Sla links over

Hoofdinhoud

5 tips om goed voor je predikant te zorgen

5 tips om goed voor je predikant te zorgen.jpgdonderdag 05 november 2015 16:53

Met veel werk in de avonduren en een groep mensen die 24/7 een beroep op je mag (of denken te mogen) doen, is het predikantschap een zware baan. Hoe ondersteun je je predikant het beste? IDEAZ geeft vijf tips..

1. Eropaf!

Stap niet direct na de preek met vragen en/of commentaar op je predikant af. Kom alleen bij hem of haar in de buurt om een kopje koffie te brengen of een compliment te geven. Een voorganger moet ook even bijkomen. Spaar je vragen op voor een later moment, of stel ze aan iemand anders.

2. Retteketet: een pakket

Verras je predikant met een kerstpakket of een sinterklaascadeau. Vaak wordt daar vanuit het kerkgenootschap niet aan gedacht.

3. Dominee en vriend

Een predikant heeft ook gewone vrienden nodig. Regel met elkaar dat er ook momenten zijn dat hij of zij ‘gewoon gemeentelid’ kan zijn. Ga bij jezelf na of jij een vriend van je predikant kunt en wilt zijn en maak het ook waar.

4. Goed gedaan!

Spreek geregeld je waardering uit en geef complimenten. Predikanten missen de werkgesprekken en functioneringsgesprekken uit het bedrijfsleven. Een kaart met een foto van de hele gemeente is ook leuk.

5. Delegeer meer

Laat weten waar je predikant taken aan jou of andere gemeenteleden kan overlaten. Moedig hem of haar eens een avondje weg te blijven van een vergadering. Regel dan ook een oppas zodat hij of zij eens met zijn of haar partner uit kan

IDEAZ is het praktijkblad van MissieNederland over missionaire gemeenteopbouw. Vaker tips, studies en praktijkverhalen ontvangen? Neem een abonnement!

Labels
Gemeenteopbouw > Praktische organisatie > Kerkdienst

« Terug naar Home