Sla links over

Hoofdinhoud

Hoe houd je je vrijwilligers gemotiveerd?

Tirza_Roor_IDEAZ1_2016.jpgdonderdag 17 maart 2016 11:27

Halverwege zijn we! Waarvan? Van het zogenaamde ‘kerkelijke jaar’. Zonder dat we het doorhebben is dit een cruciaal punt in de motivatie van onze vrijwilligers. De frisse start voorbij, de eindsprint nog niet in zicht. Het lastigste deel van de race!

.
Mo·ti·ve·ren stamt af van het Latijnse ‘movere’ wat ‘in beweging brengen’ betekent. Van Dale beschrijft het als: ‘in beweging houden’. Laten we deze twee elementen van dichtbij bekijken.

Hoe komen mensen in beweging?

Grofweg zijn er twee bronnen van motivatie:
>> Van binnenuit: de waarde die iemand intern geeft aan de activiteit, de reden waarom ze het doen, de zogenaamde intrinsieke motivatie;
>> Van buitenaf: de waarde die extern verbonden wordt aan de activiteit (denk aan noodzaak/beloning/straf), de zogenaamde extrinsieke motivatie.
Vrijwilligers die intrinsiek gemotiveerd zijn, tonen meer plezier, creativiteit en vasthoudendheid in het uitvoeren van hun taak. Help uw vrijwilligers vooraf de juiste afweging maken!

Hoe blijven mensen in beweging?

Laten we de inzet van vrijwilligers eens vergelijken met een hardloopwedstrijd. Welke drie dingen kunt u doen om uw vrijwilligers optimaal te motiveren?

1) Support de split: wees de supporter die halverwege de race mentale support geeft. Vergis je niet, het is zwaar om op de split van de wedstrijd te zijn. Het is enorm stimulerend wanneer je halverwege toegejuicht wordt. Bekrachtig jeugdleiders met een persoonlijk Facebookbericht, stimuleer ouderlingen met een doos bonbons of bid plenair voor teams.

2) Voorzie in voeding: zet ‘waterposten’ langs het parcours waar energiedrank wordt uitgedeeld tijdens de race. Met de juiste voeding blijf je gezond bewegen. Bied je vrijwilligers aan een trainingsdag te bezoeken of geef teams eigen budget hun voeding te kopen in een vorm van coaching of teamuitje.

3) Juich bij de finish: wat de prestatie ook is, het behalen van de finish verdient aandacht! Een bosje bloemen, een barbecue, een persoonlijk kaartje of een dagje uit. Bedenk proactief hoe je het behalen van de finish kan vieren.

Als je vrijwilliger vanbinnen overtuigd is en vanbuiten voldoende support ervaart, zal hij veel langer in de race blijven. Daarom is een ‘Teamleider Motivatie’ in je leiderschapsteam of kerkenraad misschien nog niet zo’n gek idee.

Tirza Roor
Roor combineert haar werk als Trainer bij LEF Navigators met een onderneming als Chaoscoach. Een inspirator met frisse levensvreugde: oprecht en recht-door-zee.

OVergenomen uit IDEAZ 1-2016. Het het hele nummer lezen? Klik hier om het nummer te bestellen. IDEAZ ieder kwartaal in de bus? Klik hier voor een abonnement.

Labels
Gemeenteopbouw > Praktische organisatie > Vrijwilligers

« Terug naar Home