Sla links over
Hoofdinhoud

Geen gedoe

Laura-Dijkhuizen-2019.pngwoensdag 26 juni 2019 15:33

"Het is nu rustig in de gemeente en we willen 'geen gedoe'." Een column over wat de eikenprocessierups en gelijkwaardig leiderschap met elkaar te maken hebben. Laura Dijkhuizen schreef over haar ervaring met de rups én de kerk.

Voor het eerst ga ik op reis naar Afrika terwijl het in Nederland warmer is dan in het land waar ik naartoe ga. Ondertussen zit ik onder de uitslag van de eikenboomprocessierups, een fenomeen dat we voorheen alleen kenden van de zuidelijk Europese landen. Aan den lijve ervaar ik de klimaatcrisis die de gelederen in politieke arena’s bezig houdt. Er vinden grote verschuivingen plaats op gebied van weer, flora, fauna en ecologie. Tijden veranderen.

Veranderingen zijn moeilijk, waarbij allereerst de (h)erkenning dat onze planeet, onze wereld, ons leefklimaat, onze maatschappij en daarbij ook wijzelf aan het veranderen zijn al een sprong in het diepe is. Als ik dan kijk naar het kerkelijk erf, bijvoorbeeld de synode van de CGK en de rol die het wel of niet aanstellen van vrouwen in leiderschap daarin speelt, dan moet ik erkennen dat er nog een lange weg te gaan is. Wanneer zullen we daadwerkelijk zien dat we vanuit een veranderde ‘geestelijke’ leefomgeving anders naar aloude teksten kijken. Er betekenis aan geven die er altijd al in lag maar bedekt was onder vele lagen aannames en een heel ander wereldbeeld. 

Uit ons onderzoek blijkt dat kiezen voor gelijkwaardig leiderschap voor veel lokale kerken een brug te ver is, terwijl vanuit de maatschappij een groot vraagteken verrijst bij het uitsluiten van hele groepen zoals vrouwen van leiderschapsposities. Tijden veranderen en voor de (vooral wat conservatievere) kerk is dat maar moeilijk te aanvaarden. 

Tja en die rups: op aandringen van een buurvrouw heb ik de gemeente op de hoogte gebracht van de nesten die in de boom achter onze tuin (op gemeentegrond) staat. De buurkinderen zitten namelijk ook onder de uitslag. De gemeente haalt deze week de nesten weg, wat meteen een vernietiging van een heleboel nachtvlinders in wording inhoudt. Een lastige overweging die eigenlijk tegen mijn geweten ingaat. Maar ja, de natuurlijke vijanden die deze rupsen hebben, komen in onze omgeving niet voor en als mens kies ik blijkbaar voor eigen comfort. Ik wil geen gedoe. Ook dat hoor ik vaak als het onderwerp m/v aan de orde komt. Het is nu rustig in de gemeente en we willen ‘geen gedoe’. 

Laura Dijkhuizen is voorzitter van het netwerk Gelijkwaardig leiderschap van MissieNederland.

« Terug naar het blogoverzicht