige arrestatie zien. Heeft Binnendijk het over ‘je oude leven afleggen’, dan monteer ik er een treitervlogger tussen, die uit het politiebureau komt en vertelt dat hij het voortaan anders gaat doen. Volgens mij heb ik de strekking te pakken en wordt het iets waar je even over na gaat denken, maar ik weet niet zeker of elke Binnendijkfan er ook gecharmeerd van is.

Binnendijks oorspronkelijke filmpje is radicaal: Jezus volgen betekent écht een nieuw leven. Maar omdat de jonge Henk zeven minuten (in één shot!) heeft om dat uit te leggen, heeft het filmpje ook nuance. Die kan ik niet op dezelfde manier aanbrengen in m’n flits-facebook-film van anderhalve minuut. Mag dat?

Het mag. Ik kan iedereen aanraden om een keer met Henk Binnendijk te bellen, want geheid dat je vrolijk en gesterkt weer ophangt. Precies als in het filmpje van veertig jaar terug is hij mild én scherp, grappig én serieus. ‘Probeer het maar, wat ik gezegd heb, heb ik gezegd’, zegt hij. En we hebben het over het verschil tussen bijbelstudies voor mensen die willen blijven geloven, en prikkels voor mensen die nog niet willen geloven. Hij is met de eerste bezig nu, ik met de laatste.

Veertig jaar terug maakte Henk Binnendijk wat ‘ie moest maken omdat hij ervoor gevraagd en ertoe geroepen was. Nu komen zijn verhalen terecht op een smartphone-scherm dat toen nog niet eens bestond. Ik ben zo stikbenieuwd waar onze verhalen van nu over veertig jaar opduiken...

Kees-Jan Mulder
Theoloog en filmmaker

Overgenomen uit IDEAZ, praktijkblad van MissieNederland over missionaire gemeenteopbouw in binnen- en buitenland. Kijk voor een abonnement op www.missienederland.nl/abonneren

Foto: Trust Fotografie - Marijke van der Ende

Labels
Kerk & Samenleving > Media > Trends

« Terug naar Home