Sla links over

Hoofdinhoud

Wat nieuwkomers graag zien

wat nieuwkomers graag zien.jpgdonderdag 28 januari 2016 13:13

Voor niet-kerkleden is het nog helemaal niet zo makkelijk om op zondagmorgen een kerkgebouw binnen te stappen. Je bent niet op de hoogte van de kerkelijke etiquette, weet niet precies hoe het programma eruit ziet en kent je weg niet. MissieNederland zet 6 zaken op een rij die iedere gemeente op orde kan hebben.

Bewegwijzering

Het klinkt bijna te simpel, maar hoeveel kerken zijn er niet waar het voor bezoekers niet meteen duidelijk is waar de kerkzaal is of waar de toiletten zijn? Loop eens met de ogen van een nieuwkomer door je kerkgebouw. Of nog beter: vraag een nieuwkomer met u mee te lopen en commentaar te geven.

Op temperatuur

Niets zo ongastvrij als een koud kerkgebouw. Is de temperatuur op peil, dan trekken mensen hun jassen uit en is de kans groot dat ze nog even blijven hangen. Onderzoek eens of je zonnepanelen kunt aanschaffen om het gebouw op een groene manier op temperatuur te houden.

De nieuwe stek

Reserveer een tafel in de koffiehoek voor nieuwkomers. Maak dit ook visueel zichtbaar en noem het in de dienst. Voor gastvrouwen/heren handig om nieuwkomers te herkennen en nieuwkomers hebben direct aanspraak bij andere nieuwkomers.

Waar gaat mijn kind heen?

Kinderen zijn soms nog wel meer gespannen over het bezoek aan een nieuwe kerk dan hun ouders. Leg bij binnenkomst duidelijk uit of er een programma voor de kinderen is. Zo ja, vertel ook hoe laat het begint en waar ze moeten zijn. Leg verder uit wie de kinderen begeleidt en hoe het programma eruitziet.

Je geld graag

Geeft het jou ook een ongemakkelijk gevoel als er een uitgebreide oproep wordt gedaan voor de collecte net als jij een gast hebt meegenomen? Waarom zeggen we niet ruimhartig dat gasten niets hoeven te geven? Zorgen dat iedereen online bijdraagt, past ook helemaal bij deze tijd.

In het zonnetje?

Nog iets in de categorie kromme tenen: gasten waar te veel aandacht op wordt gevestigd. Een kort welkom aan nieuwe mensen is vriendelijk en hartelijk, maar mensen vragen om op te staan, te vertellen waar ze vandaan komen en het liefst ook nog hun getuigenis te geven, is voor veel mensen eerder bedreigend dan gastvrij.

Labels
Gemeenteopbouw > Praktische organisatie > Communicatie
Nieuwe website: voor de samenleving

« Terug naar Home