Sla links over
Hoofdinhoud

Waar zijn de zachte vrouwen?

Eveline-Bakker2.pngvrijdag 08 maart 2019 12:22

"In evangelisch Nederland zien we wel vrouwen die in het spreken hun mannetje staan, maar waar zijn de meer rustige vrouwen? De vrouwen die wat minder expressief zijn? Die niet zo snel uit zichzelf op de voorgrond treden?" Eveline Bakker (stagiair voor het netwerk Gelijkwaardig leiderschap) schrijft over het gemis dat ze ervaart in diversiteit.

De thematiek rondom vrouwen, spreken en leiderschap houdt me al jarenlang bezig. Zo kwam laatst de vraag naar voren: waar zijn de ‘zachte’ vrouwen? In evangelisch Nederland zien we wel vrouwen die in het spreken hun mannetje staan, maar waar zijn de meer rustige vrouwen? De vrouwen die wat minder expressief zijn? Die niet zo snel uit zichzelf op de voorgrond treden?

Begrijp me goed, ik vind het heerlijk om naar krachtige persoonlijkheden te luisteren. Mensen die een krachtige boodschap brengen, zowel man als vrouw. Maar mensen met een meer rustige persoonlijkheid raken me op een andere manier. Zij hebben hun eigen, unieke inbreng, die we nu missen.

Sinds een aantal jaar maak ik deel uit van een maandelijkse interkerkelijke vrouwenbijeenkomst. Ik besefte dat wij daar wél het hele rijke palet aan vrouwelijke sprekers hebben. Allerlei persoonlijkheden komen voorbij en God spreekt door hen allen. De boodschap die zij delen raakt mijn hart en verandert mijn leven.

Op andere plekken kom ik de ‘zachte’ vrouw echter zelden op een podium tegen. Behalve die keer dat een vrouwelijke spreker in mijn gemeente iets deelde uit de Bijbel en haar leven met God. Ze sprak zó liefdevol, zó vol passie voor Jezus, maar op een zachte en warme manier. Mijn hart brandde, en ik weet nog goed dat ik toen dacht: meid, ik wil wel een heel weekend naar je luisteren! 

Kunnen we ‘zachte’ vrouwen vaker uitnodigen om hun verhaal met ons te delen?
Ik kan niet wachten. Ik wil hen horen. 

Eveline Bakker
Eveline Bakker is stagiair voor het netwerk Gelijkwaardig leiderschap van MissieNederland. Daar houdt ze zich bezig met vrouwen en leiderschap. Eveline schreef deze column voor IDEAZ, het praktijkblad over missionair kerk-zijn. 

Facebookgroep
Ben je vrouw en (wil je) actief (zijn) als leider, spreker of theoloog? Sluit je dan aan bij de Facebookgroep.  

« Terug naar het blogoverzicht