Sla links over

Hoofdinhoud

Aantal keer gelezen326

Marcondes Borges, zendeling in Nederland

“Noord-Europeanen hebben het evangelie naar Brazilië gebracht. Nu zien wij de noodzaak om het geloof hier weer op te bouwen zoals het vroeger was.”

Aan het woord is Marcondes Borges, voorganger van New Life Christian Centre Maranatha in Den Haag en Spijkenisse.

Roeping voor Nederland

Marcondes Borges’ Portugees doet aan warme oorden denken, ook al zitten we in een flat in Den Haag. Drie jaar geleden verhuisde hij samen met zijn vrouw en vijf kinderen naar Nederland om te evangeliseren. “Jezus zegt ons het evangelie in elke natie te prediken. Ik voelde een roeping om naar Nederland en Europa te gaan.” Enkele jaren voordat hij naar Nederland kwam, verhuisde hij vanuit Brazilië naar Aruba. Daar kreeg hij een visioen om een kerk te stichten in Nederland. “Ik was aan het bidden en ik zag een gedeelte van Den Haag en een gedeelte van een park, ook al kende ik de stad niet. Ik begon voorbereidingen te treffen. Iedereen vertelde me om het niet te doen, het zou een te moeilijke taal zijn, het zou bijna onmogelijk zijn.”

Hard werken

“Toen we hier aankwamen en ik na enkele dagen langs het Zuiderpark liep, herkende ik het uit mijn visioen! We zijn begonnen om te evangeliseren en mensen uit te nodigen voor huissamenkomsten. In de gemeente in Den Haag komen nu ongeveer zeventig mensen, in de gemeente in Spijkenisse ongeveer veertig.

Onze visie is om deze groep mensen toe te rusten om het evangelie te verspreiden en uiteindelijk ook zendingswerk te doen in andere landen in Europa. Het is wel wat anders dan evangeliseren in Zuid-Amerika waar opwekkingen zijn. Als je daar een actie houdt komen er duizenden mensen op af. Hier komen ook wel mensen tot geloof die zich laten dopen, maar het is hard werken.”

Drang

Borges wist op jonge leeftijd al dat God hem riep om predikant te worden. “35 jaar geleden kwam mijn moeder tot geloof. Zij was de eerste evangelische christen in haar dorp. Na haar kwamen al haar kinderen tot bekering en ten slotte mijn vader. Mijn moeder startte een gemeente bij ons thuis. Toen ik veertien was, kreeg ik een profetie dat ik voorganger zou zijn. Ik voelde al steeds de drang om het evangelie te prediken. Net zoals Paulus zegt: ‘Wee mij, als ik het evangelie niet verkondig’. Zo voelde ik het ook. Toen ik achttien was leidde ik een huisgemeente.”

Samenwerken

De Braziliaan en zijn gemeente voelen zich geaccepteerd door de Nederlandse maatschappij en Nederlandse christenen. Ze hebben vooral veel contact met andere multiculturele gemeenten. Ook zijn ze betrokken bij een lokaal verband van kerken en door de huur van hun gebouw hebben ze contact met een Nederlandse kerk.

Toch is het contact met Nederlandse christenen nog niet optimaal. Op een bijeenkomst van Nederlandse voorgangers werd Borges bijvoorbeeld niet bij zijn naam genoemd, maar enkel als ‘de allochtone voorganger.’ Dat vond hij pijnlijk.

“We willen graag meer contact. Als we een opwekking willen voor Nederland, moeten we als kerken van Christus in Nederland niet allemaal op ons eigen eilandje blijven. We moeten samenwerken.”

Suzanna Blackmore

www.nlccm.com

Overgenomen uit idea 4-2007, vakblad voor missionaire gemeenteopbouw van de Evangelische Alliantie, www.ea.nl/idea

Kernwoorden: Migrant, migrantenkerk, zending, evangelisatie, samenwerking, multicultureel

« Terug

Archief > 2011 > december