Sla links over

Hoofdinhoud

5 tips voor een goed gesprek over man/vrouw leiderschap

together.jpgdonderdag 10 maart 2016 17:38

In het voorjaar van 2016 organiseerde MissieNederland een bijeenkomst over Samen Leidinggeven in de kerk. Uit de toespraken destilleerden we een paar tips die je kunt gebruiken om verder te praten over gedeeld leiderschap van mannen en vrouwen.

.
1. Geniet

Het is een leuk gesprek! Ga het gesprek dus gerust, op een leuke en humoristische manier aan! Doe sámen een dansje en vier de ruimte die door de eeuwen heen wel is ontstaan!

2. Adem in, adem uit

Het is ook een emotioneel debat, omdat het ons allemaal in ons wezen raakt en omdat het door de eeuwen heen een beladen thema is geworden – je zit goed of fout. Er is veel rationaliteit nodig in de gesprekken, maar soms ook meer emotie ;-). Want dit raakt ons allemaal!

3. Tussen de regels door

Oneigenlijk onderscheid maken tussen mannen en vrouwen doen we vaak onbewust. Het zit in de subtiele dingen en gaat vanzelf. Let op je taalgebruik. Spreek inclusief: mannen én vrouwen.

4. God is geen man

Vaak wordt er over God gepraat als man. Maar God is geest (Johannes 4:24), geen man of vrouw. Dat mag best vaker klinken vanaf de preekstoel. Dat is ook van belang als je uitlegt wat het betekent om beeld van God te zijn. Als Hij Geest is en geen man, wat heeft dat dan voor consequenties voor onze man-vrouwverhoudingen. Over God spreken als man/vader is prachtig, maar wel eenzijdig.

5. Wat is echt belangrijk?

Doe een stap terug en bedenk of je het hebt over echt belangrijke zaken. Zijn argumenten als ‘maar ze kan zwanger worden’ of ‘haar stem is niet hard genoeg om de stem van God na te bootsen’ echt doorslaggevend?

MissieNederland

Meer tips en studies lezen? Neem voor twee tientjes een abonnement op IDEAZ, ons praktijkblad over missionaire gemeenteopbouw.

Labels
Gemeenteopbouw > Vernieuwing/verandering > Visie en beleid
Kerk & Samenleving > Theologische & ethische vraagstukken > Vrouw en gemeente

« Terug naar Home