Sla links over
Hoofdinhoud

Vrouwenkerken?

foto betsy.jpgdinsdag 23 februari 2016 10:03

‘Vrouwenkerk’ kopte Tim van Wijngaarden boven zijn column in Visie “Onze kerken zijn vrouwenkerken waar maar weinig jongens en mannen zich mee kunnen identificeren”, schreef hij.

Je zou bijna denken dat hij het heeft over kerken waar vrouwen de baas zijn en de macht hebben de kerk naar ‘hun’ hand te zetten. Niets is minder waar. Het zijn juist vaak de mannen die aan het roer staan en het preekwerk doen, beste Tim!

Mijn kerk zendt haar vrouwelijke theologen uit naar China, Ecuador en Mongolië. Zo zetten ze hun ontvangen en ontwikkelde toptalenten in omdat ze van onze kerk en van onze God houden. Maar op eigen bodem komt het daar niet van.

En nee zeg, ik wil geen vrouwenkerk met alleen vrouwen als leiders, geïnspireerd door een speciale VrouwenBijbel. Alleen vrouwen is maar de helft.
Evengoed is een mannenkerk met een mannenbijbel en bijbehorende inspiratie en identificatie ook maar de helft, van Gods Kerk.

In ‘onze’ kerk ontbreken vrouwen op bestuurs- en beleidsniveau. Op de kerkelijke kansel en het evangelische podium schittert de helft van de kerk door afwezigheid.
En dat kan anders. Mannen en vrouwen die vruchtbaar samenwerken in Gods Koninkrijk. In Gods werkpaleis, in Zijn Kerk. Dan wordt die kerk echt onze kerk.

Ik zie uit naar onze kerk waar toptalent volop wordt ingezet omdat God zich niet heeft vergist toen Hij gaven en talenten gaf aan mannen en vrouwen. Aan Zijn kerk.
Daarom zeg ik “een kerk zonder vrouwen in de leiding is een kerk op halve kracht”. Zonde.

Betsy van de Poll-Hunse
Tot voor kort coördinator Onderwijs en Training in de Vrije Evangelisatie Zwolle (VEZ)
Lid van leiders echtparenteam van de VEZ (met dank aan mijn echtgenoot)

Op 8 maart houdt MissieNederland een studiebijeenkomst over samen leidinggeven in de kerk door mannen en vrouwen. Kijk voor meer informatie en aanmelden op: www.missienederland.nl/gedeeldleiderschap

« Terug naar het blogoverzicht