Sla links over

Hoofdinhoud

Zo speel je in op de monastieke trend. 5 tips

bible candle.jpgdonderdag 11 februari 2016 16:54

Monastiek is misschien wel het nieuwe missionair, zegt predikant Jos Douma. Mensen verlangen naar eenvoud, rust, stilte en bezinning. Als kerk kunnen we dat bieden. En ondertussen bouwt het ook ons eigen geloof op.

.

Heilige stilte

Neem aan het begin van de zondagmorgendienst samen een moment van stilte. Ben je het niet gewend? Houd dan de tijd bij op je horloge, want twee minuten is langer dan het lijkt. Laat ook kinderen rustig aan het idee wennen.

Open altaar

Een goede traditie in de Kerk van de Nazarener is het open altaar. Op een vast moment in de dienst worden mensen uitgenodigd om voor in de kerk aan een lage tafel te knielen en tot God te bidden. Een behulpzame vorm voor een gebed van toewijding en overgave.

Woorden proeven

Moedig kringen aan om regelmatig de Lectio Divina uit te oefenen. Een goede manier om in alle stilte en rust in Gods aanwezigheid te zijn en biddend naar Hem en zijn Woord te luisteren.

Rituelen en symbolen

Rituelen zorgen door herhaling voor rust en herkenning . Een kaars aansteken is een prachtig symbool van Christus aanwezigheid.

Getijden

Moedig gemeenteleden aan om vaste tijden en plekken te reserveren voor gebed. Zo bouw je aan een duurzaam gebedsleven. Ook uitgeschreven gebeden kunnen hierin een plaats krijgen. Gebruik een bestaande bundel, of maak er zelf een, met ochtend-, middag- en avondgebeden.

Kijk ook op: www.monastiekandersmissionair.nl

Labels
Gemeenteopbouw > Vernieuwing/verandering > Trends
Nieuwe website: Nog toekennen
Nieuwe website: voor de samenleving

« Terug naar Home