Ontwikkeling van het jonge schoolkind (groep 3/4)

22 december 2011
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

In deze leeftijdsfase wil het kind steeds meer weten en is het niet direct tevreden met een antwoord. Vaste gewoonten bieden veiligheid aan het jonge schoolkind.

Lengtegroei

Het kleuterbuikje verdwijnt, armen worden langer en de tanden worden gewisseld. Door deze groei is het kind sneller moe, onevenwichtig en heeft het ook nog veel behoefte aan beweging. Laat ze nog niet te lang stilzitten. Tien minuten is het maximum voor een verhaal.

Kennistoename

De wereld gaat open voor jonge schoolkinderen, onder andere door het leren lezen, maar ze zijn ook nog dol op het horen van (voorgelezen) verhalen. Wel vragen ze om andere invalshoeken. Andere verhalen uit de Bijbel komen nu ook in aanmerking, maar de 'echte' Bijbel is nog te moeilijk. Er is geen behoefte meer aan herhaling, maar meer aan variatie.

Hoe-vragen

Hoe komt dit, hoe werkt dat, enzovoort. Deze vragen moeten al wat meer gefundeerd beantwoord worden. Wees ook eerlijk als je het niet weet.

Afname van de fantasie

Langzamerhand komt de interesse voor het waargebeurde verhaal. Het begrip van wat niet en wel kan breekt door. Dit is een proces dat tot ongeveer het achtste jaar doorgaat.

Samen doen

Samen doen wordt nu belangrijk: bijvoorbeeld samen bidden, samen zingen, samen feestvieren, ook bijvoorbeeld de verjaardagen.
Groepsactiviteiten en -spellen zijn al heel erg leuk, maar pas op voor competitie; zeker niet één tegen één, maar een quiz met de hele groep vinden ze wel leuk. Of samen een hoorspel spelen. Ook het verwerken van een verhaal door plakken, tekenen of eenvoudige puzzeltjes vinden ze nog heel erg leuk.

Concreet denken

Denken is nog steeds heel concreet, maar het kind hoeft het niet altijd meer te zien, te horen of te voelen, want het geheugen is al behoorlijk ontwikkeld. Kinderen van deze leeftijd kunnen ook verbanden tussen verschillende dingen leggen bijvoorbeeld: bloemen uit de wei mag je plukken, maar die uit het perk niet. Aan de hand van ervaringen kun je dingen heel goed uitleggen, bijvoorbeeld: zoals je ouders je vergeven, zo wil God je ook vergeven.

Geheugen

Het geheugen van de kinderen wordt sterker, zodat ook moeilijker dingen onthouden kunnen worden, bijvoorbeeld teksten van moeilijker liedjes.

Tijd en afstand

Er is nog niet een werkelijk inzicht in tijd en afstand. Deze begrippen zijn nog te abstract. Het is dus nog niet nodig om het verhaal in een tijdskader te zetten of een precieze plaats aan te geven. Voor deze kinderen kan het verhaal zich bij wijze van spreken hier in de buurt afspelen.

Begrip van goed en kwaad

Het begrip van goed en kwaad breekt door, maar wel aan de hand van duidelijke regels. Ze krijgen begrip over vergeven, leren zelf vergeven en beseffen dat God hen wil vergeven.

Voorbeeld

Het voorbeeld van volwassenen is heel belangrijk, ook op geestelijk terrein. Levensverhalen van zendelingen en Bijbelse figuren zijn nu boeiend. Ook vervolgverhalen worden nu leuk, zowel uit de Bijbel als uit andere boeken.

Thema: Samen opvoeden

Dit artikel hoort bij het thema 'Samen opvoeden'. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Wellicht vind je dit ook interessant

Komen gezinnen terug naar de kerk?

Twee jaar lang zijn veel gezinnen niet of slechts af en toe naar de kerk geweest. Een online dienst kijken tijdens de co…
Lees verder

Jeugdwerker? Jouw ziel doet ertoe

Jeugdwerkteams staan soms verbaasd te kijken als ze bij LEF binnenstappen voor hun eerste trainingsevent van de Learning…
Lees verder

5 x Jeugdwerk XS

Een moeder uit een gemeente vertelde me eens wanhopig: “Ik ben de tienerleider, mijn dochter van zestien en mijn z…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema