Sla links over

Hoofdinhoud

Praten over geld? Doorbreek het taboe!

Geld.jpgmaandag 21 september 2015 15:59

Praten over geld is misschien nog wel een groter taboe dan praten over seks. Maar wil je discipelschap stimuleren, dan kun je er niet om heen. Hoe kun je je namelijk achter Jezus aan als je vastzit aan ‘aardse schatten’? MissieNederland geeft vijf tips om het gesprek open te gooien.

.
1. Portemonnees stapelen

Laat mensen op zondagochtend hun portemonnee naar voren brengen. Neem tijd om met aandacht te bidden voor wat we doen met ons geld en bezit. Praat hier eventueel in kleine groepjes over door.

2. Boterham tevredenheid

Daag mensen uit om 40 dagen alleen basisbehoeften aan te schaffen. Praat na afloop door over de ervaringen. Wat ontdekten mensen over zichzelf en hun afhankelijkheid van geld?

3. Genoeg is genoeg

Roep mensen op om op papier te zetten hoeveel geld ze per maand echt nodig hebben voor hun vaste lasten en spaardoelen. Laat aan de hand van voorbeelden zien hoe mooi het is om je ‘overschot’ in te zetten voor het Koninkrijk.

4. Strippenkaart

Deel strippenkaarten uit met uitdagingen op het gebied van vrijgevigheid. Bijv. Zet je smartphone twee uur uit en geef je volle aandacht aan je kind/echtgenoot/buren. Leg een bosje bloemen in het mandje van een willekeurige fiets. Koop een appeltaart en geef hem aan de persoon achter je in de rij bij de kassa. Geef je kind twee euro om aan iemand anders te geven. Doe een envelop met geld door de brievenbus van iemand die het goed kan gebruiken. Et cetera. Daag mensen uit het hele lijstje af te werken. Praat na afloop door over de ervaringen.

5. Een lach en een traan

Houd mensen door middel van een sketch een spiegel voor over hun omgang met geld en goed. Er zijn vast heel creatieve mensen bij u in de kerk. Humor blijft soms langer hangen dan een preek.

MissieNederland
Op vrijdag 18 september organiseerde MissieNederland een sectoraal overleg over Discipelschap en geld. Meer informatie: dorina@missienederland.nl

Labels
Gemeenteopbouw > Praktische organisatie > Financieel beleid

« Terug naar Home