Sla links over

Hoofdinhoud

‘Zelf slapen we op een hoogslaper’

Schermafbeelding 2015-09-04 om 14 24 31.pngvrijdag 04 september 2015 16:10

Masoud en Cora Mohammad Amini-Rikken zijn nu vierenhalf jaar getrouwd. Vooraf maakten ze een ongebruikelijke afspraak: ze zouden nooit meer dan vijf asielzoekers tegelijk opnemen in hun huis.

Vijftien jaar geleden kwam Masoud als moslim naar Nederland. Eerst om zijn familie te bezoeken, later moest hij zelf asiel aanvragen. Op zijn sterfbed getuigde zijn vader van zijn geloof in Jezus Christus en toen werd ook Masoud christen. Inmiddels is hij voorganger van een gemeente, die in drie verschillende plaatsen samenkomt.

“Sinds ik een plek voor mezelf heb, heb ik altijd asielzoekers opgevangen. Ik heb zelf meegemaakt hoe het is om dan een tijdje hier, dan een tijdje daar te wonen. Met koud weer ga je niet op het station of op straat slapen. Daar krijg je niet alleen lichamelijke klachten van, maar ook psychische. Zelf slapen we op een hoogslaper en dan liggen er een paar op de grond en op de slaapbank. In de woonkamer kunnen er als het moet vier op de grond en één op de bank. Overdag doen we veel bijbelstudie en om beurten heeft een van de gasten corvee. Eerlijk gezegd komt er ook een klein beetje eigenbelang bij kijken. Alleen wonen is ook een probleem. Dan ga ik te veel denken. Het is goed om samen te zijn met anderen, om samen te praten en te lachen.

Op veel verschillende manieren komen mensen naar ons toe. Pastors in het detentiecentrum bellen bijvoorbeeld op als er iemand op het station wordt gezet. Zo’n persoon moet zich soms een maand later melden bij de rechtbank en wordt aan zijn lot overgelaten. De laatste maanden is het wat rustiger in huis, onder andere door het beleid van de regering.

Bang voor de toekomst ben ik niet. Niemand weet wat er morgen komt. We spreken daarom nooit af hoe lang iemand bij ons mag blijven. Als je op de Bijbelse manier leeft, wordt je gezegend. Je krijgt genoeg terug. Dat moet je ervaren, om het te begrijpen.”

Overgenomen uit IDEAZ, praktijkblad over missionaire gemeenschapsvorming van MissieNederland. Kijk op www.missienederland.nl/ideaz voor een abonnement. 

Labels
Kerk naar buiten > Diaconaat > Praktijkvoorbeelden

« Terug naar Home