Sla links over

Hoofdinhoud

Aantal keer gelezen341

Iedereen verslaafd in 2020

Aan het begin van deze zomer publiceerde ICT-bedrijf Sogeti het eerste Nederlandse onderzoek naar ‘The App Effect’ (1). Conclusie: in 2020 is iedereen verslaafd.

Nu al blijkt uit onderzoek dat 60% van de iPad-gebruikers het apparaat mee naar bed neemt. Bij vrienden of familie pakt 44% zijn iPad erbij tijdens een gesprek en 58% zijn smartphone. Het mag misschien heftig klinken dat iedereen in 2020 volledig app-verslaafd is, maar tegen die tijd heeft iedereen bewust of onbewust de app als verlengstuk van de zintuigen, volgens het bedrijf.

Dan zijn informatiegedrag en gewoon gedrag niet meer van elkaar te onderscheiden. Andere media stonden altijd op afstand, maar door de komst van apps staat alleen het individu centraal. Of anders gezegd, iedereen en alles wordt een medium. De auto, de koelkast, de kerk, de voorganger en de mens.

Vraag: Als apps en de media zo bepalend worden voor mensen en voor hun gedrag, wat betekent dat dan voor de kerk of de christelijke organisatie? Is het mogelijk je te onderscheiden of maak je bewust gebruik van deze extra zintuigen?

Toekomstbeelden

De denktank van Sogeti schetst onder andere de volgende toekomstbeelden:

Het systeem; leven in de technopolis

Een superefficiënte maatschappij vol met e-dossiers en databanken die op afstand worden bestuurd, gecontroleerd en toegankelijk zijn. Individuen lopen daarmee in de pas. Geen papieren krant, geen onnodig bezoek aan huisarts of kantoor. Wij worden niet alleen onderdeel van het systeem, maar zijn ook het systeem. Individuen zijn niet meer dan een set gegevens die te programmeren zijn.

Vraag: Is dat zo? Of kunnen we vanuit de Bijbel mensen wijzen op een ander leven?

Counter culture: living a free life

Mensen in de ‘counter culture’ komen op voor het individu. Vergelijkbaar met de jaren zestig. Het systeem is de oorlog waartegen men vecht. Het is een wereld van duizenden Wikileaks. Alles is openbaar ongeacht de consequenties. Mensen komen op voor persoonlijke vrijheid tegenover het systeem. De gewenste transparantie leidt echter niet tot meer vertrouwen.

Vraag: Zou de kerk een goede oefenplek kunnen zijn om mensen te leren vertrouwen?

Samenleving van superego’s; living my own life

In een wereld waarin niet organisaties maar individuen de dienst uitmaken, wordt narcisme leidend. Het managen van de eigen identiteit is een belangrijk vak op de basisschool. Traditionele kanalen zijn niet meer nodig om een autoriteit, superster of ander bekende persoonlijkheid te worden.

Vraag: In hoeverre wordt het leven met de ‘identiteit in Christus’ praktisch gemaakt in de gemeente?

 

Vincenza La Porta

Sinds 2010 neemt de EA deel aan informele ontmoetingen onder de naam Trendscan, geïnitieerd door de CHE en EO.

Overgenomen uit idea 3-2011, magazine voor missionaire gemeenteopbouw van de Evangelische Alliantie, www.ea.nl/idea

Kernwoorden: Apps, social media, trends, nieuwe media

1 App is afkorting voor ‘Application Software’, je downloadt een programma met een bepaalde functionaliteit (bijvoorbeeld App Buienradar zodat je weet waar het wanneer regent)

« Terug

Archief > 2011 > december