Sla links over

Hoofdinhoud

Zo haal je meer uit de preek

sermon.jpgdonderdag 30 juli 2015 13:57

In veel kerken is de preek op zondag de hoofdmoot van het onderwijs. Hoe zorg je ervoor dat de boodschap uit de preek beklijft?

.

.
.
Social Media 

Maak vooraf via Twitter en Facebook het gesprek over het onderwerp van de preek alvast los. Stel prikkelende vragen. Publiceer na afloop de integrale tekst of een audiobestand zodat mensen de preek nog eens kunnen beluisteren (dit kan ook via www.kerkdienstgemist.nl). Ga op de Facebookpagina van je kerk het vervolggesprek aan. Organiseer op basis daarvan eventueel een vervolgbijeenkomst.

Bijbelleesrooster 

Schrijf en publiceer elk kwartaal of halfjaar een bijbelleesrooster dat mensen zelf thuis kunnen gebruiken. Laat rooster en preken op elkaar aansluiten.

Handen uit de mouwen 

Om Bijbelse begrippen als ‘gerechtigheid’, ‘beheer van de schepping’ et cetera te ontdoen van hun abstractheid en een plaats te geven in het dagelijks leven kan een gezamenlijke praktische oefening helpen. Organisaties als de Micha Cursus, Stichting Present of A Rocha kunnen hierbij assisteren. De Nieuwe Kerk in Utrecht deed in 2012 met bijna al haar kringen mee aan de Micha Cursus. Aanvankelijke twijfel sloeg om in groot enthousiasme.

Gemeenteproject 

De Nederlands Gereformeerde Kerk in Haarlem heeft goede ervaringen met het ‘draaien’ van een gemeenteproject. De kerk werkte al langer met jaarthema’s en themadiensten, maar is dat gaan intensiveren. De afgelopen vijf jaar organiseerde ze daarvoor iedereen jaar een gezamenlijk project: ‘Van Pasen tot Pinksteren’, ‘Jezus gaat ons voor’ (voor de veertigdagentijd), ‘Schitterend Leven’ (over missionair gemeente-zijn), ‘Connected’ (over gemeente-zijn) en ‘Volg Mij!’ (over discipelschap). Voor elk project schrijft de kerk een dagboekje dat ieder gemeentelid thuis kan gebruiken. Vervolgens komt het thema terug in de prediking op zondag. Daarnaast maakt een team materiaal dat gebruikt kan worden door groepen die thuis samenkomen. De ervaring is dat van dit intensieve, gezamenlijke bezig-zijn met hetzelfde thema een ‘heel opbouwende en zegenrijke werking’ uitgaat.

Zondagschool van 1-100 

De Zevende-dags Adventisten kennen de sabbatschool. Terwijl om 10.00 uur de kinderen en jeugd naar hun eigen leeftijdsgroepen gaan, zitten de volwassenen in kringen in de kerk. Per kwartaal behandelen ze een thema of bijbelboek. Daarvoor is een bijbelgids beschikbaar met een dagelijkse studie. In de sabbatskringen gaan de gemeenteleden daarover met elkaar in gesprek. Om 11.00 uur komen de kinderen en de jeugd ook naar de kerkzaal en volgt de kerkdienst met een preek.

Overgenomen uit IDEAZ, magazine over missionaire gemeenteopbouw in binnen- en buitenland van MissieNederland. Meer artikelen lezen? Neem een abonnement! www.missienederland.nl/ideaz

Labels
Gemeenteopbouw > Praktische organisatie > Kerkdienst

« Terug naar Home